Tampereen yliopiston kurssitarjonnan tiedottamisessa puutteita - Uutiset - Aamulehti

Tampereen yliopiston opiskelijoilla ”kollektiivinen ahdistus” – kurssit alkavat alle kolmen viikon kuluttua, mutta tietoa aikatauluista tai ilmoittautumisista ei ole

Tampereen yliopiston tietojärjestelmäpäällikkö kertoo, että tavoitteena on, että orientaatioviikoksi järjestelmä olisi nykyistä toimivampi. Ylioppilaskunnan puheenjohtaja muistuttaa, että tilanne on akuutti, sillä opiskelijat suunnittelevat opintojaan parhaillaan.

Rosanna Lyytinen (vas.) ja Janina Paananen opiskelevat Tampereen yliopistossa puheviestintää. He toivovat, että alkavan lukuvuoden kurssitarjonnan yksityiskohdat selviäisivät mahdollisimman pian.­

7.8.2019 6:24

Aamulehti

Opiskelijat ovat tuskissaan Tampereen yliopiston niukasta informaatiosta koskien lukuvuoden 2019–2020 opetusta.

Ensimmäinen opetusperiodi alkaa alle kolmen viikon kuluttua, maanantaina 26. elokuuta. Kaikkea tietoa alkavana lukuvuonna järjestettävistä kursseista tai ilmoittautumisaikataulusta ei silti ole vielä julkaistu.

Puheviestinnän toisen vuoden opiskelijat Janina Paananen ja Rosanna Lyytinen sanovat, että opiskelijat kokevat tilanteessa kollektiivista ahdistusta. Opiskelijoiden oman ainejärjestön Whatsapp-ryhmässä tilannetta hämmästellään jatkuvasti.

Paanasen ja Lyytisen mukaan esimerkiksi puheviestinnän kurssien nimiä on julkaistu, mutta siitä, missä ja milloin kurssit järjestetään, ei ole tietoa.

– Kurssi-ilmoittautuminen saattaa olla auki, mutta samalla tietoa kurssin aikatauluista ei ole.  Monet opiskelijoista käyvät opintojen ohella töissä. Töihinkään ei ole nyt pystynyt kertomaan, koska luentoja on ja koska pystyisi tekemään töitä, Lyytinen huomauttaa.

Toiveissa tiedon keskittäminen

Yhteiskuntatutkimuksen neljännen vuoden opinnot aloittava Saija Iivonen on suunnitellut tulevan vuoden opintoja muun muassa sen pohjalta, mitä aiempina vuosina on tarjottu.

Kurssi-ilmoittautumisia Iivonen ei ole tehnyt. Hän toivoo, että kurssivalikoiman pystyisi rajaamaan näkyviin periodeittain.

Aamulehden tietojen mukaan osa opiskelijoista ei ole saanut yrityksistä huolimatta yhteyttä yliopiston opintokoordinaattoreihin tai opintotoimistoon.

Janina Paananen lähestyi opintokoordinaattoria sähköpostitse viime viikon torstaina, mutta vastausta ei vielä tiistaina iltapäivällä ollut kuulunut.

– Ymmärrän, että hässäkkää on paljon, eikä viesteihin vastaaminen ole ensimmäisenä listalla. Opiskelijoille pitäisi kuitenkin tässä vaiheessa olla selvillä syksyn kurssitarjonta, Paananen sanoo.

Opiskelijat kertovat ymmärtävänsä, että meneillään on isoja rakenteellisia muutoksia. He toivovat, että monista eri alustoista luovuttaisiin ja tieto keskittyisi.

Nyt jo julkaistut kurssitiedot ovat monen mielestä liian monen klikkauksen takana yliopiston kotisivuilla.

Saija Iivonen odottaa jo syksyn opintoja. Hän on kesän aikana suorittanut kursseja kesäyliopistossa ja tenttimällä. Tulevan lukuvuoden opintojen suunnittelu on kuitenkin vielä kesken.­

Sosiaalisessa mediassa keskustellaan

Tampereen ylioppilaskunta Treyn puheenjohtaja Paula Sajaniemen tietojen mukaan nykyisestä järjestelmästä on vaikea löytää tietoja kursseista.

Opiskelijat ovat Sajaniemen mukaan keskustelleet ongelmista eri sosiaalisen median kanavissa.

– Tilanne on nyt akuutti, sillä tämä on se vaihe, kun uudet opiskelijat aloittavat ja opiskelijat suunnittelevat opintojaan, hän sanoo.

Ylioppilaskunta on elänyt sen tiedon varassa, että tiedot opetustarjonnasta päivitetään yliopiston järjestelmiin kesän aikana.

– Opiskelijalta edellytetään opintojen suunnittelua. Sen tulisi olla mahdollista ja tietojen pitäisi löytyä ilman, että suunnittelu kuormittaa opiskelijaa kohtuuttomasti.

Ylioppilaskunnan puheenjohtaja Paula Sajaniemi tietää, että keskustelua kurssi-informaation puutteista käydään sosiaalisessa mediassa.­

Ongelmat liittyvät päällekkäisiin järjestelmiin

Kurssitarjontaan liittyvät informaatio-ongelmat liittyvät uuden korkeakouluyhteisön syntyyn, sillä sen myötä myös osa yliopiston järjestelmistä uusitaan.

Tampereen yliopiston tietojärjestelmäpäällikkö Sami Hautakangas toteaa, että tällä hetkellä käytetään rinnakkain uusia ja vanhoja järjestelmiä.

Ilmenneet ongelmat opetustietojen jakamisessa koskevat Hautakankaan mukaan pääasiassa yliopiston keskustan kampusta.

Keskustakampuksen opiskelijoiden vanhasta opasjulkaisusta on luovuttu. Uusi opaspalvelu on julkaistu, mutta se ei tarjoa käyttäjälleen vastaavaa näkymää kuin edellinen. Tietojenhakutoiminnot ja tiedot joiltain osin ovat myös vielä puutteellisia.

Samaan aikaan keskustan kampuksen opiskelijoiden käytössä on vielä vanha kurssi-ilmoittautumisjärjestelmä.

Hervannan kampuksen opiskelijat käyttävät aiemmilta vuosilta tuttua Pop-järjestelmää, jossa tiedot kursseista ja ilmoittautumisesta on jo julkaistu.

Orientaatioviikolla toiveissa toimivampi järjestelmä

Ongelmat koskevat opetustietojen jakamista, eikä opetuksen suunnittelutyö ole kesken.

– Tiedekunnissa tieto on saatu tuotettua. Kyse on siitä, miten tieto saadaan fiksusti esitettyä, Hautakangas sanoo.

Hautakangas ei osaa sanoa, koska kaikki tiedot löytyvät järjestelmästä. Tavoitteena on, että ennen vajaan kahden viikon kuluttua alkavaa yliopiston orientaatioviikkoa tilannetta saadaan parannettua selkeästi.

– Meillä on joka tapauksessa vaihtoehtona valmius julkaista kattavat opetustiedot tiedostomuodossa opiskelijoille, mikäli uuden opaspalvelun riittäviä parannuksia ei saada tällä aikataululla käyttöön, Hautakangas lupaa.

Hautakangas korostaa, ettei tilanne ole pysähtynyt.

– Koko ajan tehdään töitä asioiden eteen, hän sanoo.

Hautakangas arvioi, että ahkeraa kehitystyötä järjestelmien parissa on tehtävä vielä ainakin kaksi vuotta.

– Aina, kun tehdään isoa muutosta, tulee pieniä harmeja. Koko paletti ei kuitenkaan ole levällään, vaan paljon on saatu aikaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?