Vieralimme Ikaalisten uudessa kampuslukiossa – Näin opiskelijat kommentoivat vasta avattuja tiloja - Uutiset - Aamulehti

Vieralimme Ikaalisten uudessa kampuslukiossa – Näin opiskelijat kommentoivat vasta avattuja tiloja

Ikatan graafisen suunnittelun opiskelijat Elisa Niskala (vas.), Iiris Kaikkonen ja Opri Keskinen viihtyvät uudella kampuksella. Biljardipöytä hallitsee ala-aulaa.

5.2.2020 8:21

Aamulehti, Ikaalinen

Ikaalisten lukion toisen vuosikurssin nuoret osaavat jo rymytä oikeisiin paikkoihin, vaikka takana on vasta kaksi päivää uudessa Idea-kampuslukiossa. Samassa, käsi- ja taideteollinen Ikatan keskelle nousseessa "tornissa" on myös kauppaoppilaitos, Ikatan graafisen suunnittelun opetus ja se hunaja, e-urheiluluokka.

Tunnelma tiistaina talousmatematiikan ensimmäisen tunnin alussa luonnontieteiden luokassa on tiivis, melkein kylkimyyryssä istuvien opiskelijoiden hälistessä omiaan. Opettaja Heidi Harjulan ote lipeää kättelyssä, kun sanomalehtiviikon takia Saana Sarkosesta tulee hetkeksi muita opiskelijoita haastatteleva "toimittaja" ja Leevi Ailasta "valokuvaaja". Se on yllätys kaikille heille.

Saana Sarkonen joutui sanomalehtiviikolla Aamulehden haastattelijaksi. Hän ihmetteli, että Ikaalisten uudessa lukiossa seinistä kuuluu läpi, eivätkä kaikki seinäpinnat heijasta videokuvaa, kuten pitäisi.

Pienen kakistelun jälkeen Saana Sarkonen ottaa ohjat, laukoo kysymyksiä ja miettii itsekin:

– Minkähän takia uuden vinttilukion luokissa kaikuu ja seinistä kuuluu läpi? Muutamassa luokassa ei ole videotykille ja muille heijasteille taulua, joten seinille heitettynä tekstit ja kuvat ovat aika sumeita, Saana tokaisee.

Leevi Aila on viihtynyt uudessa lukiossa erinomaisesti. Hän testasi Aamulehden toimittajan kameran sanomalehtiviikon takia.

Siis terävän kriittinen ote hänellä on heti, kuten haastattelijalle kuuluu. Leevi Aila on sillä aikaa rukannut kameran kokonaan omille asetteille, poistanut kuvauksesta kaiken automatiikan ja näpsii otoksia kuin videokameralla. Nuorukainen ei ole ensi kertaa kamera kädessä.

Pinja Tienari (vas.),Topi ja Wiljami Teuho tykkäävät Ikaalisten uuden lukion tiloista ja ruuasta, mutta Ikatan ja kauppaopin kursseja he eivät vielä halua.

Hymyilevä Pinja Tienari vastaa hätkähtämättä, että eiköhän tilan pienuuteen totu, vaikka pulpetteja saisi olla enemmän. Vanhassa lukiotalossa, yhteiskoulun eli yläkoulun vieressä, isoja käytäviä ja avaria luokkia on monta kerrosta. Tuossa vanhan kauppalan kärjen kivikoulussa, sen joissakin osissa, myös haisee tunkkaiselta ja tiettävästi myös homeelta. Uudessa puolestaan ilmastointihormin alla tuulee jopa hyytävästi.

– Vanhassa joillakin oppilailla oli oireita huonosta sisäilmasta. Uudessa ilma ainakin on hyvin, Topi Teuho miettii.

Idea-kampus

Ikaalisten yhteiskoulun lukio siirtyi kaupungilta kuntayhtymä Saskylle vuodenvaihteessa.

Lukio harjoitteli yo-kokeita preliminääreissä kampuksella ja aloitti maanantaina kokonaan käsi- ja taideteollinen Ikatan oppilaitosten keskellä.

Idea-kampukseksi nimitetyn alueen ytimeen tilat myös Ikaalisten kauppaoppilaitokselle ja Ikatan graafisen suunnittelun opiskelijoille. Niiden opinahjo oli vanhassa kauppalassa tiloissa, joista Pirkanmaan ammattikorkeakoulu siirtyi Tampereelle yhdistyttyään TAMKiin.

Pinja, Topi ja hänen etäinen sukulaisensa Wiljami Teuho kehuvat kilpaa uuden ruokalan antimia, monia vaihtoehtoja, salaattipöytää ja makuja. Aula saa kehuja, biljardista ja istuimista.

Kampuksen ruokalakin on ajoittain ahdas, sillä siellä käy päivittäin noin 360 ikatalaista ja 168 kauppaoppilaitokselta sekä maanantaista alkaen 70 lukiolta. Myös henkilökunta hakee ruuat samasta paikasta.

Kaikki odottavat kaula pitkällä, mitä vuodenvaihteessa koulutusyhtymä Saskylle siirtyneestä Ikaalisten lukiosta tulee, yhdessä kauppaopiskelun, graafikkojen, käsityöläisten ja Saskyn e-urheilun ytimessä.

Rehtori Helena Korkeakoski tietää, mutta hymyilee vielä vain arvoituksellisesti. Hän ja monet opettajat juoksevat kampuksen ja yhteiskoulun väliä ja sovittavat yhä aikatauluja.

Lukion ekaluokkalainen Anniina Koivuniemi (vas.) ja rehtori Helena Korkeakoski totuttelevat vasta uusiin tiloihin. Uusi koulutalo toi myös omat käytäväkaapit opiskelijoille, vanhassa niitä ei ollut.

Luonnontieteiden luokka on tiivis, kun koko lukion toinen vuosikurssi ahtautuu matematiikan tunnille. Tehokas ilmastointi pitää tilan raikkaana. Kaksi lukion luokista on yhdistettävissä isoksi yo-koetilaksi.

Kysyimme

Mitä hyvää uudessa lukiossa on?

Pinja Tienari

Pinja Tienari: Vähän jännitti uusi lukio, nyt on hyvä fiilis. Voin valita monista ruuista ja salaateista. Tilaa ja pulpetteja voisi olla enemmän.

Topi Teuho

Topi Teuho: Ruoka on ihan parasta, eilenkin kebab-kastiketta ja paljon muuta, kun vanhassa oli samoja aina. Ilma uudessa on puhdas ja hyvä, vanhassa huono.

Wiljami Teuho

Wiljami Teuho: Luokat ja käytävät ovat pienet vanhaan verrattuna. Kampuksen yhteisistä kursseista ei ole vielä kerrottu. Ajanvietettä on e-urheiluluokkaa ja biljardia myöten, vanhassa oli vain pingispöytä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos