Viidellä Tampereen kaupungin tarkastuskäynnillä löytyi vanhuspalveluiden vakavia puutteita vuonna 2018 - Uutiset - Aamulehti

Vakavia puutteita viidellä Tampereen kaupungin vanhuspalveluiden tarkastuskäynnillä viime vuonna – näin niitä selitetään

Valvontakäynnit paljastivat viime vuonna Tampereen vanhustenhoidosta vakaviakin puutteita.

26.2.2019 7:32

Tampereen kaupunki havaitsi vuonna 2018 vanhuspalveluissaan vakavia puutteita viidellä tarkastuskäynnillä.

Asiasta kerrotaan kaupungin sosiaali- ja terveyspalvelujen valvontakertomuksessa. Yhteensä ikäihmisten palvelulinjan palveluihin tehtiin 83 valvontakäyntiä, joista seitsemän Orivedelle.

Korjauskehotuksia annettiin 24 valvontakäynnillä, joista vakavia puutteita havaittiin siis viiden käynnin yhteydessä.

Ikäihmisten palvelulinjan palveluihin sisältyvät vanhusten ympärivuorokautinen hoito (tehostettu palveluasuminen ja vanhainkotihoito, kuntouttava sairaalahoito), kotona asumista tukevien palvelujen kokonaisuus sekä omaehtoisen toiminnan ja ennaltaehkäisevän työn palvelut.

–Vakavissa puutteissa on ollut kysymys henkilöstömitoituksesta tai sitten sen rakenteesta. Toinen asia, mikä on noussut esiin, on lääkehoito ja sen toteuttaminen, kertoo avopalvelujohtaja Anniina Tirronen Tampereen kaupungilta.

Tirrosen mukaan henkilöstön rakennepuutteilla voidaan tarkoittaa esimerkiksi sitä, että sairaanhoitaja ei tosiasiallisesti ole ollut asiakkaiden käytettävissä sopimuksen mukaisesti.

–Lääkehoidossa olemme kiinnittäneet huomiota esimerkiksi siihen, ovatko luvat ajan tasalla. Toisena puutteena ovat lääkehoidon prosessissa havaitut epäkohdat.

Kaupunki ei yksilöi toimijoita, joiden toiminnassa vakavat puutteet on havaittu.

–Tämä raportti on Tampereen ja Oriveden yhteistoiminta-alueelta. Kyse on eri yksiköistä, mutta toimijat voivat olla osittain samoja.

Osa vakavista puutteista on havaittu palautteen perusteella tehdyillä valvontakäynneillä.

Tirrosen mukaan kaupunki antaa aina havaittujen vakavien puutteiden yhteydessä määräajan, jonka aikana toimijan on korjattava puute. Mikäli näin ei tapahdu, kaupunki purkaa toimijan kanssa tehdyn sopimuksen. Kaikki viime vuonna havaitut vakavat puutteet on korjattu määräajan aikana.

–Aluehallintoviraston pyynnöstä kunnat tehostavat jatkossa erityisesti reaktiivista valvontaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos