Antibioottien käytön väheneminen on osin tilastoharha - Uutiset - Aamulehti

Antibioottien käytön väheneminen on osin tilastoharha: pikkulasten antibiootteja poistui korvattavien lääkkeiden listalta

Antibioottien käyttö on vähentynyt, mutta korvattavuuden muutokset vaikuttavat tilastoon.

26.11.2019 19:53

Aamulehti

Aamulehdessä uutisoitiin tiistaina (26.11.) antibioottien käytön vähenemisestä. Uutinen perustui Kelan keräämään tilastoon sairausvakuutuksesta korvattavista avohoidon lääkkeistä.

Luvut näyttävät siis antibiootit, joista on saatu Kela-korvausta, mutta sen ulkopuolella ovat lääkkeet, joihin korvausta ei saa. Jutun tilasto antaa virheellisen kuvan lääkkeiden vähenemisestä: vaikka käyttö on vähentynyt, se ei ole vähentynyt niin paljon kuin tilasto väittää. Virhe on ilmeisin pikkulasten tilastossa.

Tilaston virhe johtuu siitä, että lääkkeiden korvattavuuksissa on tapahtunut muutoksia tehdyn vertailun aikana.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) kliinisten rokotetutkimusten tutkimuspäällikkö Arto Palmu kertoo, että tilaston harha liittyy Kelan korvausperusteiden muuttumiseen. Vuosina 2013–2014 Kela-korvaus peruutettiin joiltakin antibioottivalmisteilta joko kokonaan tai osittain. Siten ne eivät näy tilastoissa.

Poistettujen antibioottien joukossa ovat muun muassa sulfavalmisteet ja kefaleksiini, joiden käyttö on yleistä.

Muutokset ovat liittyneet etenkin lasten bakteeritulehduksen hoitoon käytettyihin valmisteisiin.

– Aikuisten antibiooteilta ei ole viety korvausoikeutta samalla tavoin. Aikuisten osalta tilaston käytössä ei ole merkittäviä ongelmia.

Palmu arvioi, että pikkulasten osalta vähenemä on suurin piirtein samaa luokkaa kuin aikuisten, eli 20–30 prosenttia, eikä siis 60 prosenttia, kuten Kelan tilasto näyttää.

Palmu on tutkinut antibioottien käytön vähenemistä erityisesti pneumokokkirokotteen käyttöönoton jälkeen. Myös tässä tutkimuksessa antibioottien käytön väheneminen oli noin 18 prosenttia. Tutkimuksessa huomioitiin lääkkeiden korvattavuuden muutokset.

THL:n tilastojen mukaan antibioottien käyttö lähti vähenemään jyrkästi vuoden 2011 jälkeen. Antibioottien haitoista on puhuttu aktiivisesti jo 1990-luvulta alkaen, mutta muutos on tapahtunut hitaasti. Lääkkeiden käyttö pysyi suhteellisen tasaisena aina 2010-luvulle saakka.

Palmu uskoo, että rokotteiden tulolla markkinoille on vaikutusta antibioottien käytön vähenemiseen.

– Mitään yksittäistä tekijää ei pysty sanomaan. Haluaisin uskoa, että lääkäreiden ja potilaiden ja vanhempien suhtautuminen on parantunut. Tukena on rokotusohjelma, johon kuuluvat influenssa- ja pneumokokkirokotteet.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos