Takuusäätiö huolissaan ylivelkaantumisesta – "pikaluottoyhtiöt myöntävät täysin huolettomasti luottoja" - Uutiset - Aamulehti

Takuusäätiö: pikaluottoyhtiöt myöntävät täysin huolettomasti luottoja maksuongelmaisille – "Ihmiset eivät osaa määrittää omaa taloudellista tilannettaan ja velanhoitokykyään"

Takuusäätiön toimitusjohtajan Juha Pantzarin mukaan tarvitaan uusia järjestelykeinoja ja talouspalveluita, joitka tavoittaisivat ihmiset ennen kuin velkaa on liian paljon.

23.1.2019 14:07

Velallisia neuvova Takuusäätiö edellyttää pikaluottoja myöntäviltä yhtiöitä vastuunkatoa luototuksessaan.

Takuusäätiön toimitusjohtaja Juha A. Pantzarin mielestä pikaluottoyhtiöt myöntävät täysin huolettomasti luottoja henkilöille, jotka ovat jo maksuvaikeuksissa.

–Pidän tätä eettisesti hyvin epäilyttävänä toimintana monien kohdalla. Toiminta on vastuutonta, Pantzar sanoo.

Hän toteaa, että pikaluottoja myöntävät yhtiöt toimivat niillä välineillä ja säännöillä, mitä on sovittu, mutta Pantzarin mielestä systeemistä tulisi mahdollisimman nopeasti tehdä nykyistä reilumpi.

–Täytyy kaupallistenkin toimijoiden toimia niin, ettei tuputeta lisää luottoja maksuvaikeuksissa oleville, Pantzar toteaa.

Velkaongelmien merkittävä syveneminen näkyy Takuusäätiön neuvonnassa. Viime vuonna yhteydenottoja tuli enemmän kuin koskaan aikaisemmin, yhteensä yli 43 000.

Yhteyttä ottaneilla oli velkaa keskimäärin 33 800 euroa, mikä oli 5 000 euroa enemmän kuin vuotta aiemmin. Yli 100 000 euron vakuudettomat velkamäärätapaukset kasvoivat 50 prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna.

Pantzarin mukaan ensimmäistä kertaa Takuusäätiön neuvonnan historiassa yli puolet yhteydenottajista kertoi, että he hoitavat velkojaan erilaisin maksujärjestelyin. Tähän asti suurimmalla osalla apua hakevista velat ovat olleet jo perinnässä tai ulosotossa.

Muutos kertoo helppoudesta saada vakuudettomia luottoja aikaisempien velkojen yhdistämiseen ja välttyä siten myös maksuhäiriömerkinnältä.

Yhteydenotoissa hämmästytti Pantzarin mukaan se, että moni soittaja kertoi olevansa huolissaan velkaantumisestaan, mutta samalla koki, että hänellä on mahdollisuus ottaa lisää velkaa.

–Ihmiset eivät osaa määrittää omaa taloudellista tilannettaan ja velanhoitokykyään, tulkitsee Pantzar.

Viime vuonna yli puolet Takuusäätiöstä apua hakeneista ohjattiin ensi sijassa päästämään velat ulosottoon, koska velkaa on niin paljon.

Velkajärjestelyt lisääntyivät viime vuonna ja Pantzarin näkemyksen mukaan ne tulevat tulevina vuosina edelleen lisääntymään.

Iso osa ylivelkaantuneista on tavallisia työikäisiä kansalaisia, jotka haluaisivat Pantzarin mukaan maksaa velkansa, mikäli ne olisivat suhteessa heidän maksukykyynsä.

–Tähän tarvitaan velkojien vastaantuloa. Velkoja pitäisi kohtuullistaa vapaaehtoisesti lakisääteistä menettelyä ketterämmin, Pantzar sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos