Rokotuksesta kieltäytyneelle työntekijälle ei voi antaa varoitusta – Apulaisoikeusasiamies antoi useita ratkaisuja työntekijän rokotussuojasta

Pohjois-Savon sairaanhoitopiiri sai huomautuksen tapauksesta, jossa influenssarokotuksesta kieltäytyneelle työntekijälle oli annettu kirjallinen varoitus.

Ei perustetta. Rokottamattomuus ei ole varoituksen antamisen peruste, apulaisoikeusasiamies evästää terveydenhuollon työnantajia.

1.10.2019 13:56 | Päivitetty 1.10.2019 14:39

Terveydenhuollon työntekijällä on oikeus päättää tartuntatautilain rokotusten ottamisesta. Rokotteesta kieltäytymistä ei saa seurata varoitusta, apulaisoikeusasiamiehen tuoreessa ratkaisussa katsotaan.

Samalla apulaisoikeusasiamies Maija Sakslin on antanut Pohjois-Savon sairaanhoitopiirille huomautuksen rokotusasiassa.

– Varoituksen antaminen tulee kysymykseen vain virkasuhteesta johtuvien velvollisuuksien rikkomisen tai niiden laiminlyönnin seurauksena. Rokotuksesta kieltäytyminen ei merkitse virkasuhteesta johtuvien velvollisuuksiensa täyttämisen laiminlyöntiä tai velvollisuuksien rikkomista. Rokottamattomuus sinällään ei voi olla varoituksen antamisen peruste, apulaisoikeusasiamiehen tiedotteessa linjataan.

Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin ja Kuopion kaupungin yhteisessä Kuopion psykiatrian keskuksessa työskennellyt työntekijä sai kirjallisen varoituksen rokotuksesta kieltäytymisestä.

Varoitusta perusteltiin sillä, työntekijä ei ollut ottanut tartuntatautilain mukaista rokotussuojaa työnantajan kehotuksesta huolimatta. Kyse oli influenssarokotuksesta.

Varoituksessa todettiin, että työntekijällä ei ollut terveydellistä syytä olla ottamatta rokotusta ja mikäli kantelija jatkossa syyllistyy samaan menettelyyn, hänen palvelussuhteensa tullaan päättämään.

Työntekijä teki asiasta kantelun.

Apulaisoikeusasiamiehen päätöstiedotteessa todetaan, että perustuslain mukaan jokaisella on oikeus henkilökohtaiseen vapauteen ja koskemattomuuteen, johon ei saa puuttua. Tiedotteessa muistutetaan myös, että potilaslain mukaan potilasta on hoidettava yhteisymmärryksessä hänen kanssaan.

Apulaisoikeusasiamies huomauttaa, että tartuntatautilaissa rokotusten ottaminen on vapaaehtoista. Perustuslain ja potilaslain säännöksistä johtuu, että työntekijällä on oikeus päättää näiden rokotusten ottamisesta.

Sen sijaan tartuntatautilaki velvoittaa työnantajaa huolehtimaan siitä, että lääketieteellisesti arvioituna tartuntatautien vakaville seuraamuksille alttiita potilaita hoitavat vain työntekijät, joilla on säännöksessä tarkoitettu rokotussuoja. Puutteellisen rokotussuojan omaavia henkilöitä työnantajat voivat käyttää vain erityisestä syystä.

Pohjois-Savon sairaanhoitopiirissä vaadittiin aiemmin kaikilta hoitohenkilöstöön kuuluvilta influenssarokotus. Nyt sairaanhoitopiiri ilmoitti oikeusasiamiehelle, että se on jo aiemmin muuttanut rokotuskäytäntöään. Influenssarokotuksen ottaminen on työntekijöille vapaaehtoista.

Sairaanhoitopiiri ilmoitti myös, että se tulee perumaan niin kantelijan kuin muidenkin työntekijöiden osalta heille annetut kirjalliset varoitukset influenssarokotusten ottamisen laiminlyönnistä.

Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin saamasta varoituksesta kertoi aiemmin Yle.

Apulaisoikeusasiamies otti kantaa myös työnantajan oikeuteen käsitellä rokotustietoja.

Rokotuksiin liittyvissä kanteluissa on ilmennyt ongelmia rokotustietojen keräämisessä ja käsittelyssä. Työnantaja ei kuitenkaan voi vaatia työntekijää antamaan selvitystä rokotussuojastaan tai taudin sairastamisesta kirjallisesti tai lomakkeella.

Selvitykseksi riittää työntekijän suullinen ilmoitus työnantajalle.

Jos työnantaja edellyttää työntekijän ilmoittavan rokotuksistaan kirjallisesti lomakkeella, menettely ei ole lainmukainen.

Lisäksi apulaisoikeusasiamies ehdottaa sosiaali- ja terveysministeriölle tartuntatautilain laajentamista kotona annettavaan hoitoon.

Lakia pyydetään täsmentämään siten, että myös kotihoidossa, kotisairaanhoidossa tai kotisairaalassa, jossa hoidetaan tartuntatautien vakaville seuraamuksille alttiita asiakkaita tai potilaita, saisi vain erityisestä syystä käyttää henkilöä, jolla on puutteellinen rokotussuoja.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut