Postin kokeilussa perjantaijakelua vähennetään - Uutiset - Aamulehti

Posti kokeilee jakelun vähentämistä – Jakajat voivat tehdä torstaina pitkän päivän ja pitää perjantain vapaata

Posti kokeilee perjantaijakelun vähentämistä. Järjestely koskee esimerkiksi lehtiä ja kirjeitä, joiden jakelu ei ole sidottu tiettyyn päivään.

29.8.2018 7:00

Posti vähentää perjantaijakelua muutamilla kokeilualueilla. Näin osa postinjakajista voi tehdä perjantaina kevyemmän päivän tai pitää koko päivän vapaata ja viettää pitkän viikonlopun.

Työntekijöiden viikkotuntimäärää ei kuitenkaan vähennetä, vaan tarkoitus on siirtää jakelua torstain puolelle. Tekemällä torstaina pitkän päivän työntekijä voi lyhentää perjantain työaikaansa.

–Aloite on tullut työntekijöiltä ja luottamushenkilöiltä. Perjantai on muutenkin vähän kevyempi päivä, ja osa jakajista haluaa viettää pidemmän viikonlopun. Kokeilemme, olisiko se mahdollista näin työjärjestelyillä, kertoo Postin jakelujohtaja Juhani Vuola.

Koskee lehtiä ja kirjeitä

Postinkulun kannalta järjestely koskee esimerkiksi lehtiä ja kirjeitä, joiden jakelu ei ole sidottu tiettyyn päivään. Näin pyritään tasaamaan ruuhkia ja työmäärää.

Postinjakajilla on Vuolan mukaan jo nyt eripituisia työpäiviä. Työehtosopimuksen mukainen viikkotuntimäärä on 38,25.

–Tarkoitus on katsoa, miten tunteja pystyttäisiin tasaamaan neljän viikon jaksolla niin, että aikaa vapautuisi. Jakaja voi tehdä torstaina esimerkiksi 9 tunnin työpäivän ja vastaavasti lyhyemmän perjantain.

Kokeiluun osallistuminen on Vuolan mukaan vapaaehtoista.Kokeilualueita on Kouvolassa ja pääkaupunkiseudulla.

Muuttuuko kokeilu käytännöksi?

Onko tarkoitus, että kokeilu muuttuu pian käytännöksi ja perjantaijakelu lopetetaan kokonaan?

–Tulevaisuudesta en voi luvata mitään. Tosiasia on, että perinteisen kirjepostin määrä on viime vuodet vähentynyt kymmenen prosentin vuosivauhtia. Tämä on yksi keino vastata maailman muutokseen ja saada joustavuutta lisää.

Tiistait ovat jo heinäkuusta 2017 lähtien olleet päiviä, jolloin kirjepostia ei jaeta koteihin. Sama koskee myös aikakauslehtiä, mainoksia ja ilmaislehtiä. Kaikki alkuviikon lähetykset pyritään jakamaan jo maanantaina. Osa sanomalehdistä, paketit, pikakirjeet ja laboratoriolähetykset kuitenkin jaetaan edelleen myös tiistaisin.

Jakeluaikaa jatkettu iltaan

Viimeksi kuluneiden parin vuoden aikana postin jakeluaikaa on myös laajennettu iltaan asti.

–Ihmiset ovat alkaneet tilata entistä enemmän verkkopaketteja, jotka halutaan toimittaa kotiin silloin, kun he ovat tulleet töistä takaisin. Samalla olemme pystyneet tasaamaan aamun työkuormaa ja pitämään jakelun kustannukset kurissa.

Vuolan mukaan valtaosa postista jaetaan edelleen kello 14:ään mennessä. Viimeistään kello 16:een mennessä 90 prosenttia on jo jaettu.

Tarpeen vaatiessa, esimerkiksi vaikeista sääolosuhteista johtuen, postia voidaan kuitenkin jakaa myös iltaisin ja jopa viikonloppuisin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut