Akaa Pirkanmaan ankarin tuloverottaja – vuositasolla veroissa voi säästää jopa tuhansia asuinpaikkakunnasta riippuen - Uutiset - Aamulehti

Akaa on Pirkanmaan ankarin verottaja – vuositasolla tuloveroissa voi säästää jopa tuhansia euroja asuinpaikkakunnasta riippuen

Halvin kunta on Tampere. Akaassa tuloverotus on Pirkanmaan kireintä. Kuva Toijalan kattojen päältä vuodelta 2015.

24.1.2019 5:00 | Päivitetty 24.1.2019 6:07

Palkansaajien verorasitus vaihtelee merkittävästi kunnittain. Vuositasolla veroissa voi säästää tuhansia euroa asuinpaikasta riippuen.

Mikä kunta verottaa ankarimmin, mikä keveimmin? Kuntaverovertailu paljastaa isoja kertoja Pirkanmaan kuntien välillä.

Veronmaksajain keskusliiton tekemässä selvityksessä on vertailtu keskituloisen palkansaajaperheen tuloja kunnittain ja maakuntatasolla. Selvitys koskee Suomen kuntien verotusta vuonna 2019.

Selvityksen mukaan Pirkanmaalla tuloverossa ero halvimman ja kalleimman kunnan välillä on yli kaksi tuhatta euroa vuodessa.

Halvin kunta on Tampere. Akaassa tuloverotus on Pirkanmaan kireintä. Akaassa asuva keskituloinen palkansaajaperhe maksaa tuloveroa 2 188 euroa vuodessa enemmän kuin Tampereella asuva verrokki.

–Kyllä kaksi tuhatta euroa vuodessa on merkittävä summa rahaa, sanoo tutkimuksen tehnyt Veronmaksajain ekonomisti Janne Kalluinen.

Toiseksi kevein tuloverotus Pirkanmaalla on Pirkkalassa, missä ero Tampereeseen on 297 euroa.

Toiseksi kirein tuloverotus on Ruovedellä, missä ero Tampereeseen on 2 076 euroa.

Kalluinen arvelee, että kuntaverovertailu herättää kuntalaisissa tunteita, kuten verotuskysymykset ylipäätään.

–Erot kunnallisveroissa kuntien välillä herättävät närkästystä ja aiheuttavat myös kateutta. Verot eivät ole monenkaan lempilapsi, Kalluinen toteaa.

Vertailun mukaan Tampereella esimerkkiperheen verot ja veronluontoiset maksut ovat tänä vuonna 27 231 euroa, kun ne Akaassa ovat 29 418 euroa.

Tampereen edullisuus Akaaseen verrattuna selittyy alhaisemmalla kunnallisverolla ja kirkollisverolla. Tampereen kunnallisveroprosentti on 19,75, kun se Akaassa on 22,25 prosenttia. Kirkollisvero on Tampereella 1,25 prosenttia ja Akaassa 1,70 prosenttia.

Onko kireästi verottavassa kunnassa paremmat palvelut kuin keveästi verottavassa?

–Teoriassa voisi ajatella, että mitä korkeampi kunnallisvero, niin voisi odottaa saavansa vastinetta maksamilleen veroille, mutta en ole tutkinut miten tämä toteutuu, sanoo Kalluinen ja toteaa, että kireä verotus voi kertoa myös kunnallistaloudellisista ongelmista ja tarpeista saada täytettä kassaan.

Kalluinen arvioi, että kunnallisveron taso ei ole täysin merkityksetön tekijä, kun kotitalouksissa mietitään muuttoa toiselle paikkakunnalle.

Kireintä tuloverotus on tänä vuonna Manner-Suomessa Honkajoella ja Jämijärvellä. Ero keveimpään verottajaa Kauniasiin on 4 670 euroa. Kauniaisten kunnallisveroprosentti on 17,00 prosenttia, kun se Honkajoella ja Jämijärvellä on 22,50 prosenttia. Tämä on korkein kunnallisveroprosentti Suomen kunnissa.

Pirkanmaalla palkansaajapuolisot maksavat kunnallisvero keskimäärin 15 113 euroa vuodessa, kun koko maan keskiarvo 14 743 euroa.

Maakuntakeskuksia koskevassa vertailussa Tampere on kolmantena. Ero halvimpaan eli Helsinkiin on 1 419 euroa vuodessa.

Turun ero pääkaupunkiin on 1 091 euroa, Oulun 1 571 euroa, Jyväskylän 1 668 euroa ja Hämeenlinnan 2 166 euroa. Maakuntakeskuksista kirein verotus on Kokkolassa, missä ero Helsinkiin on 3 182 euroa. Vertailussa on mukana kiinteistövero.

Vaikka Helsingissä on maakuntakeskuksista kevein palkan verotus, perii Helsinki eniten kiinteistöveroa. Esimerkkipariskunta maksaa kaksikerroksista rivitaloasunnostaan kiinteistöveroa 442 euroa, kun tontin ja rakennuksen vero Tampereella on 378 euroa.

Kalluisen mukaan kuluvan vaalikauden aikana kunnallisverotus on kiristynyt maltillisesti. Tutkimuksen mukaan on huomionarvoista, että pienten ja keskisuurten kuntien veroprosentit ovat nousseet, mutta yli 100 000 asukkaan kunnilla on ollut jopa varaa keventää verotustaan.

Tämän vuoden alusta kunnallisveroprosentti nousi Suomessa 46 kunnassa ja laski viidessä. 260 kuntaa pitää kunnallisveroprosenttinsa samalla tasolla kuin vuonna 2018.

Keskimääräisellä kunnallisveroprosentilla laskettuna palkansaaja alkaa maksaa kunnallisveroa noin 15 350 euron tuloilla vuonna 2019.

Noin 43 916 euron vuosituloilla kunnallisveroa maksetaan keskimääräisellä kunnallisveroprosentilla 7 278 euroa vuodessa.

Kunnallisveroprosentit ovat kuntien itsensä vapaasti päätettävissä. Vuoden 2019 alusta kunnallisveroprosentti nousi Suomessa 46 kunnassa ja laski viidessä vuodentakaiseen nähden. 260 kuntaa pitää kunnallisveroprosenttinsa samana kuin vuonna 2018.

Verolaskelma

Veronmaksajain keskusliiton selvityksen esimerkkiperhe on kahden puolison kotitalous.

Puolisot saavat kaiken ansiotulonsa palkkatyöstä naisten ja miesten koko maan palkansaajien keskipalkkojen mukaan.

Ennustetun ansiotason nousun perusteella vuonna 2019 toinen puolisoista ansaitsee kuukausipalkkana 3 242 euroa ja kumppaninsa 3 864 euroa.

Tällöin puolisoiden yhteenlaskettu palkkatulo lomarahoineen koko vuodelta 2019 on 88 827 euroa.

Näistä tuloista kunnallisverotuksessa verotettavaa tuloa on 74 158 euroa.

Puolisoiden lapsien lukumäärällä ei ole vaikutusta heidän verotukseensa.

Koko maan keskimääräisillä kunnallis- ja kirkollisveroprosenteilla palkansaajapuolisot maksavat veroja ja palkansaajamaksuja yhteensä 27 431 euroa, eli 30,9 prosenttia kaikista ansiotuloistaan.

Valtion tuloveroa summasta on 2 635 euroa, Yle-veroa 326 euroa, työeläke-, työttömyysvakuutus- ja sairausvakuutusmaksuja 8 696 euroa, kirkollisveroa 1 031 euroa ja kunnallisveroa 14 743 euroa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos