Eduskunnan puheenjohtaja Paula Risikko kommentoi sopeutumiseläkkeiden lakkauttamista historialliseksi päätökseksi - Uutiset - Aamulehti

Eduskunnan puheenjohtaja Paula Risikko kommentoi sopeutumiseläkkeiden lakkaamista: ”Historiallinen päätös”

Eduskunnan puheenjohtaja Paula Risikko pitää sopeutumiseläkkeiden lakkaamista historiallisena päätöksenä.

18.3.2019 22:08

Eduskuntaryhmien yhteisen lakialoitteen ensimmäisenä allekirjoittajana ollut Antti Kaikkonen (kesk) vaikuttaa huojentuneelta, kun eduskunta hyväksyi maanantaina kansanedustajien eläkelakiin ehdotetut muutokset.

–Jo oli aikakin, Kaikkonen viestittää.

–Tämä muinaisjäänne ei vastannut ihmisten yleistä oikeuskäsitystä ja joutikin jo historian romukoppaan. Hyvä, että viimeinkin tämä eduskunta sai tämän ryhdikkään päätöksen tehtyä.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen oli maanantaina huojentunut mies.

Matkaan tuli toissa viikolla mutkia, kun keskustan konkarikansanedustaja Sirkka-Liisa Anttila, 75, esitti täysistunnossa yllättäen lakialoitteen pöydällepanoa vain kaksi viikkoa ennen istuntokauden päättymistä.

Lakialoite saatiin kuitenkin käsiteltyä ja uusi laki hyväksyttyä – istuntokauden toiseksi viimeisenä päivänä.

Eduskunnan puheenjohtaja Paula Risikko myöntää saaneensa Anttilan tempusta ylimääräisiä sydämentykytyksiä.

–Tämä oli historiallinen päätös, iso päätös, joka osoitti, että kansanedustajat kykenevät tekemään muutoksia myös omiin etuihinsa. Olen ylpeä heistä, Risikko sanoo.

Ryhmänjohtajat tyytyväisiä ratkaisuun

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman sanoo olevansa tyytyväinen, että kansalaisten oikeustajua koetellut sopeutumiseläkejärjestelmä tuli tiensä päähän.

–Lähes kaikkien eduskuntaryhmien yhteisellä päätöksellä vanha ja joissain tilanteissa kohtuuttoman antelias järjestelmä on nyt siirretty lopullisesti historiaan, Lindtman sanoo.

–Sosialidemokraattinen eduskuntaryhmä tuki yksimielisesti sopeutumiseläkejärjestelmän lakkauttamista. Haluan kiittää lakialoitteen allekirjoittaneita ryhmänjohtajia yhteistyöstä.

Vihreiden Krista Mikkosen ja vasemmistoliiton Aino-Kaisa Pekonen pitävät lakimuutosta hyvänä.

–Vanha sopeutumiseläkejärjestelmä ei ollut kohtuullinen eikä tätä päivää. Hyvä, että siitä luovuttiin nyt lopullisesti myös aiemmin istuneiden edustajien osalta, Mikkonen sanoo.

Mikkosen mukaan määräaikainen sopeutumisraha vastaa paremmin sitä turvaa, mitä muutkin työssä käyvät ihmiset saavat työn päättymisen jälkeen. Pekonen on Mikkosen kanssa samoilla linjoilla.

–Laki sopeutumiseläkkeistä oli aikansa elänyt. Uusi laki sopeutumisrahasta vastaa ansiosidonnaista työttömyysturvaa, Pekonen sanoo.

Sinisten Simon Elo sanoo olevansa tyytyväinen ratkaisuun, jonka myötä kaikki kansanedustajat ovat jatkossa saman sopeutumisrahan piirissä.

–Uskomme, että tämä on kansan oikeustajun mukainen ratkaisu, Elo sanoo.

Kristillisdemokraattien Peter Östmanin mukaan lakimuutoksen läpimeno oli odotettua, koska lakialoitteen takana olivat lähes kaikki eduskuntapuolueet.

–Kohtuuttomuus loppuu, oikeudenmukaisuus voitti, Östman sanoo.

Perussuomalaisten Meri: ”Loistava asia”

Perussuomalaiset jättäytyivät pois eduskuntaryhmien yhteisestä lakialoitteesta ja jättivät sosiaali- ja terveysvaliokunnan mietintöön vastalauseen. Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Leena Meri (ps) sanoo, että sopeutumiseläkkeiden lakkauttaminen on loistava asia, jota myös perussuomalaiset kannattivat ja kannattavat.

–Sen sijaan omien etujen nostaminen eli sopeutumisrahan korottaminen oli huono asia. On muutenkin erittäin huono asia, että kansanedustajat päättävät oman valmistelun pohjalta korottaa omia etujaan, Meri sanoo.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Leena Meri pitää sopeutumiseläkkeiden lakkaamista loistavana asiana. Perussuomalaiset vastustivat sopeutumisrahan korottamista.

Sopeutumiseläkkeeseen olivat oikeutettuja ennen vuoden 2011 vaaleja valitut kansanedustajat, jotka ovat toimineen kansanedustajana vähintään seitsemän vuotta. Jatkossa kaikille maksetaan sopeutumisrahaa 1–3 vuotta eduskuntauran päättymisen jälkeen.

Lakimuutoksessa sopeutumisrahan vähimmäismäärää korotetaan 1 800 eurosta 2 100 euroon, jotta se olisi lähempänä ansiosidonnaista työttömyysturvaa, joka olisi kansanedustajan kohdalla noin 2 400 euroa kuukaudessa. Lisäksi sopeutumisrahaan oikeuttavien edustajavuosien määrää lasketaan kolmesta vuodesta yhteen vuoteen. Perussuomalaiset vastustivat molempia.

Lisäksi perussuomalaiset olisivat halunneet, että sopeutumiseläkettä saavien entisten edustajien siirtymäkausi olisi ollut kolmen vuoden sijaan kaksi vuotta, eikä eduskunnan kansliatoimikunnalle olisi annettu mahdollisuutta myöntää harkinnanvaraista enintään 12 kuukauden sopeutumisrahaa terveydellisestä tai muusta erityisestä syystä.

Muut eduskuntaryhmät ovat kritisoineet perussuomalaisia siitä, että puolue esitti aluksi ryhmien välisissä neuvotteluissa kansanedustajien siirtämistä ansiosidonnaisen työttömyysturvan piiriin ja vastusti myöhemmin sopeutumisrahan korottamista 2 100 euroon.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos