Haitko tänä keväänä yliopistoon? Näille aloille oli viime vuonna helppo päästä - Uutiset - Aamulehti

Haitko tänä keväänä yliopistoon? Näille aloille oli viime vuonna helppo päästä

Aalto-yliopiston elokuva- ja tv-käsikirjoittajalinjan sisäänpääsyprosentti on hyvin matala. Arkistokuva.­

9.6.2018 8:21

Kesän aikana monet opiskelemaan hakeneet odottavat tuloksia siitä, avautuvatko korkeakoulun ovet. Ammattikorkeakoulut ja yliopistot julkaisevat opiskelijavalinnan tuloksia omaan tahtiinsa. Studentum-koulutussivusto selvitti yliopistojen viime vuoden pisterajojen ja todennäköisyyksien perusteella, minkä alan opiskelijoilla sisäänpääsy on helppo nakki ja mille aloille korkeakoulun ovet avautuvat suuremmalla vaivalla.

Täysin kattava Studentumin listaus ei ole, sillä se ei listaa esimerkiksi teknillisten yliopistojen hakijamääriä alakohtaisesti.

Suosittuja aloja

Lääketiede

Lääketiede on perinteisesti ollut suosittu ala, jota voi Suomessa opiskella viidessä yliopistossa. Helsingissä lääketiedettä voi opiskella sekä suomen- että ruotsinkielisellä linjalla. Vuonna 2017 kaikista lääketieteellisen pääsykokeisiin osallistuneista noin 13 prosenttia sai opiskelupaikan. Tampereen yliopistoon oli hieman maan keskiarvoa vaikeampaa päästä: Tampereen yliopiston lääketieteelliseen tiedekuntaan pääsi opiskelemaan 12 prosenttia pääsykokeisiin osallistuneista.

Kauppatiede

Myös kauppatiede on opiskelemaan hakevien keskuudessa suosittu ala. Vuonna 2017 pääsykokeisiin osallistui koko maassa 19 665 hakijaa, joista noin 6,5 prosenttia valittiin suorittamaan tutkintoa. Tampereen yliopistossa sisäänpääsyprosentti kauppatieteissä oli 5,9.

Helposti sisään

Studentum listaa yliopistotasolla hakukohteita, joihin hyväksyttiin suurin osa hakijoista.

Itä-Suomen yliopisto, ortodoksinen teologia

Itä-Suomen yliopistoon ortodoksisen teologian koulutusohjelmaan ja kirkkomusiikin oppiaineeseen on korkea sisäänpääsyprosentti. Vuonna 2017 lähes 80 prosenttia pääsykokeeseen osallistuneista sai opiskelupaikan.

Helsingin yliopistossa teologiaa pääsi opiskelemaan lähes puolet kokeeseen osallistuneista, 45,5 prosenttia.

Helsingin yliopisto, maataloustieteet

Helsingin yliopistossa maataloustieteiden koulutusohjelma tarjosi helpon väylän opiskelemaan. Viime vuonna 76 prosenttia pääsykokeisiin osallistuneista sai opiskelupaikan.

Vaikeampia vaihtoehtoja

Moneen yliopistokoulutukseen sisäänpääsyprosentti oli vain 1–2 prosentin luokkaa. Taidealat erottuivat joukosta matalilla hyväksymisprosenteilla.

Teatterikorkeakoulu, dramaturgia

Dramaturgian linjalle otetaan sisään vain vähän opiskelijoita. Viime vuonna 132 hakijasta kaksi sai opiskelupaikan, siis 1,5 prosenttia hakijoista.

Teatterikorkeakoulu, näyttelijäntyö

Myös näyttelijäntyön linjalle otetaan verrattain vähän opiskelijoita. 1 202 hakijasta 14 pääsi sisään. Hyväksymisprosentti oli 1,7.

Tampereen yliopisto, teatterityö

Tampereen yliopiston teatterityön koulutusohjelmaan järjestettiin viimeksi vuonna 2016. Silloin hyväksymisprosentti oli vain 1,2. Seuraavan kerran teatterityön opiskelijoita haetaan vuonna 2019.

Aalto-yliopisto, elokuva- ja tv-käsikirjoitus

Elokuva- ja tv-käsikirjoittajaksi pääsi 2 hakijaa 140:stä. Sisäänpääsyprosentti oli 1,4.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?