Suomalaisella reseptillä saa lääkkeitä Viron apteekeista maanantaista 21.1.2019 lähtien - Uutiset - Aamulehti

Suomalaisella reseptillä saa lääkkeitä nyt myös Viron apteekeista – lääkeostosten edellytyksenä yksi suostumus, osa lääkkeistä rajautuu palvelun ulkopuolelle

Matkailija voi jatkossa ostaa lääkkeitään ulkomailla myös muualla kuin Virossa.

23.1.2019 17:36

Suomalaisella sähköisellä reseptillä on maanantaista alkaen voinut ostaa lääkkeitä Viron apteekeista. Jatkossa lääkkeitä voi saada myös muiden Euroopan maiden apteekeista, seuraavaksi todennäköisesti Portugalissa ja Kroatiassa.

Edellytyksenä lääkeostoksille ulkomailla on, että asiakas on antanut suostumuksen reseptitietojen luovuttamiseen ulkomaiselle apteekille Omakanta-palvelussa.

Kelan erikoisasiantuntija Konstantin Hyppönen kertoo, että Viron apteekeista on jo tullut tietoa, että monelta Virossa asioineelta suomalaiselta suostumus on puuttunut. Ilman sitä lääkkeitä ei saa.

–Omakannassa on kohta Suostumukset ja kiellot, jonka alta löytyy myös reseptien luovuttamiseen ulkomaiselle apteekille oikeuttava suostumus. Sen voi tehdä mobiilissa vaikka jo apteekissa ollessaan, sillä suostumus astuu voimaan heti, Hyppönen sanoo.

Suostumuksen voi myös perua yhtä helposti.

Apteekissa käyntiin kannattaa varata aikaa, sillä palvelussa voi alkuun olla hitautta.

Ei vielä lapselle

Ulkomaisesta apteekista lääkettä ostaessa asiakkaalla pitää olla mukanaan virallinen henkilötodistus eli passi tai henkilökortti. Toistaiseksi lääkettä voi hakea vain täysi-ikäinen itselleen.

–Tärkeä kehityskohde palvelussa onkin, että vanhempi voisi ostaa ulkomailla lääkkeitä myös lapsensa sähköisellä reseptillä. Tässä palvelun kehittämistä monimutkaistavat kansainväliset säännökset ja järjestelmät, Hyppönen sanoo.

Suomessa vanhemmat voivat käydä ostamassa lapsensa, puolisonsa tai muidenkin lääkkeet, jos heillä on henkilön Kela-kortti mukana ja he tietävät tarvittavan lääkkeen.

Ruotsissa ensi vuonna

Parhaillaan valmistellaan suomalaisen reseptin hyväksymistä Portugalissa ja Kroatiassa. Hyppösen mukaan muiden maiden järjestelmien viimeistely vie kuitenkin aikaa. Hän arvioi, että reseptit alkavat kelvata ensin Portugalissa, aikaisintaan toukokuussa.

Ruotsin kanssa palvelu saadaan toimimaan todennäköisesti vasta loppuvuonna 2020.

Palvelu hyödyttää matkustajia, joiden lääkkeet ovat unohtuneet kotiin tai jotka viipyvät matkalla pidempään. Esimerkiksi kylmäsäilytystä vaativat lääkkeet voi olla mahdollista hankkia matkakohteesta.

Korvaukset jälkikäteen

Suomalainen resepti ei takaa tietyn lääkkeen saamista toisen maan apteekista, koska kaikkia lääkkeitä ei ole myytävänä kaikissa maissa. Lisäksi lääkevalmisteiden nimet ja pakkauskoot voivat vaihdella.

Ulkomailla ostetuista lääkkeistä ei voi saada Kela-korvausta paikan päällä apteekissa. Mahdolliset lääkekorvaukset on haettava jälkikäteen Suomessa.

Kaikkia lääkkeitä ei voi ostaa ulkomailla

Suomalainen resepti ei toimi jatkossakaan muissa Euroopan maissa silloin, kun lääkettä on määrätty määrän sijasta lääkehoidon kestoajalle tai kun lääke on määrätty toimitettavaksi määräajoin uudelleen. Rajoitus tarkoittaa esimerkiksi reseptejä, joissa ei lue tiettyä lääkkeen määrää, vaan ainoastaan lääkityksen kesto. Antibioottien osalta ei ole erityisiä rajoituksia.

Tietyt lääkkeet, kuten huumausaineita sisältävät lääkkeet ja keskushermostoon vaikuttavat PKV-lääkkeet, rajautuvat palvelun ulkopuolelle.

Toistaiseksi lääkkeitä ei voi ostaa ulkomailla toisen puolesta.

Uusi sähköinen järjestelmä tarkoittaa, että samalla reseptillä, josta voi ostaa lääkettä suomalaisesta apteekista, voi nyt ostaa lääkkeen virolaisesta apteekista ja jatkossa muidenkin maiden apteekeista.

Lääkkeen määrääjä on jo aiemmin voinut kirjoittaa paperireseptin nimeltään Lääkemääräys ulkomailla ostoa varten. Tällä englanninkielisellä lääkemääräyksellä ei voi ostaa lääkkeitä Suomesta eikä sitä voi itse tulostaa Omakannasta.

Tiedot ulkomailla tapahtuneista toimituksista tallennetaan Reseptikeskukseen, ja kansalainen näkee ne Omakannasta. Tiedot ovat näkyvissä myös Suomen terveydenhuollon organisaatioissa.

Eurooppalainen sähköinen resepti on toteutettu EU:n yhteisrahoittamana hankkeena.

Lähteet: Kelan erikoisasiantuntija Konstantin Hyppönen, sosiaali- ja terveysministeriö sekä Kansaneläkelaitos.

Tätä nykyä vanhemmat eivät voi hakea lapsensa lääke- ja terveystietoja Omakannasta sen jälkeen, kun lapsi on täyttänyt kymmenen vuotta. Vanhemmat ovat ihmetelleet ikärajaa, sillä monikaan lapsi ei hoida itsenäisesti lääkäri- ja apteekkikäyntejään edes teini-ikäisenä.

Alle kymmenvuotiaan lapsen terveystiedot ovat Omakannassa vanhemman saatavilla vain, jos ne on tuotettu sinne elokuun 2016 jälkeen.

Kelan erikoisasiantuntija Konstantin Hyppönen sanoo, että ongelma on tiedostettu ja tavoitteena on, että jossain vaiheessa Omakannassa ei olisi lainkaan ikärajoja. Tämä tarkoittaa, että kaikkien alaikäisten lasten tiedot olisivat vanhemman saatavilla, ellei lapsi ole sitä erikseen kieltänyt.

Terveydenhuollon ammattilainen arvioi lapsen kypsyyttä asettaa kielto.

–Muutoksen lopullinen aikataulu on vielä auki. Tavoitteena on saada muutos toteutettua ainakin osin vuoden 2020 aikana, Hyppönen sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos