Suuri osa Suomeen tulevista lääkkeistä valmistetaan halpateollisuusmaissa - Uutiset - Aamulehti

Suuri osa Suomeen tulevista lääkkeistä valmistetaan halpateollisuusmaissa – Joitakin lääkeaineita valmistaa vain muutama tehdas maailmassa

Suuri osa Euroopan unionin alueelle tulevista lääkkeistä tulee halpatuotantomaista. Suurimpia lääkkeentuottajamaita ovat Kiina ja Intia. Kuva kenialaisesta lääketehtaasta vuodelta 2017.

6.7.2018 7:00

Maailman lääketuotanto on hyvin kilpailtua ja siksi myös hyvin keskittynyttä. Fimean yksikön päällikkö Anne Junttonen kertoo, että suurin osa lääkkeistä tulee nykyään Kiinasta ja Intiasta.

Halpatuotantomaissa lääkkeiden valmistaminen on edullista, ja tuotannon keskittäminen jättitehtaisiin tekee siitä entistä kannattavampaa. Lääke käy monen prosessin läpi ennen suomalaiseen apteekkiin ja käyttöön päätymistä.

–Iso osa lääkkeiden vaikuttavista aineista tulee EU:n ulkopuolelta. Valmiista lääkkeistä taas hieman suurempi osa valmistetaan EU:ssa, Junttonen sanoo.

Tyypillinen lääkkeen valmistusprosessi etenee niin, että lääkkeen raaka-aine tuotetaan ja jalostetaan ulkomailla. Kun vaikuttava aine on valmis, sen sekaan laitetaan seuraavassa tuotantolaitoksessa apuaineita. Sitten lääke valmistetaan tehtaassa muotoonsa ja pakataan.

Lopullinen lääkevalmistepakkaus voi olla monipolvisen sopimusvalmistajaverkoston tulos. Verkostoon kuulu oleellisesti muun muassa painotalo, joka valmistaa ja toimittaa pakkausmateriaalit, johon lääke lääketehtaassa pakataan.

Kaikilla Euroopan Unioniin tulevilla lääkkeillä on oltava EU:ssa sijaitseva tehdas, joka vastaa tuotteen valmistamisen kaikista prosesseista. Usein tehdas on esimerkiksi muutaman henkilön toimisto EU-alueella, kertoo Junttonen.

Lääkepakkaukseen merkitään valmistusmaaksi EU-tehtaan sijaintimaa. Vaikuttavan aineen, apuaineiden tuotannon tai pakkauskeskuksen sijaintia maailmassa ei tarvitse ilmoittaa kuluttajalle.

Joitakin lääkkeitä tekee vain muutama tehdas maailmassa

Samassa tehtaassa tehty lääkevalmiste saattaa olla myynnissä eri nimillä ja brändeillä EU-alueella. Vielä 1980- ja 1990-luvuilla myös Suomessa oli useampia lääketehtaita, mutta etenkin viimeisten 20 vuoden aikana kilpailu on vienyt tuotannon muualle.

Lääketuotanto saattaa olla hyvin keskittynyttä.

Esimerkiksi joidenkin antibioottien, kuten penisilliinin kohdalla tilanne on se, että niitä valmistaa vain muutama tehdasta maailmassa.

–Jos yhdelle tehtaista käy jotakin, se johtaa siihen, että toisen täytyisi tehdä todella paljon enemmän tuotetta. Ennen kuin tämä on mahdollista, viranomaisten on hyväksyttävä lääkeaineen valmistaminen toisessa tehtaassa, Junttonen sanoo.

Junttonen kertoo, että viranomaisilla on tarkat tiedot lääkkeen valmistuksen jokaisesta vaiheesta ja sijaintimaasta. Viranomaiset valvovat kaikkien EU-tehtaiden omavalvontaa, ja tarkastavat EU:n ulkopuolella sijaitsevat lääkevalmistetehtaat, sekä tekevät tarvittaessa myös tarkastuksia EU:n ulkopuolella sijaitseville tehtaille, joissa valmistetaan lääkkeiden vaikuttavia aineita.

Valvottujen lääkkeiden valmistuksessa tulee vastaan harvoin vakavia väärinkäytöksiä. Globalisaation ja internetkaupan lisääntymisen myötä lääkeväärennöksiä tulee kuitenkin vastaan aiempaa enemmän. Niitä kitketään poliisin ja tullin voimin, mutta myös tiedottamalla laittomasti, yleensä nettikaupasta hankittujen lääkkeiden vaaroista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos