Kun tuli nieli kodin, lapsiperhe eli yli vuoden autohallissa - Uutiset - Aamulehti

Kun tuli nieli kodin, jämijärveläinen perhe asui yli vuoden autohallissa – Uusi talo nousee talkoovoimin: "Virheestä on opittu, seuraava koti on vakuutettu"

Jämijärveläisen Mänesivu-Rajalan perheen uusi kotitalo nousee talkoovoimin.

20.10.2018 18:37

Tulipalon jäljiltä autohallissa asuvalle perheelle nousee uusi koti talkoovoimin Jämijärvellä. Sanna Mäensivun, Juha-Matti Rajalan ja Nita-tyttären omakotitalo irtaimistoineen tuhoutui kokonaan tulipalossa heinäkuussa 2017.

Perheen Sanna-äiti oli töissä yövuorossa, kun palomiehet soittivat tulipalosta.

–Tulipalon laajuudesta ei ollut aluksi mitään tietoa. Tytär ja mies eivät heti vastanneet puhelimeen, mutta lopulta sain heidät hereille.

Perheen talonrakennusprojektin aikana taltioima video:

Tytär ja mies yöpyivät onneksi ystävien luona, koska olivat menossa seuraavana päivänä autourheilukisoihin.

–Kotipihalla näky oli lohduton, sillä talosta ei ollut mitään jäljellä, Mäensivu kertoo.

Lautaverhoiltu talo oli rakennettu 1960-luvulla. Tulipalo syttyi Mäensivun mukaan ulkoeteisessä olleesta pakastamisesta. Palossa menehtyivät perheen kissa ja akvaariokalat. Kotitalo ei ollut vakuutettu.

–Virheestä on opittu. Seuraava koti on vakuutettu, Mäensivu toteaa.

Tilapäismajoitus löytyi hallista

Mäenpää kertoo, että perhe mietti, missä voisi asua. Vastaus löytyi palaneen talon pihapiirissä seisovasta autohallista.

–Halusimme olla omissa oloissa kotipaikalla. Kerrostaloasuminen ei kiinnostanut, joten aloimme tehdä autohalliin väliaikaismajoitusta. Isälläni oli aikanaan hallissa yritys sosiaalitiloineen, Mäenpää kertoo.

Perhe remontoi sosiaalitilat siihen kuntoon, että pääsi muuttamaan halliin syyskuussa 2017.

–Olen aina ollut päättäväinen, että ensimmäisestä vastaiskusta ei luovuteta. Ahdasta on ollut, mutta meillä on oma rauha ja oma tupa. Siinä mielessä se on lohdullista, että saa olla kotona. Tästä mennään koko ajan eteenpäin, mutta helppo ei tämä vuosi ole ollut, Mäenpää muistelee.

Perhettä ei jätetty yksin

Perheen Nita-tyttären leikkikaveri kertoi kotonaan, että ystävä asuu tilapäismajoituksessa autohallissa. Tämän kuultuaan kaverin vanhemmat päättivät ryhtyä auttamaan perhettä. Sen jälkeen perhe on saanut apua Jämijärven kyläläisiltä sekä Kotimaanavun hyväntekeväisyyspalvelusta.

–Emme tunteneet kyläläisiä, mutta he laittoivat vapaaehtoisvoimin ison pyörän pyörimään auttaakseen meitä uuden kodin rakentamisessa, Mäenpää kiittelee.

Kotimaanapu on hänen mukaansa tukenut perhettä taloudellisesti.

–Kyläkaupalla ja autokisoissa oli rahakeräys, jonka avulla pystyimme ostamaan talon seinät. Lisäksi mies myi ralliautonsa koneen betoniyhtiölle, josta saatiin vastapalkkiona betonia ja päästiin rakentamaan.

Uuden talon perustukset.

Uuden kodin rakentaminen alkoi palaneen talon paikalle lokakuun puolivälissä.

–Uutta taloa koetetaan nyt nostaa pystyyn talkoovoimin. Se on uskomattoman hienoa, että apua tulee ja ihmisillä on vanhan ajan auttamisen meininkiä, Mäenpää iloitsee.

Rakentamisella on kiire.

–Yritämme saada talon siihen kuntoon, että seinät ja katto olisivat paikallaan ennen sateita ja kylmiä kelejä. Toivottavasti jossain vaiheessa ensi vuoden puolella pääsemme uuteen kotiin.

Jämijärveläisen perheen tilanteesta kertoi ensin Yle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos