Kannattaako koulukirjat päällystää? - Uutiset - Aamulehti

Päällystääkö vai ei? Koulukirjoista virisi vilkas keskustelu – oli kirjassa muovia tai ei, näin sujuu kierrättäminen

Koulukirjojen päällystäminen muovilla on puhuttanut muun muassa sosiaalisessa mediassa.

Päällystämätön koulukirja kierrätetään kotikeräyspaperin mukana kansineen ja sisältöineen. Muovilla päällystetystä kirjasta tulee irrottaa kannet ja laittaa ne energiajätteeseen poltettavaksi.

14.8.2019 8:19

Aamulehti

Eräs opettaja ohjeisti Sammon koululla oppilaita, ettei koulukirjoja tulisi päällystää. Siten kirjat olisi helpompi kierrättää käytön jälkeen.

Koulun rehtori Maaret Tervonen sanoo, ettei koululla ole yleistä linjausta asiasta.

Hänen mukaansa oppilaalta oppilaalle kiertävät kirjat on järkevää päällystää, sillä ne saattavat olla käytössä 5–6 vuotta. Silloin käyttöikä pitenee.

– Pakkohan kenenkään ei ole päällystää, lisää Tervonen.

”Muovi on paras materiaali”

Hatanpään koulussa äidinkieltä ja kirjallisuutta opettava Riikka Vaitniemi kertoo, ettei heillä ole koulussa yhteisiä ohjeita kirjojen päällystämisestä.

Vaitniemen mukaan linja on ollut se, että kaikki vuodesta toiseen kiertävät kirjat päällystetään. Hän on muun muassa opettanut oppilaita päällystämään kirjoja.

– On meillä myös yksittäisiä kirjoja, jotka ovat läpäisseet päällystämisvalvonnan seulan. Ne hajoavat parissa vuodessa.

Sen sijaan henkilökohtaisten tehtäväkirjojen ja -vihkojen turhaa muovilla päällystämistä Vaitniemi karttaa.

– Itse ehdottomasti kiellän oppilaita päällystämästä tehtäväkirjoja tai antamasta niitä vanhempien päällystettäväksi. Ne kestävät ihan hyvin vuoden käytön ilman muovia.

Yläkoululaiset kuljettavat oppikirjoja kodin ja koulun välillä useammin kuin alakoululaiset. Se kuluttaa kirjoja.

– Olen sitä mieltä, että muovi on paras materiaali päällystää kirjoja, joita kuljetetaan paljon mukana edestakaisin.

Hän vertaa kirjojen päällystämistä vihannesten muovittamiseen.

– Jos muovittaminen aiheuttaa sen, että tuotteen käyttöikä pitenee tai hävikki vähenee, muovi on täysin perusteltua. On parempi, että vähennetään hävikkiä kuin että muovia välteltäisiin.

Näin kierrätät tiensä päähän tulleen koulukirjan

Päällystämätön koulukirja kierrätetään kotikeräyspaperin mukana kansineen ja sisältöineen. Muovilla päällystetystä kirjasta tulee irrottaa kannet ja laittaa ne energiajätteeseen poltettavaksi. Kirjan sivut voi sen jälkeen kierrättää paperinkeräykseen.

Joskus paperinkierrätyksessä tulee vastaa muovilla päällystettyjä kirjoja, kertoo Encore ympäristöpalveluiden tuottajavastuupalvelujohtaja Jari Tallbacka. Se aiheuttaa ongelmia kierrätyksessä, sillä päällystetyt kirjat pitää toimittaa poltettavaksi, jos kansia ei pystytä irrottamaan sillä hetkellä.

– Se on aika työlästä.

Tallbacka sanoo, että on silti kannattavampaa päällystää ja kierrättää kirja sen jälkeen oikein. Paperi palaa käyttöön suunnilleen viisi kertaa kierrätyksen jälkeen.

– Karkean arvion mukaan 75 kerättyä paperikiloa säästää yhden tukkipuun. Kyllä siinä voi hyvin olla yhden luokan oppilaiden kirjat luokan koosta riippuen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: