Lukion päättävät alkavat saada Tampereella opinto-ohjausta lukion jälkeenkin - Uutiset - Aamulehti

Opiskelijat alkavat saada Tampereella opinto-ohjausta lukion jälkeenkin – Tampere lähtee jälkiohjaukseen pari vuotta etuajassa

Sammon keskuslukion lukiolaiset Elmer Mattila, Susanne Tähtinen, Milla Myllymäki ja Petra Laakkonen nostavat peukalon ylöspäin Tampereen suunnitelmille aloittaa jälkiohjaus ensi syksynä.

7.1.2019 6:06

Sammon keskuslukion urheilulinjalla opiskelevan Elmer Mattilan jatkosuunnitelmat ovat vielä auki. Hänellä on vielä keväällä kirjoitettavanaan englanti, muut kokeet hän on jo hoitanut alta pois.

–Minulla ei ole oikeastaan mitään suunnitelmia. Armeija ja sitten tyhjää. En hae vielä ensi keväänä opiskelupaikkaa. Menen armeijaan Santahaminan Urheilukouluun, palvelusaika on vuosi.

Mattila kertoo, että hänellä ei ole tiedossa alaa, mille hän voisi hakea opiskelemaan. Hänen tavoitteenaan on, että ajatukset selkiytyisivät armeijavuoden aikana. Mutta mitä sitten, jos ajatukset eivät selkiydykään?

–Sitten vain väkisin jonnekin opiskelemaan. Apua valintaan saan varmaan kavereilta.

Mattila ei ole ajatuksineen yksin. Moni viimeistä lukiovuottaan käyvä opiskelija vasta miettii tulevia valintojaan, ja moni päätyy pitämään välivuoden. Vain noin joka kolmas Tampereen lukioista kirjoittavista päätyy suoraan lukion jälkeen jatkamaan opiskelujaan.

Sammon keskuslukion urheilulinjalla opiskelevalla Elmer Mattilalla on tarkoitus mennä lukion jälkeen armeijaan. Armeijan jälkeiset suunnitelmat ovat vielä auki.

Ohjaamoon tulossa myös opinto-ohjausta

Jos Tampereen kaupungin suunnitelmat toteutuvat, lukion päättävät nuoret voivat ensi syksystä lähtien kääntyä opiskeluun liittyvissä asioissa myös lukion jälkeisen vuoden ajan opinto-ohjaajansa puoleen. Hän voi ohjata tarvittaessa opiskelijan Nuorten talo Ohjaamoon, jossa hän saa moniammatillista apua tulevaisuuden suunnitelmiinsa.

–Jos vaille opiskelupaikkaa jääneen asia on helposti ratkaistavissa, niin tapaus katsotaan koulussa. Jos on perusteltu syy, ohjaamme Ohjaamon palveluihin, Tampereen lukiokoulutuksen johtaja Jorma Suonio kertoo.

Opinto-ohjausta kaipaavat voivat hakeutua Ohjaamoon halutessaan myös suoraan.

Suonion mukaan ohjaamoita perustettiin muutama vuosi sitten projektirahalla ympäri Suomea. Nyt projekti päättyy, mutta Tampere jatkaa toimintaa. Ohjaamo tarjoaa alle 30-vuotiaille esimerkiksi sosiaalityöntekijän palveluita ja työnhaun neuvontaa.

–Kun opinto-ohjaajat kävivät tutustumassa Ohjaamoon, niin he esittivät ajatuksen, että siellä voisi olla myös meidän ohjausta.

Tampere aloittanee kokeilun kaksi vuotta etuajassa

Uusi lukion opetussuunnitelma, johon lukiolaisille valmistumisen jälkeen tarjottava jälkiohjaus kytkeytyy, astuu voimaan elokuussa 2021. Koulutuksen järjestäjällä on tuosta lähtien velvoite järjestää myös lukion päättäneille opinto-ohjausta, jos he itse kokevat sitä tarvitsevansa.

Tampere ei odota vuoteen 2021, vaan aikoo lähteä kokeilemaan jälkiohjauksen käytäntöjä jo elokuussa 2019.

–Nyt on oiva tilaisuus lähteä ennen lain velvoitteiden voimaantuloa kokeilemaan, miten se lähtee käyntiin ja mitä se edellyttää. Lähdemme katsomaan, miten jälkiohjauskonsepti kannattaa toteuttaa, Suonio kertoo.

Tampere ei rekrytoi ainakaan alkuvaiheessa jälkiohjauksen vuoksi lukioihin uusia opinto-ohjaajia.

–Me tarkastelemme sitä. Laskennallisesti olemme ajatelleet resursoivamme kaksi opinto-ohjauspäivää viikossa moniammatilliseen työhön Ohjaamossa. Tulevaisuus näyttää sen, kuinka paljon tämä tulee vaatimaan resursseja.

Ohjaamon työhön aiotaan siis ohjata laskennallisesti 40 prosenttia yhden opinto-ohjaajan työajasta. Vielä ei ole tehty päätöksiä, tekeekö työn yksi henkilö, vai jaetaanko se usean opinto-ohjaajan kesken.

