THL varoittaa, että norovirusta on nyt liikkeellä – Pirkanmaalla tartuntoja tilastoitu 40 - Uutiset - Aamulehti

THL varoittaa, että norovirusta on nyt liikkeellä – Pirkanmaalla tartuntoja tilastoitu 40

Paras tapa ehkäistä norovirusta on pestä kädet hyvin vedellä ja saippualla ennen syömistä ja juomista.

1.3.2019 13:23

Vatsatautia aiheuttavaa norovirusta on nyt liikkeellä eri puolilla Suomea, varoittaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Alkuvuoden aikana Suomessa on tilastoitu yhteensä lähes 1 000 norovirustapausta.

Tartuntoja on koko maassa enemmän kuin samaan aikaan viime vuonna. THL:n tartuntatautirekisterin mukaan eniten tautiin ovat sairastuneet yli 70-vuotiaat henkilöt.

Norovirustartuntoja on tilastoitu Pirkanmaan sairaanhoitopiirissä alkuvuodesta noin 40. Viime vuonna Pirkanmaan sairaanhoitopiirin alueella tilastoitiin koko vuonna yli 200 norovirustartuntaa ja vuonna 2017 tapauksia oli 274. Kaikkia tartuntoja ei tilastoida.

–Norovirusepidemia iskee tyypillisesti näin alkuvuodesta. Tartuntojen huippuviikot ovat nyt käsillä, määrät todennäköisesti lähtevät tästä pikku hiljaa laskuun. Tautia on liikkeellä ympäri Suomea, mutta eniten tapauksia on ollut suurissa kaupungeissa. Löydetyt virustyypit ovat samoja, joita on tavattu myös aiempina vuosina, sanoo THL:n erikoistutkija Haider al-Hello tiedotteessa.

THL:n mukaan yksi tärkeimmistä tavoista välttää norovirus, on muistaa huolellinen käsien pesu ennen syömistä ja vessassa käynnin jälkeen. Norovirukset ovat yleisimpiä aikuisten ja lasten vatsatautien aiheuttajia. Yleisimpiä oireita ovat kouristavat vatsakivut, pahoinvointi ja oksentelu. Monilla esiintyy myös ripulia ja kuumetta. Yleensä tauti on lievä.

Norovirus tarttuu erittäin herkästi. Tartunta voi tapahtua henkilöstä toiseen, veden tai elintarvikkeiden välityksellä tai likaisten kosketuspintojen kautta. Norovirusta vastaan ei ole lääkettä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos