Aamulehden pääkirjoitus: Hallituspohja on löydettävissä - Uutiset - Aamulehti

Hallituspohja on löydettävissä, vaikka vaalitulos oli veret seisauttavan jännittävä ja sdp:n voitto lähes niukin mahdollinen

Vaalitulos näyttää avaavan mahdollisuudet saada saman tien kaksikin pirkanmaalaista vihdoin ministereiksi hallitukseen.

15.4.2019 6:00

Aamulehti

Hallituksen kokoaminen Suomeen vuoden 2019 eduskuntavaalien jälkeen on haastava, muttei mahdoton rasti.

Ääntenlaskennan ollessa vielä kesken näytti sosiaalidemokraattien, kokoomuksen, vihreiden ja ruotsalaisen kansanpuolueen yhteenlaskettu paikkamäärä nousevan niukasti mutta turvallisesti yli sadan. Siinä on siis luontaisin lähtökohta Antti Rinteen (sd.) hallituspohjaksi.

Kysymys on ehkä ensimmäiseksi siitä, onko vaalivoittajiin kuuluva vasemmistoliitto saatava mukaan. Perussuomalaisten kanssa on käytävä vakavat keskustelut ja tunnustelut, mutta keskustan tuloksella suunta on oppositioon.

Jos aikoinaan keskustan ansiosta syntyi käsite veret seisauttava vaalivoitto, niin voidaan puhua veret kiehauttavasta tappiosta. Pääministerinä kinttaat naulaan lyönyt puheenjohtaja Juha Sipilä saa ryhtyä lunastamaan "tulos tai ulos" -lupaustaan.

Kyynisimmät puhuivat jo viikonlopun alla siitä, että edessä voivat olla uudet eduskuntavaalit odottamattoman nopeasti.

Suomessa ei ole hajotettu eduskuntaa sitten Urho Kekkosen päivien ja vuoden 1975. Sen jälkeen on perustuslakiakin remontoitu siten, ettei valtionpää voi itsevaltaisesti passittaa parlamenttia pihalle ja määrätä ylimääräisiä vaaleja. Nykyisin siihen tarvitaan pääministerin esitys ennen presidentin päätöstä.

Suomen poliittinen elämä on kuitenkin jo muuttunut totuttua epävakaammaksi. Sipilän hallituksen hajottamisratkaisu oli siitä selkein merkki.

Ennen niin pitkälle meneviä toimenpiteitä on annettava mahdollisuus normaaleille menettelytavoille. Hallitus on ensisijaisesti pyrittävä muodostamaan enemmistöpohjalle ja sen verran ripeästi, ettei Suomen heinäkuun alussa alkava puheenjohtajuusvuoro EU:ssa häiriinny liikaa.

Seuraava mahdollisuus on vähemmistöhallitukseen turvautuminen. Sekin olisi ristiriidassa viimeaikaisen tradition kanssa.

Vähemmistöhallituksen hyvä puoli olisi, että se pakottaisi ainakin pääministeripuolueen opettelemaan ongelmanratkaisua. Jokainen esitys olisi laadittava sillä lähtökohdalla, että ehdotukselle olisi saatava riittävä tuki oppositiostakin.

Mihin päädytäänkin, on nyt aika saada pirkanmaalainen poliitikko ministeriksi – miksei kaksikin. Sdp:n Sanna Marin on kärkiehdokas, mutta kokoomuksen Anna-Kaisa Ikonen on myös vahvoilla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos