Joka toinen keuhkosyöpä todetaan vasta, kun sairaus on jo parantumaton - Uutiset - Aamulehti

Joka toinen keuhkosyöpä todetaan liian myöhään – Nämä merkit ovat syy hakeutua lääkärin vastaanotolle: ”Moni ajattelee yskän olevan vain tupakkayskää”

Pirkanmaalla todetaan joka vuosi 300 uutta keuhkosyöpätapausta. Lääkeyhtiö MSD:n kokoaman tietokannan mukaan jopa puolet sairastuneista saa diagnoosinsa vasta, kun sairaus on parantumaton. Tampereella tietokannan tiedonkeruuta valvonut Jarkko Ahvonen kouluttaisi terveyskeskuslääkäreitä ja toivoo, että syöpätietoisuus kasvaa.

Syöpätautien erikoislääkäri Jarkko Ahvonen valvoi Tampereella tietojenkeräystä, joka liittyi keuhkosyöpäpotilaiden hoitotiedoista koottuun, tammikuussa julkaistuun tietokantaan.­

14.2.2020 6:07 | Päivitetty 25.2.2020 15:40

Aamulehti

Jopa joka toinen keuhkosyöpään sairastuneista suomalaisista saa diagnoosinsa vasta, kun syöpä on ehtinyt edetä parantumattomaksi.

Sairastuneen näkökulmasta viesti on lohduton, sillä tässä vaiheessa sairaus on levinnyt ja lähettänyt etäpesäkkeitä. Vielä sairauden aiemmissa vaiheissa keuhkosyöpää on mahdollista yrittää leikata ja parantaa. Pisimmälle edennyttä sairautta voidaan enää jarruttaa lääkkeillä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?