Neuvoja on pyydetty tähänkin asti

Tampereen lukiokoulutuksen opinto-ohjaajakoordinaattori Jaana Puranen on mukana Ohjaamon suunnitteluryhmässä. Hän työskentelee Sammon keskuslukion urheilulinjan opinto-ohjaajana.

Purasen mukaan Tampereen lukioiden reilut parikymmentä opinto-ohjaajaa eivät tarvitse lisäkoulutusta jälkiohjauksen vuoksi.

–Tällaista neuvontaa olemme tehneet aiemminkin jatkuvasti. Usein lukion päättäneet palaavat nytkin vanhan oponsa luokse. Aiemmin emme ole tietysti pystyneet samalla tavalla tarjoamaan aikaa.

Purasen mukaan Tampereella toimivien opinto-ohjaajien työtaakka on kohtuullinen verrattuna moniin muihin paikkakuntiin. Uusi jälkiohjausvelvoite tulee todennäköisesti lisäämään entisten opiskelijoiden yhteydenottoja.

–Näen, että tämä on tarpeellinen asia. Kun tietoisuus asiasta lisääntyy, niin kyselijöitä tulee varmaankin enemmän kuin aiemmin. Näen positiivisena asiana sen, että nyt on paikka, minne ohjata heidät.

"Tärkeä henkilökunnan jäsen"

Sammon keskuslukion urheilulinjalainen Elmer Mattila ottaa tulevan uudistuksen positiivisesti vastaan.

–Kuulosta ihan kätevältä. Meillä on kiva opo, jonka luokse on kiva mennä vierailulle. Jos tulee jotain kysyttävää koulun suhteen, niin ensimmäisenä menen opolta kysymään. Hän on tärkeä henkilökunnan jäsen.

Painia harrastava Mattila on realistinen sen suhteen, voisiko urheilusta tulla hänelle ammatti.

–Paini ei ole Suomessa kovin rahakas laji, mutta aika ammattimaisesti sitä treenataan. Tänä vuonna kävin ekaa kertaa MM-kisoissa ja EM-kisoissa. Menestystä ei valitettavasti tullut.

Jälkiohjausvelvoite

Tulee lakisääteiseksi elokuussa 2021.

Lukion on tarjottava opinto-ohjausta sitä haluaville lukion päättötodistuksen saaneille vuoden ajan opintojen jälkeenkin.

Tampereella aiotaan kokeilla jälkiohjausta elokuusta 2019 alkaen.

Tampereella opinto-ohjaajat voivat ohjata ilman opiskelupaikkaa jääneitä tarvittaessa Nuorten talo Ohjaamoon.

Ohjaamossa annetaan ensi syksystä lähtien muiden palveluiden lisäksi opinto-ohjausta.

Tampere suunnittelee käyttävänsä Ohjaamon opinto-ohjaukseen laskennallisesti 40 prosenttia yhden opinto-ohjaajan työajasta.

Kysyimme Sammon keskuslukion opiskelijoilta, millaisia suunnitelmia heillä on lukion jälkeiselle ajalle ja mitä he ajattelevat opinto-ohjauksen muutoksesta.

Milla Myllymäki, 18

–Kirjoitan keväällä. Toivon, että pääsen heinäkuussa inttiin Parolaan. Aion hakea ehkä kauppatieteitä lukemaan. Inttiin pääsy selviää huhti–toukokuussa. En ole miettinyt varasuunnitelmaa. Toivon, että kaikki menee suunnitelmien mukaan. Sellainen välivuosi, jolloin en tekisi mitään järkevää, ei ole vaihtoehto.

Olen saanut tarpeeksi opinto-ohjausta, mutta enemmän olen hakenut tietoa itse. Opinto-ohjauksen muutos kuulostaa hyvältä, koska jos ei saa opiskelupaikkaa, niin on joku, jolta voi saada apua.

Petra Laakkonen, 17

–Kirjoitan sekä ensi keväänä että syksynä. Haluaisin eläinlääkikseen, ehkä myös hammaslääkikseen. Haluan eläinlääkikseen niin kovasti, että jos en pääse sinne, niin opiskelen ja olen töissä välivuoden.

Olen käynyt opinto-ohjauksen tunneilla, mutta lähinnä etsinyt tietoa itse. Opinto-ohjauksen muutos on mielestäni hyvä juttu.

Susanne Tähtinen, 18

–Minulla on kirjoitukset keväällä, enkä ole hakemassa kouluun ainakaan vuoteen tai kahteen, eli pidän välivuoden. Jatkan töissä käymistä Hesburgerissa ja haluaisin lähteä reppureissaamaan Australiaan ja ympäri maailmaa. Haluaisin matkustella ja muuttaa omilleni, ja hakea varmaan muutaman vuoden päästä ammattikorkeakouluun tradenomikoulutukseen. Se on ainoa, joka vähän kiinnostaisi.

Minulla ei olisi nyt voimavaroja lähteä opiskelemaan montaa vuotta heti tähän perään, minun täytyy saada ainakin yksi välivuosi. Uskon, että ajatukset selkiytyvät sen aikana ainakin jonkin verran. Mielestäni ei ole järkeä hakea koulutukseen, jos ei tiedä yhtään, haluaako sitä edes opiskella.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut