Tämä salakavala vitsaus on koronavirustakin pahempi uhka - Uutiset - Aamulehti

Tämä salakavala vitsaus on jopa pahempi uhka kuin koronavirus – ”Hiljaisen pandemian” pysäyttämiseen ei ole enää paljon aikaa

Jos pian ei keksitä uusia tapoja tuottaa toimivia antibiootteja ja muita mikrobilääkkeitä, käsissämme voi olla valtava katastrofi, jopa nykyistä koronakaaosta pahempi. Arvioiden mukaan vuoteen 2050 mennessä antibiooteille vastustuskykyiset bakteerit tappavat enemmän ihmisiä kuin syöpä. Taysin apulaisylilääkärin mukaan ongelman ratkaisemisella on kiire.

Intian pääkaupungissa Delhissä kadunvarsiapteekkeja on paljon erityisesti sairaaloiden lähistöllä. Niissä antibiootteja myydään ilman reseptiä.­

24.5.2020 8:11

Aamulehti

On arvioitu, että vuonna 2050 antibioottiresistenssi tappaa enemmän ihmisiä kuin syöpä. Jo nyt maailmassa kuolee joka vuosi 700 000 ihmistä resistenttien bakteerien aiheuttamiin tauteihin.

Antibioottiresistenssi

Antibiootteja ja mikrobilääkkeitä käytetään bakteerin aiheuttamien infektio- eli tulehdustautien hoidossa. Ne eivät tehoa virusten aiheuttamiin tauteihin.

Antibiootit valmistetaan luonnosta eristetyistä mikrobeista. Niiden lisäksi tehdään synteettisiä mikrobilääkkeitä.

Antibioottiresistenssillä tarkoitetaan mikrobien kykyä vastustaa antibiootteja. Resistenssinsä avulla mikrobit pystyvät lisääntymään ja pysymään toimintakykyisinä antibiooteista huolimatta.

Ongelmaksi ovat muodostuneet erityisesti moniresistentit bakteerit. Ne ovat vastustuskykyisiä monille eri antibiooteille samanaikaisesti.

Mitä enemmän antibiootteja käytetään, sitä enemmän niiden teho heikkenee ja yhä useampi bakteeri oppii antibiootteja vastustamaan.

Vastustuskykyiset bakteerit voivat levitä maasta toiseen myös ihmisten, eläinten ja elintarvikkeiden mukana.

WHO on julistanut antibioottiresistenssin maailmanlaajuiseksi terveysuhaksi.

Antibiooteille vastustuskykyisten bakteerien leviäminen on maailmanlaajuinen terveysuhka. Salakavalasti etenevän vitsauksen seuraukset ovat paljon koronaviruksen aiheuttamaa kaaosta vakavammat, jos sitä ei saada pysäytettyä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?