Hypo: Kiristynyt lainakatto kurittaa kaupunkilaisia asunnonvaihtajia - Uutiset - Aamulehti

Hypo: Kiristynyt lainakatto kurittaa nyt kaupunkilaisia asunnonvaihtajia – Tampereella 65 neliön asuntoon tarvitaan jo 25 000 euron säästöt

Asuntojen kysyntä on rauhoittunut alkuvuonna koko maassa, vaikka yleisesti näkymät kasvukolmion alueella ovat yhä vahvat. Kasvukeskuksissa rakentamiseen saadaan Hypon mukaan nyt lisävauhtia urbaaneista lapsiperheistä.

Hypoteekkiyhdistyksen mukaan Suomeen valmistuu tällä hetkellä uusia asuntoja eniten 27 vuoteen.

3.5.2019 6:30

Aamulehti

Viime vuoden lopun kasvupiikin jälkeen asuntokauppa on hiipunut Tampereella, käy ilmi Suomen Hypoteekkiyhdistyksen tuoreesta asuntomarkkinakatsauksesta.

Hypon asuntoindeksin mukaan Tampereen pisteluku on ennakkotietojen mukaan laskenut alkuvuoden aikana 116 pisteeseen. Viime vuoden lopulla luku oli päälle 120.

– Ennakkotiedot voivat jälleen tarkentua Tampereen osalta ylöspäin, kuten tapahtui viime vuonna, katsauksessa kuitenkin todetaan.

Hypon asuntomarkkinoiden tilannetta kuvaava indeksi yhdistää asuntojen hinnat ja kauppamäärät yhteen laskennalliseen arvoon.

Alkuvuoden laskusta huolimatta isossa kuvassa Tampereen näkymät ovat Hypon mukaan edelleen valoisat ja etenkin isojen hankkeiden edistyminen parantaa näkymiä.

– Kasvu ei kuitenkaan ole kivutonta, haasteet ovat vain erilaisia muuttotappioalueisiin verrattuna.

Tampereen tulevaisuutta varmistaisi erityisesti nopeampi junayhteys Tampere-Helsinki välille.

Kiristynyt lainakatto vaikeuttaa asunnon vaihtamista

Viime kesänä lainakattoon tehdyt kiristykset ovat Hypon mukaan vaikeuttaneet etenkin kaupunkilaisten asunnonvaihtajien tilannetta.

Aiemmin asuntolainasummasta tarvitsi olla omaa rahaa tai muuta vakuutta 10 prosenttia, nykyään 15.

Tampereella tämä tarkoittaa Hypon mukaan sitä, että tyypillisen 65 neliön asuntoa varten tarvitaan 25 000 euron säästöt.

– Moista summaa ei monelta löydy, eikä vuokralla asujan säästömahdollisuuksia helpota vuokrien nopea nousu finanssikriisin jälkeen, katsauksessa kirjoitetaan.

Myös varainsiirtovero, asuntosijoittajat ja venyneet myyntiajat hankaloittavat Hypon mukaan tavallisen asunnonostajan tilannetta.

Pääkaupunkiseudun ulkopuolella omakotitalon myyminen kestää nyt jo pidempään kuin finanssikriisin aikana. Kasvukaupungeissa kerrostaloasunnot käyvät kaupaksi entiseen tapaan.

Yhä useampi lapsiperhe haluaa jäädä kaupunkiin

Suomalaisten into muuttaa kaupunkeihin ei ole laskenut. Kaupungistumisen uudeksi piirteeksi Hypo nostaa kuitenkin nostaa muutoksen lapsiperheiden toiminnassa.

Aiemmin perhekoon kasvaessa kantakaupungeista muutettiin esikaupunkialueille edullisempien lisäneliöiden perässä. Nyt yhä useampi lapsiperhe haluaa jäädä kaupunkiin.

Hypon mukaan muutos näkyy selvimmin Helsingissä, mutta ilmiö tuntuu myös Tampereella ja Turussa.

– Tarvitaan lisää kantakaupunkimaista asumista, jotta ainoa ratkaisu ei ole keskustoissa asua vain ahtaammin ja kalliimmin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: