Tampereella kehitettiin Potilashelppari-palvelu - Uutiset - Aamulehti

Potilashelpparit auttavat Tampereella, mutta mistä opiskelijoiden kehittämässä palvelussa on kyse?

Tampereella aloitettiin viime keväänä kokeilu, josta hyötyvät niin potilas, omaiset kuin opiskelijakin.

Koronatestejä tehdään Pirkanmaalla noin 150–200 päivittäin. Pirkanmaan ensimmäinen koronavirustartunta todettiin 5. maaliskuuta.

25.11.2019 6:24

Aamulehti

Suuressa keskussairaalassa kuten Tampereen yliopistollisessa sairaalassa liikkuminen on usein vaikeaa, erityisesti jos potilas on muistisairas tai liikuntarajoitteinen. Tampereen ammattikorkeakoulun Fiiliskeskuksen kehittämässä palvelussa asiakas saa avukseen terveydenhuollon opiskelijan sairaalakäynnin ajaksi.

Mikä on potilashelppari, Fiiliskeskuksen koordinaattori Tiina Runne?

– Potilashelppari on yleensä sairaanhoidon opiskelija, joka auttaa asiakasta liikkumisessa sairaalan alueella ja toimii samalla myös henkisenä tukena.

Mistä idea lähti?

– Pohdimme Tampereen ammattikorkeakoulun Fiiliskeskuksella uusia tapoja toimia. Kehitämme helpottavia arjen toimintatapoja, joita oppilaat pääsisivät tekemään. Viime keväänä pilotoimme Tampereen yliopistollisen sairaalan toimialue 1:llä kehittämäämme Potilashelpparipalvelua onnistuneesti.

Onko toimintaa jatkettu syksyllä?

– Pilottimme toimi niin hyvin, että saimme Taysilta luvan jatkaa toimintaamme. Potilashelpparipalvelu on tänä syksynä laajentunut koko Taysin alueelle, ja asiakkaat ovat olleet erittäin tyytyväisiä.

Kuka voi käyttää palvelua?

– Kuka vain, joka kokee helpparin itselleen tarpeelliseksi. Jos esimerkiksi omaiset eivät pääse mukaan käynnille, sairaanhoidon opiskelija voi tulla potilaan turvaksi.

Kuinka palvelu toimii? Milloin ja minne ilmoittaudutaan, mitä maksaa?

– Ajanvarauksen voi tilata Fiiliskeskuksen nettisivuilta, palvelunumerosta tai sähköpostissa. Potilashelppaus maksaa viisi euroa, ja helppari voi kulkea mukana tarvittaessa vaikka koko päivän. Ajanvaraus on tehtävä viimeistään kolme arkipäivää käyntiä aikaisemmin.

Mainostetaanko toimintaa jotenkin?

Tays:in, TAMK:in ja Fiiliskeskuksen nettisivuilla. Lisäksi levitämme tietoa vapaaehtoisten kautta erilaisissa tapahtumissa.

Miksi helppareita pitäisi olla enemmän?

Palvelustamme on palautteiden perusteella ollut erittäin paljon apua potilaille, eikä tietoni mukaan vastaavaa toimintaa ole muualla Suomessa. Potilashelpparitoiminta auttaa monien perheiden järjestelyjä ja lievittää jännitystä, jos potilasta pelottaa tuleva sairaalakäynti.

Jutun kirjoittaja tutustui työelämään Aamulehden toimituksessa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: