Kysyimme neljältä pariskunnalta, miten toimiva parisuhde syntyy - Uutiset - Aamulehti

Kysyimme neljältä pariskunnalta, miten toimiva parisuhde syntyy – Pariterapeutti kertoo, miksi kumppanin löytäminen on vaikeaa

Jenni Tiilikainen ja Jukka Aimolahti ovat seurustelleet noin kolme kuukautta. He tapasivat Tinderissä.

23.7.2018 6:15

Suhteeseensa tyytyväisiä pariskuntia on paljon, mutta niin on myös heitä, jotka ovat sinkkuja tahtomattaan, kertoo Alma Median tuorein pariskuntien kokemuksia mittaava tutkimus.

Kyselyyn vastanneista suhteeseensa tyytyväisiä oli 62 prosenttia ja suhdetta vielä kaipaavia oli toiseksi eniten eli 14 prosenttia.

Kahteen muuhun vastausvaihtoehtoon vastauksia tuli keskenään melko lailla saman verran. Nykyiseen suhteeseensa tyytymättömiä oli vastaajista 9 prosenttia, ja kokonaan parisuhdetta haluamattomia oli 11 prosenttia vastaajista.

Kysyimme neljältä parilta, millainen heidän suhteensa on. Miksi se toimii, ja mikä heitä pitää yhdessä?

Meille vastasi laidasta laitaan niin muutaman kuukauden seurustellut "vaaleanpunaisessa vaiheessa" oleva pari kuin 23 vuotta naimisissa ollut pariskuntakin.

Alma Median arvo- ja asennetutkimuksessa 62 prosenttia vastaajista oli tyytyväinen nykyiseen parisuhteeseensa. Toisiksi eniten, 14 prosenttia, oli sinkkuja, jotka haluaisivat parisuhteen.

Arvot yhdistävät

Monien parien mielestä parisuhteiden liima ovat samanlaiset arvot ja mielenkiinnon kohteet.

Näin kertoivat muun muassa 18-vuotiaat Maija Koivuniemi ja Tuomas Puntala, jotka ovat nuoresta iästään huolimatta olleet yhdessä jo viisi vuotta.

–Meillä on samoja mielenkiinnon kohteita, kuten salilla käynti. Tykkäämme samoista asioista, ja meillä on aika samanlainen maailmankatsomus.

Suhteen toimivuuden kannalta moni pari piti myös parhaimpana, jos pariskunta on keskenään joko samanlainen tai sopivissa määrin erilainen.

Piia Jokihaara ja Ville Väisänen tietävät olevansa jonkin verran erilaisia luonteiltaan. Heidän mielestään pariskunnan ei tarvitse jakaa koko elämää, mutta suhde voi silti olla vahvalla pohjalla. He ovat seurustelleet hieman alle neljä vuotta.

–Kyllä minä uskon, että samanlaisuutta pitää olla. Ei se välttämättä tarkoita, että meidän pitää tehdä samoja asioita. Kunhan se ajatusmalli on samanlainen.

Satu ja Veli-Pekka Vesala ovat olleet naimisissa jo 23 vuotta. Satu Vesala alkaa nauraa miettiessään, mikä on pitkän parisuhteen salaisuus.

–Täytyy olla kärsivällinen, vaikka totta kai tulee päiviä ja hetkiä, kun hihat palaa.

Maija Koivuniemi ja Tuomas Puntala ovat 18 vuoden iästään huolimatta olleet yhdessä jo viisi vuotta.

Sinkkuudelle monia syitä

Alma Median kyselyyn vastanneista toisiksi eniten oli sinkkuja, jotka haluaisivat parisuhteen. Tutkimuksessa ei määritelty, kuinka pitkään vastaajat olivat olleet ilman parisuhdetta.

Jos yksinolo pitkittyy, psykologi ja pari- ja perheterapeutti Pirjo Kiiskilän mukaan kyse voi olla esimerkiksi siitä, että monet pitävät sitoutumista haastavana

–Jos pettymykset ovat olleet isoja edellisessä parisuhteessa, ihmisistä tulee varovaisempia. Vaikeus saattaa olla sekin, jos molemmilla on lapsia ja pitäisi löytää roolit uudelleen.

Kiiskilän mukaan myös työnteko saattaa jarruttaa haaveita löytää kumppani. Deittailu ja uuteen ihmiseen tutustuminen vievät aikaa, joka on usein ihmisillä vähissä.

–Jaksaako sitä kumppania lähteä etsimään, jos työ vie kaikki mehut. Työssäni olen huomannut vastaavaa perheissä, joissa suunnilleen läpsystä vaihdetaan vuoroa kotiovella ja sitten tullaan pariterapiaan kysymään, että miksei seksi luista, Kiiskilä kertoo.

Myös huono itsetunto ja kriittiset käsitykset itsestä voivat hankaloittaa kumppanin löytymistä. Kiiskilä kertoo, että monilla saattaa olla deittaillessa taustalla valmiiksi uskomus, että "ei kukaan minusta kuitenkaan välitä".

–Valitettavasti ihmisillä on tällaisia ajatuksia, jotka vaikuttavat. Tiedä sitten, huomaisiko sillä tavalla ajatteleva ihminen edes sitä, jos kohtaisi jonkun itselleen sopivan ihmisen.

Satu ja Veli-Pekka Vesala tapasivat alun perin vuonna 1991 Tampereella Senssissä. Nykyään he asuvat Yhdysvalloissa San Diegossa.

Tinderistä apua

Seuraa etsiessä myös verkkosivuista ja seuranhakusovelluksista voi olla apua.

Jukka Aimolahti ja Jenni Tiilikainen ovat seurustelleet nyt noin kolme kuukautta. He tapasivat alun perin Tinderissä. Pari kertoo tällä hetkellä elävänsä parisuhteen "vaaleanpunaista vaihetta".

–Aika takiaisvaihe on menossa. Tutustuimme aika äkkiä, mutta silti tuntuu, että tunnemme toisemme jo kovin hyvin, Tiilikainen kertoo.

Tinderissä Tiilikaisen huomion kiinnitti Aimolahden sotilaallisuus ja maskuliinisuus. Aimolahti puolestaan kiinnostui Tiilikaisen ulkonäöstä ja mielenkiintoisesta kuvauksesta profiilissa.

–Jenni oli sinne itsestään lyhyen kuvauksen luonnehtinut, ja minä mietin, että jestas sentään, jos tuo pitää paikkansa, niin kiinnostaisi kyllä, Aimolahti kertoo.

Ville Väisänen ja Piia Jokihaara viettävät paljon aikaa yhdessä kotona. He tapasivat neljä vuotta sitten Blockfesteillä.

Uhka ja mahdollisuus

Internetin seuranhakusivut ja erilaiset treffisovellukset helpottavat kynnystä ottaa ihmisiin yhteyttä, mutta niissä on myös omat ongelmansa.

Kun kumppania etsitään kuviin ja profiilitietoihin perustuvista palveluista, saatetaan herkästi valikoida pelkästään oman ideaalikumppanin ideaa vastaavia ehdokkaita. Tosi asiassa itselle sopiva henkilö saattaisikin olla hyvin erinäköinen tai -oloinen, kuin mitä alun perin ajatteli.

–Ei kannattaisi pitäytyä vain omassa sosiaalisessa ympyrässään, vaan lähteä rohkeasti ylittämään rajoja ja tutustumaan erilaisiin ihmisiin. Vieraammastakin ympäristöstä voi löytää sielunkumppanuutta, Pirjo Kiiskilä sanoo.

Kiiskilä painottaa, että ihmisten pitäisi pyrkiä todella kohtaamaan toisensa. Aito yhteys auttaa sekä löytämään suhteen että säilyttämään sen.

–Parisuhteestakin voi tehdä omanlaisensa. Täytyy vain olla halu sitoutua ja antaa rohkeasti mahdollisuus itselle ja toiselle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut