Puolukkamehun menekki nousi terveysuutisen takia - Uutiset - Aamulehti

Terveysuutinen osui ja upposi: kauppojen hyllyt tyhjenevät puolukkamehusta – menekki noussut jopa 300 prosenttia

Väitöstutkimus osoitti, että puolukkamehu voi alentaa kohonnutta verenpainetta.

Puolukkamehujen kohdalla oli tyhjää perjantai-iltana Tampereen Sokos Herkussa. Kaupassa oli kyllä myynnissä laimennettavia puolukkamehuja.­

14.12.2019 8:02 | Päivitetty 3.1.2020 13:17

Aamulehti

Alkuviikon uutinen puolukkamehun terveysvaikutuksista sai suomalaiset innostumaan. Puolukkamehu loppui monen kaupan hyllyltä.

Helsingin yliopiston väitöstutkimus kertoi, että pitkäaikainen puolukkamehun juominen voi alentaa kohonnutta verenpainetta ja parantaa verisuonten toimintaa. Uutinen näkyi kauppojen myynneissä parissa päivässä.

K-ryhmän osto- ja myyntipäällikkö Minna Lantto kertoo, että viimeaikaiset uutiset puolukan terveysvaikutuksista ovat näkyneet kaupoissa. Puolukkamehun menekki nousi viikossa K-ruokakaupoissa keskimäärin 300 prosenttia.

Myös pakastepuolukan myynti nousi K-kaupoissa marraskuussa yli 50 prosenttia.

Hyllypaikat tyhjinä

Perjantai-iltana Tampereen Sokos Herkun puolukkamehun kaksi hyllypaikkaa oli tyhjänä. Kaupasta kyllä löytyi useita laimennettavia puolukkamehuja.

– Joistakin Tampereen Prismoista puolukkamehu on näköjään loppunut. Saamme sitä kyllä täydennettyä keskusvarastolta, Pirkanmaan Osuuskaupan valikoimapäällikkö Laura Wirola kertoo.

Helsingin yliopiston tviitti väitöstutkimuksesta:

Pirkanmaalla kotimaisten puolukkamehujen myynti on kasvanut parissa päivässä muutenkin noin 10 prosenttia. Koko maassa puolukkatäysmehujen myynti on S-ryhmän valikoimapäällikkö Suvi Juutilaisen mukaan ollut päivätasolla noin kuusinkertaista verrattuna lokakuuhun.

Puolukka ajoi ohi muista

Elintarviketieteiden maisteri Anne Kivimäki tutki puolukka-, karpalo- ja mustaherukkamehun vaikutusta rotilla. Kylmäpuristettuja mehuja annettiin korkeaverenpaineisille rotille kahdeksan viikon ajan.

Vain puolukkamehu aiheutti selviä vaikutuksia. Se palautti verisuonten heikentyneen toiminnan terveiden suonten tasolle. Mehu ei kuitenkaan pystynyt estämään iän mukaista verenpaineen kohoamista.

Kohonnut verenpaine, verisuonten toimintahäiriöt ja elimistössä vallitseva matala-asteinen tulehdus koskettavat suurta osaa Suomen väestöstä. Ravinnolla on lääkehoidon ohella suuri merkitys näiden sairauksien hallinnassa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?