EU: Pankkien tunnuslukulistat uhkaavat poistua käytöstä, suomalaiset tuohtuivat - Uutiset - Aamulehti

Pankkien tunnuslukulistat uhkaavat poistua käytöstä – EU:n direktiivi sai suomalaiset tuohtumaan: ”On ikäihmisiä, jotka eivät tiedä mikä on älypuhelin”

3.4.2019 17:56

Aamulehti

Aamulehti julkaisi tiistaina uutisen, jonka mukaan pahvisten tunnuslukulistojen käyttö uhkaa loppua. Niitä käyttää yhä suuri osa suomalaisista.

Verkkopankkien tietoturvavaatimukset tiukentuvat syyskuussa, kun EU:n uusi maksupalveludirektiivi tulee voimaan. Paperiset tunnuslukulistat eivät enää täytä direktiivin tietoturvavaatimuksia, ja siksi niistä voidaan joutua asiantuntijan mukaan luopumaan.

Uudet tietoturvavaatimukset vaativat kaksivaiheista ­tunnistautumista ja sitä, että tunnukset ja salasanat ­eivät saa olla helposti kopioitavissa. Muutos koskee kaikkia mobiili- ja verkkopankin käyttäjiä.

Suomessa ei ole tarkkaa tietoa siitä, kuinka moni pankkiasiakas käyttää perinteistä tunnuslukulistaa. Pankkien tunnistautumispalveluita toteuttaneen ohjelmistoyhtiö Qvikin toimitusjohtajan Lari Tuomisen karkea arvio on 2–3 miljoonaa suomalaista.

"Lista on selkeä”

Monet Aamulehden lukijat olivat asiasta selvästi tuohtuneita. Tiistai-iltana julkaistu uutinen on kerännyt keskiviikkoiltapäivään mennessä miltei 160 kommenttia Facebookissa.

Ylivoimaisesti suurin osa kommentoijista kertoo käyttävänsä paperisia tunnuslukulistoja.

”Tunnuslukulistat ovat toimivat. Minä en ainakaan rupea puhelimella verkkopankissa asioimaan”, eräs kommentoi.

Myös ikäihmisten palvelu pankeissa herätti kysymyksiä.

”On paljon ikäihmisiä, jotka eivät edes tiedä, mikä on älypuhelin ja on ihan utopiaa, että he oppisivat sitä käyttämään. He juuri ja juuri osaavat naputella laskunsa tietokoneella, muuhun eivät tietotekniikkaa käytä”, yksi lukija kirjoitti.

”Vieläkin on ihmisiä, jotka eivät omista minkäänlaista kännykkää , vaan sinnittelevät lankapuhelimilla niin kauan kuin ne liittymät vielä toimivat. Eikä sitä tietokonettakaan kaikilla ole”, toinen kommentoi.

Useat pitivät listoja kätevämpänä kuin mobiilisovellusta.

”Vaikka olenkin IT-alalla, käytän silti pahvilistaa. Kulkee mukavasti lompakossa mukana aina kaikkialle, missä voisi nyt kuvitellakin sitä tarvitsevansa. Tunnusluku on vain ihan omassa päässäni.”

Myös tunnuslukulaitteeseen verrattuna pahvilista saa kehuja.

”Paperinen on selkeä. Ainakin Nordean tunnuslukulaite on liian pieni ja monimutkainen. Kaikista laitteista tehdään monimutkaisia, joilla on asioitaan hoidettava.”

Osa mietti, miten omat laitteet tulevaisuudessa toimivat pankkiasioiden hoitamisessa.

”Pitääkö nyt sitten alkaa puhelinta vaihtamaan, että saa laskut maksettua? Uudet sovellukset eivät toimi vanhemmissa puhelimissa.

"En ottaisi läpyskää takaisin”

Osa lukijoista puolusti uutta teknologiaa.

”Enpä huolisi mistään hinnasta pahvista korttia enää. Tunnuslukusovellus on ollut jo vuosia, paljon näppärämpi ja aina mukana.”

Jotkut kertoivat hoitavansa kaikki asiat mobiilisovelluksella.

”Se on niin kätevä, kun ei tarvitse viitteitä eikä mitään käsin näpytellä, kun voi kännykän kameralla lukea suoraa viivakoodin.

”Täytyy sanoa, että en vaihtaisi Nordean tunnuslukusovellusta pahviläpyskään. Se on paljon näppärämpi, eikä siinä tarvitse katsoa mitään sähköistä listaa. PIN-koodi tai kasvotunnistus riittävät.”

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?