Hoivamaksuissa valtavat erot: sama palvelu maksaa 750 tai 1 000 euroa kuukaudessa – Tampere nousee esiin ääripään esimerkkinä - Uutiset - Aamulehti

Hoivamaksuissa valtavat erot: sama palvelu maksaa 750 tai 1 000 euroa kuukaudessa – Tampere nousee esiin ääripään esimerkkinä

Hoivan asiakasmaksuissa kuntien erot ovat huomattavat. Kalliin kunnan vanhus pulittaa tuhansia euroja enemmän kuin halvan.

Maksuja ja niiden perusteita oli tarkoitus yhdenmukaistaa niin hoivassa kuin terveydenhuollossa. Kuvituskuva.

1.4.2019 6:58 | Päivitetty 1.4.2019 6:58

Hoivamaksut ja hoivatuet on viidakko, josta asiakkaan voi olla vaikea päästä kärryille. Lisäksi kuntakohtaiset erot ovat erittäin suuria. Tämä kaikki johtaa siihen, että asiakas maksaa hoivastaan itse useita tuhansia euroa enemmän vuodessa kalliisti laskuttavassa kunnassa kuin kevyemmin laskuttavassa kunnassa.

Hoivan asiakasmaksuissa ääripäitä ovat Tampere ja Lappeenranta. Esimerkit koskevat tehostettua palveluasumista.

Tampere perii pienituloiselta eläkeläiseltä asiakasmaksua 603 euroa kuukaudessa, kun asiakasmaksu on Lappeenrannassa 794 euroa kuukaudessa. Eroa kertyy vuodessa lähes 2 300 euroa vuodessa.

Keskituloinen vanhus maksaa asiakasmaksuna Tampereella 747 euroa kuukaudessa, kun Lappeenrannassa hinta on 989 euroa kuussa. Vuotuinen ero asiakasmaksuissa on yli 2 900 euroa.

Hyvätuloisilla ero kasvaa vielä tätäkin suuremmaksi. Tampereella asiakasmaksu on 1 096 euroa, kun Lappeenrannassa maksu on 1 673 euroa kuukaudessa. Ero on asiakkaan kannalta hurjat yli 6 900 euroa vuodessa.

Esimerkeissä pienituloisen asukkaan nettotulot ovat 1 591 euroa, keskituloisen 1 786 euroa ja suurituloisen 2 470 euroa kuukaudessa. Nettotuloiksi on luettu eläkkeiden lisäksi Kelan hoitotuki ja Kelan eläkkeensaajan asumistuki. Suurituloisimmat eivät saa asumistukea.

Tampereella enemmän rahaa käyttöön

Suomalaisista valtaosa sijoittuu pieni- ja keskituloisten ryhmiin. Hoivapalvelujen sisällöissä ei ole sellaisia eroja, jotka selittäisivät erilaisen lopputuloksen.

Käytännössä erot tarkoittavat, että hoivakodin asukkaalle jää Tampereella enemmän rahaa omaan käyttöön kuin Lappeenrannassa. Tampereella jopa kaikkein pienituloisimpien ryhmässä käyttövaraa jää tässä esimerkissä yli 350 euroa kuukaudessa, kun Lappeenrannassa käyttövaraa jää vain 165 euroa kuukaudessa tuloista riippumatta.

Käyttövaraa eli omaa rahaa hoivakodin asukkaat tarvitsevat esimerkiksi vaatteiden ja henkilökohtaisten tarvikkeiden hankintaan, kampaajan kaltaisiin palveluihin ja vaikkapa omaisten ja ystävien muistamiseen merkkipäivinä. Jos käteen jää vain 165 euroa kuukaudessa, sillä ei paljon hurjastella.

Hoivamaksuihin ei ole tulossa uutta tolkkua

Kuntakohtaiset erot hoivan asiakasmaksuissa ovat valtavat mutta lainmukaiset. Tilannetta voi verrata terveyskeskusten asiakasmaksuihin. Osa kunnista tarjoaa palvelua ilmaiseksi, osa kunnista hinnoittelee asiakasmaksun kulloinkin voimassa olevan maksukaton mukaan.

Asiakasmaksuja koskeva lakimuutos raukesi eduskunnassa, kun myös sote-uudistus kaatui. Maksuja ja niiden perusteita oli tarkoitus yhdenmukaistaa niin hoivassa kuin terveydenhuollossa.

Tehostettu palveluasuminen on hoivan kallein muoto, ja sen piiriin pääsevät erittäin huonokuntoiset vanhukset. Tämän ympärivuorokautisen hoivan kustannukset ovat yli 4 000 euroa kuukaudessa, josta asiakkaat maksavat itse vain osan asiakasmaksuina.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos