Influenssarokote: tutkimus selvittää tehokkaan rokotteen tehoa - Uutiset - Aamulehti

Yli 65-vuotiaita kutsutaan rokotetutkimukseen – Tampereen seudulta mukana on viisi kuntaa

Tutkimuksessa selvitetään, miten tehokas uusi enemmän vaikuttavaa ainetta sisältävä rokote on.

Rokotukset tuhkarokkoa vastaan on aloitettu Suomessa vuonna 1975. Kuvituskuva.­

16.10.2019 9:48

Aamulehti

Tamperelaiset, nokialaiset, kangasalalaiset, orivesiläiset ja pälkäneläisiä yli 65-vuotiaita kutsutaan mukaan rokotetutkimuksiin. Tutkimuksessa selvitetään uuden influenssarokotteen tehokkuutta ikääntyneillä ja suojaako rokote influenssan jälkitaudeilta paremmin kuin käytössä oleva rokote.

Kaikki ikäryhmään kuuluvat näiden paikkakuntien asukkaat saavat ensi tai seuraavalla viikolla kutsukirjeen.

Tutkittava rokote sisältää samat neljä viruskantaa kuin kansallisen rokotusohjelman rokote, mutta tutkimusrokotteessa on vaikuttavaa ainetta nelinkertaisesti verrattuna rokotusohjelman rokotteeseen. Rokote on jo käytössä Yhdysvalloissa. Tutkittavista osa saa korkea-annoksisen rokotteen ja osa tavanomaisen rokotteen. Valinta tehdään arpomalla, ja tutkittaville ei kerrota, millaisen rokotteen he ovat saaneet.

Yli 65-vuotiaat ovat oikeutettuja influenssarokotukseen ilman tutkimukseen osallistumistakin.

Rokotetutkimukseen voi osallistua, jos asuu tutkimuksessa mukana olevilla paikkakunnilla ja on täyttänyt 65 vuotta. Lisäksi ehtona on, että osallistujalla ei ole ottanut influenssarokotetta edellisen kuuden kuukauden aikana, hänellä ei ole terveydellistä estettä eikä hän osallistu muhun lääketutkimukseen.

Tutkimukseen liittyy käynti omassa terveyskeskuksessa, jossa arvioidaan soveltuvuus tutkimukseen.

Rokotteiden tehon selvittämiseksi tutkimukseen osallistujien terveyttä seurataan kansallisista terveysrekistereistä noin 10 kuukauden ajan sen jälkeen kun he ovat saaneet rokotteen.

Tutkimuksessa on mukana Suomesta toistakymmentä terveysasemaa. Tampereen seudulla rokotteen voi saada kolmella paikkakunnalla. Tampereella tutkimusrokotteen voi saada Hervannan, Linnainmaan, Tammelakeskuksen ja Tipotien terveysasemilla sekä Hatanpään Puistosairaalan tiloissa. Kangasalla rokotuspaikat ovat keskusterveysasema, Suoraman neuvola ja Pälkäneen OmaAsema ja Nokialla Vihnuksen terveysasema.

Tutkimusrokotteeseen haluavien on varattava aika rokotteen ottamiseen. Nokialla ajanvaraus aukeaa 21.10 numerossa 044 4861659. Tampereen ja Kangasalan terveyskeskuksen alueilla ajanvarauksesta tiedotetaan myöhemmin.

Tavoitteena on saada tutkimukseen tällä influenssakaudella jopa 34 000 osallistujaa. Tutkimuksen toteuttavat yhteistyössä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ja rokotevalmistaja Sanofi Pasteur.

Lisätietoa tutkimuksesta löytyvät THL:n sivuilta.

Osion tuoreimmat

Luetuimmat