Sote-valiokunnan iso urakka valmistui vihdoinkin - Uutiset - Aamulehti

Sote-valiokunnan iso urakka valmistui vihdoinkin – kolme laajaa mietintöluonnosta saatiin valmiiksi

Kuvassa sosiaali- ja terveysvaliokunnan varapuheenjohtaja Hannakaisa Heikkinen ja puheenjohtaja Krista Kiuru (oik.), selin Päivi Nerg, vasemmalla Sari Sarkomaa.

7.11.2018 14:27

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta sai keskiviikkona valmiiksi mietintöluonnokset maakunta- ja sote-uudistuksen keskeisistä lakiesityksistä.

Valiokunta antaa jättimäisestä lakipaketista kolme mietintöä.

Ne koskevat lakiesitystä maakuntien perustamisesta ja sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisen uudistamisesta (emolaki), lakiesitystä sosiaali- ja terveyspalvelujen tuottamisesta (tuottajalaki) sekä lakiesitystä asiakkaan valinnanvapaudesta sosiaali- ja terveydenhuollossa (valinnanvapauslaki).

Julkisiksi mietintöluonnokset eivät eduskunnan työjärjestyksen mukaan vielä tule. Valiokunnassa on kuitenkin Lännen Median tietojen mukaan keskusteltu mahdollisuudesta julkistaa ne ja lähettää asiasta tiedote.

Mietintöluonnokset menevät seuraavaksi perustuslakivaliokuntaan, joka lähettää ne asiantuntijoilleen.

–Vihdoinkin tämä päivä koitti, että sote-lakipaketti saadaan eteenpäin perustuslakivaliokuntaan. Tämä päivä on tärkeä merkkipaalu tiellä kohti nykyistä parempia ja yhdenvertaisempia arjen palveluita, toteaa sote-valiokunnan varapuheenjohtaja Hannakaisa Heikkinen (kesk.) tiedotteessaan.

Suurimmat poliittiset intohimot liittyvät valinnanvapauslakiin, joka on kokoomuksen lempilapsi. Etukäteen ei ole mitenkään varmaa, kelpaako sosiaali- ja terveysvaliokunnan mietintöluonnos valinnanvapauslaista perustuslakivaliokunnalle.

Lännen Median tietojen mukaan sote-valiokunnan kuulemat asiantuntijat ovat olleet sitä mieltä, että valinnanvapausjärjestelmä pitäisi notifioida EU:n komissiolla eli hankkia siltä ennakkohyväksyntä.

Perustuslakivaliokunta oli keväällä sitä mieltä, ettei valinnanvapautta pidä ottaa käyttöön ennen kuin on varmistuttu sen suhteesta EU:n valtiontukisääntelyyn. Se jätti kuitenkin avoimeksi, miten varmistus hankitaan.

Vakavia ongelmia perustuslakivaliokunta näki myös maakuntien sote-palvelujen rahoituksessa, joka oli valiokunnan mielestä riittämätön erityisesti poikkeustilanteissa.

Myös tietosuojasääntely tarvitsi täydentämistä ja selkeyttämistä erityisesti sen osalta, liittyykö yrityksille asiakkaista maksettavaan kapitaatiokorvaukseen EU:n tietosuoja-asetuksen vastaista profilointia.

Perustuslakivaliokunnan lausunnon jälkeen hallitus päätti lykätä uudistuksen voimaantuloa vuodella vuoden 2021 alkuun. Sosiaali- ja terveysvaliokunta onkin työnsä aikana saanut lukuisia korjausesityksiä, mikä on pitkittänyt sen työtä.

Ensimmäiset maakuntavaalit on nyt ollut tarkoitus toimittaa eurovaalien yhteydessä 26. toukokuuta.

Silloin sote- ja maakuntauudistusta koskevat lait pitäisi saada hyväksyttyä noin puolta vuotta ennen. Se näyttää nykytilanteessa melko mahdottomalta.

Perustuslakivaliokunnassa mietintöluonnosten uskotaan viipyvän nelisen viikkoa.

Siitä arviolta kolmen viikon kuluttua valmistuisivat sosiaali- ja terveysvaliokunnan lopulliset mietinnöt, joiden pohjalta eduskunta äänestää sote- ja maakuntauudistuksesta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos