Ihmisen verestä löytyy merkkiaineita, jotka kertovat riskistä kuolla seuraavien 5–10 vuoden aikana – ”Tämänkaltaista tietoa ei ole aiemmin ollut saatavilla" - Uutiset - Aamulehti

Ihmisen verestä löytyy merkkiaineita, jotka kertovat riskistä kuolla seuraavien 5–10 vuoden aikana – ”Tämänkaltaista tietoa ei ole aiemmin ollut saatavilla"

Tutkijat löysivät peräti 14 menehtymisriskistä kertovaa merkkiainetta. Veri voikin pian kertoa jäljellä olevan elinajanodotteen. Verimittaukseen perustuva menetelmä on tutkijoiden mukaan askel kohti räätälöityä terveydenhuoltoa.

Verimittaukseen perustuva menetelmä on tutkijoiden mukaan askel kohti räätälöityä terveydenhuoltoa. Vastaavaa tietoa ei ole aiemmin ollut saatavilla, sanoo professori Johannes Kettunen.

23.8.2019 12:33

Oulun yliopiston tutkijat ovat olleet mukana löytämässä verestä aineenvaihdunnan merkkiaineita, jotka kertovat riskistä menehtyä seuraavien 5–10 vuoden aikana.

Havaitut merkkiaineet ovat esimerkiksi aminohappojen tasoja, erilaisia kolesteroliarvoja, rasvahappotasapainon arvoja sekä tulehduksesta kertovia aineita, jotka vaikuttavat ihmiselimistössä yhdessä. Kaikkiaan tällaisia merkkiaineita löydettiin 14.

Verimittaukseen perustuva menetelmä on tutkijoiden mukaan askel kohti räätälöityä terveydenhuoltoa. Seuraavaksi on kuitenkin tutkittava, onko merkkiaineinformaatiosta hyötyä tarkempaa seurantaa tarvitsevien ihmisten tunnistamisessa.

– Voisin kuvitella, että esimerkiksi sydäntautipotilaat voisivat hyötyä tästä uudesta informaatiosta. Tämänkaltaista tietoa ei ole aiemmin ollut saatavilla, sanoo professori Johannes Kettunen Oulun yliopistosta tiedotteessa.

Tutkimuksen johtaja, professori Eline Slagboom Leidenin yliopistosta puolestaan pitää tutkimusta isona askelena eteenpäin, mutta hän painottaa, että aiheesta riittää vielä tutkittavaa.

Nyt julkaistut tulokset kertoivat yli 44 000 perusterveen henkilön yleisestä terveydentilasta ja hyvinvoinnista, eikä niiden perusteella voida kertoa tiettyjen sairauksien aiheuttamasta tai henkilötason kuolemanriskistä.

– Emme osaa vielä sanoa, johtuuko heikentynyt hyvinvointi matala-asteisesta tulehduksesta, aineenvaihdunnan heikkenemisestä tai esimerkiksi kognition muutoksista. Emme tiedä vielä, miten kohonneeseen riskiin voidaan vaikuttaa, tai mitä neuvoja voi antaa, jos aineenvaihdunnan merkkiaineet osoittavat riskin olevan koholla, Slagboom kommentoi tiedotteessa.

Aiheeseen pureutuvia jatkotutkimuksia on jo aloitettu, sillä menetelmään liittyvät avoimet kysymykset on ratkaistava ennen kuin tuloksia siirretään kliiniseen päätöksentekoon.

Tutkimusartikkeli on julkaistu Nature Communications -tiedelehdessä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos