Kahdeksassa tatuointivärissä terveydelle haitallisia kemikaaleja - Uutiset - Aamulehti

Tatuointi- ja kestopigmentointiväreistä löytyi terveydelle haitallisia kemikaaleja: riskinä syöpä ja lapsettomuus

Tatuointi- ja kestopigmentointiväreistä on löydetty haitallisia kemikaaleja. Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) testautti kaikkiaan 20 väriä, joista kahdeksan sisälsi mahdollisesti syöpää aiheuttavia tai lisääntymistä haittaavia kemikaaleja.

Joistakin tatuointi- ja kestopigmentointiväreistä on löydetty haitallisia kemikaaleja. Kuvituskuva.

13.11.2019 16:07

Testatuista väreistä kuusi oli kestopigmentointeihin käytettäviä ja 14 tatuointivärejä. Värit hankittiin kotimaisilta yrityksiltä, yhdestä EU:n alueella toimivasta verkkokaupasta ja yhdestä EU:n ulkopuolisesta verkkokaupasta.

Testissä selvitettiin, sisältävätkö värit aromaattisia amiineja, polysyklisiä aromaattisia hiilivetyjä eli PAH-yhdisteitä tai raskasmetalleja kuten lyijyä tai nikkeliä. Useat näistä aineista luokitellaan terveydelle vaarallisiksi. Ne herkistävät ihoa, aiheuttavat ärsytystä ja saattavat aiheuttaa syöpää sekä aiheuttaa lapsettomuutta.

Kahdeksassa testatussa värissä vaarallisten aineiden pitoisuudet ylittivät Euroopan Neuvoston tatuointi- ja kestopigmentointiväreille asettaman suosituksen enimmäispitoisuusrajat. Tukes on tulosten myötä ollut yhteydessä värejä myyneisiin yrityksiin. Ne on velvoitettu ottamaan terveydelle vaaralliset tatuointivärit pois myynnistä.

Ei tarkoitettu ihon sisään

Tatuointi- ja kestopigmentointivärien aineista vain osa jää itse tatuointikohtaan. Suuri osa kulkeutuu eri puolille elimistöä.

– Tatuointiväreissä käytettyjä aineita ei ole alun perin suunniteltu pistettäväksi ihon sisään, eikä niiden turvallisuutta ole juurikaan tutkittu tässä käyttötarkoituksessa, toteaa ylitarkastaja Petteri Talasniemi Tukesista.

– Tatuointivärien sisältämät vaaralliset aineet saattavat aiheuttaa riskejä ihmisen terveydelle. Riittämättömien tutkimustietojen vuoksi turvallisen pitoisuusrajan asettaminen ei usein ole mahdollista, hän sanoo.

Värien ja syövän välisestä yhteydestä ei ole saamalla riittävästi tutkimustietoa.

– Tatuointivärien sisältämistä syöpä- ja lisääntymisvaarallisista aineista aiheutuvia terveysriskejä ei voida kuitenkaan poissulkea. Aineet saattavat lisätä ihmisellä syövän riskiä, olla haitallisia lisääntymiselle tai aiheuttaa muita haittoja, Talasniemi sanoo.

EU haluaa rajoituksia

Tämä oli ensimmäinen kerta, kun Suomen viranomaiset testaavat tatuointi- ja kestopigmentointivärejä. Tulosten myötä Tukes tulee jatkamaan värien valvontaa myös tulevina vuosina.

Samalla EU:ssa valmistellaan tatuointi- ja kestopigmentointivärejä koskevaa uutta lainsäädäntöä. Tavoitteena on vähentää värien sisältämien kemikaalien aiheuttamia terveysriskejä. Euroopan kemikaalivirasto ECHA esittääkin väreissä käytettäville aineille EU:n laajuisia rajoituksia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos