Asuntolainojen kysyntä on kasvanut Tampereella – Samalla korkosuojien suosio nousee - Uutiset - Aamulehti

Asuntolainojen kysyntä kasvaa Tampereella ja on nyt ”ennätyskorkealla”– Korkosuojia pyydetään yhä enemmän

Yksinasujien ja ensiostajien määrät vaikuttavat asuntolainojen kokoon ja käyttökohteisiin.

Yksinhuoltajakorotusta voi saada lapsista, joista saat lapsilisää. Kela maksaa lapsesta lapsilisää sen kuukauden loppuun, jolloin lapsi täyttää 17 vuotta.

1.8.2019 6:16

Aamulehti

Asuntolainojen kysyntä on kasvanut Tampereella. Nordean Tampereen toimipaikan johtaja Tomi Tulonen kertoo, että luvut ovat ennätyksellisen korkealla.

Toukokuu oli Tulosen mukaan Nordealle ennätyskuukausi ja hän uskoo, että kysyntä jatkuu vilkkaana myös loppuvuoden ajan.

– Nyt on liikkeellä paljon ensiasunnon ostajia ja normaalisti asunnon vaihtajia, Tulonen kertoo.

Op-ryhmän asuntorahoituksesta ja asumisen palveluista vastaava johtajan Kaisu Christien mukaan toukokuu näyttäytyi positiivisena koko maassa, myös Tampereella. Touko-kesäkuu on asuntolainoille alkuvuoden vilkkainta aikaa.

– Ensiasunnon ostajat muodostavat meillä kolmanneksen asuntolainojen ottajista. Suurin osuus on perheikäiset 35–45-vuotiaat lainanottajat, Christie sanoo.

Yksin asuvien määrä on Findikaattorin mittausten mukaan kasvanut koko maassa. Nordean Tulonen kertoo, että kaksioiden ja kolmioiden asunto-osakkeet ovat olleet heillä kaikkein halutuimpia kohteita.

Korkokatto kiinnostaa lainanottajia

Pankkien edunvalvontajärjestön Finanssialan alkuvuonna tekemä tutkimus osoittaa, että yli 40 prosenttia asuntolainan ja pankin kulutusluoton ottamista suunnittelevista aikoo ottaa lainalleen korkokaton. Kiinnostus sitä kohtaan on kasvanut verrattuna aiempiin vuosiin.

Korkokaton lainaansa ottaneiden osuus kaikkien lainaa ottaneiden keskuudessa on noussut korkeimmalle tutkimuksen historiassa, 30 prosenttiin. Nordean asiakkaista noin 30 prosenttia ottaa korkosuojan lainalleen.

– Odotamme korkosuojauksen osuuden nousevan, sillä se on nyt edullista, Tulonen sanoo.

Osuuspankin korkokatot ovat suosittuja koko maassa. Christien mukaan kolmannes asuntolainan ottajista ottaa jonkinlaisen turvan.

– Suosituimpia ovat korkoa vastaan tehdyt suojaukset. Asiakkaat miettivät pankin kanssa myös muihin riskeihin, kuten terveyteen tai työllistymiseen, liittyviä varautumiskeinoja, Christie sanoo.

Korkokatot ovat lainanottajalle toisaalta eräänlainen vakuutus mutta toisaalta riski ylimääräisestä rahanmenosta, sillä korot ovat olleet jo pitkään matalalla. Korkoriskiltä voi suojautua myös säästämällä tai sijoittamalla korkojen nousun varalle.

Pankkien välinen kilpailu on vaikuttanut asuntolainojen marginaalien supistumiseen. Uusissa lainoissa ne ovat Tulosen mukaan alle 0,6 prosenttia. Osuuspankin osalta Christie ei kerro prosentteja, mutta marginaalit mukailevat koko Suomen trendiä. Keskimarginaali koko maassa on ollut lievässä laskussa.

Lainalupauksen saa Tampereella nopeasti

Keskimääräinen asuntolaina Nordealla on ollut kuluvan vuoden toisella neljänneksellä 145 000 euroa ja Osuuspankilla 145 000–150 000 euroa. Asuntolainojen takaisinmaksuajat ovat usein 20–25 vuotta.

– Tavallisen asuntolainan suuruus ei juurikaan vaikuta takaisinmaksuajan valintaan. Pienemmän lainan tapauksessa maksuaika on yleisemmin lähempänä 20 vuotta kuin 25 vuotta, Tulonen sanoo.

Myös Osuuspankilta yleisimmin pyydetyissä asuntolainoissa on 20–25 vuoden takaisinmaksuaika. Se on Christien mukaan tavallinen kaikkialla maassa.

Tulonen kertoo, että asuntolainojen pyynnit Nordealla ovat pääosin realistisia, mutta toisinaan niitä mitoitetaan hivenen yläkanttiin. Christien mukaan suurin osa hakijoista osaa mitoittaa lainapyyntönsä realistisesti laskureiden avulla.

Tulosen mukaan asuntolainalupauksen saa Nordealta nopeimmillaan tunnissa. Lomakaudella neuvotteluun pääsee viikon kuluessa, jolloin myös lupaus annetaan.

– Lupauksen nopea saaminen edellyttää, että maksukyky, omarahoitus ja vakuudet ovat tasapainossa suhteessa hankkeeseen, Tulonen sanoo.

Christie sanoo, että Osuuspankin digipalvelun avulla asiakas saa sähköisen lainatarjouksen melkein heti ja pääsee yleensä vuorokauden sisällä neuvottelemaan asuntolainasta ja sen ehdoista.

– Digitarjouksen kanssa voi mennä jo asuntonäyttöön ja tehdä ehdollisen tarjouksen haluamastaan asunnosta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut