Tampereen kaupunginhallitus hyväksyi kriittisen sote-lausunnon äänestyksen jälkeen - Uutiset - Aamulehti

Tampereen kaupunginhallitus hyväksyi kriittisen sote-lausunnon äänestyksen jälkeen – Yksi lisäys valinnanvapaudesta

4.6.2018 22:40

Tampereen kaupunginhallitus hyväksyi maanantaina omalta osaltaan kaupungin kriittisen sote-lausunnon, joka etenee edelleen valtuuston päätettäväksi.

Lausuntoon lisättiin yksi täsmentävä kappale, joka koskee valinnanvapautta. Siinä todetaan, että Tampereen kaupunki kannattaa valinnanvapauden hallittua laajentamista. Toteutuksen hallittavuuden ja kustannusten hallinnan kannalta olennaista on, että maakuntien päätösvaltaa palvelujen markkinoille viennin laajuudesta ja aikataulusta lisätään.

Keskusta teki muutosesityksen, jonka mukaan lausuntoa ei jätettäisi ollenkaan, mutta esitys ei saanut kannatusta.

Perussuomalaisten Lassi Kaleva teki kannatusta saaneen muutosesityksen, jonka mukaan lausunnon sisältöä pitäisi tiukentaa. Kalevan muutosesitys kuitenkin hylättiin äänin 7–5, yksi äänesti tyhjää.

Useita huolenaiheita

Tampereen lausunnossa esitetään huoli, että vaikka valtakunnallisen sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen tarve on olemassa, on merkittävä riski, että tavoitteet terveys- ja hyvinvointierojen kaventumisesta, palvelujen yhdenvertaisesta saatavuudesta ja kustannusten kasvun hillitsemisestä eivät toteudu.

Pirkanmaalle kohdistuvan sopeutuspaineen ja rahoitusvajeen myötä on huoli, että tamperelaisten sote-palvelut heikkenevät ja palveluverkko harvenee. Lisäksi kritisoidaan muun muassa sitä, että uudistuksen kokonaistaloudellisia vaikutuksia ei ole ollut mahdollista arvioida kunnolla.

Lausunnon mukaan Tampereen valtionosuudet ja taloudellinen asema on turvattava osana uudistusta, ja Tampereen seudulla tulee olla pääkaupunkiseutuun rinnastettavat erivapaudet osana lainsäädäntöä. Lausunnossa esille nostetut asiat on korjattava ennen toimeenpanoa, sanotaan lausunnon lopuksi.

Spondan tonttikauppa

Kaupunginhallitus hyväksyi myös tontin myymisen Sponda Oyj:lle 6,85 miljoonalla eurolla. Kaupan hyväksymisestä päättää lopullisesti valtuusto.

Kyse on linja-autoaseman eteläpuolella sijaitsevasta toimistorakennuksen tontista Tampereen valtatien ja Hatanpään valtatien kulmauksessa. Tontin pinta-ala on 3 094 neliötä, ja sillä on rakennusoikeutta on 13 700 kerrosneliötä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?