Otitko kotivakuutuksen liian myöhään? Moni ei tiedä kahden vuoden säännöstä - Uutiset - Aamulehti

Otitko kotivakuutuksen liian myöhään? Moni ei tiedä kahden vuoden säännöstä

Ifiin tulee viikoittain tapauksia, joissa vakuutus ei ole ollut voimassa oikealla hetkellä. Toinen syy tähän on se, että kotivakuutus on jouduttu päättämään maksamattomien vakuutusmaksujen vuoksi. Kuvituskuva.

13.11.2018 17:47

Valitettavan usein etenkin ensiasunnon ostaja ottaa kotivakuutuksen vasta muuttaessa. Silloin hän jää ilman oikeusturvavakuutuksen apua, jos asuntokaupasta syntyykin riita, muistuttaa If Vakuutus tiedotteessaan.

Ifin mukaan harva tiedostaa, mikä merkitys on kotivakuutuksen sisältämällä oikeusturvavakuutuksella. Ylivoimaisesti eniten oikeusturvavakuutuksesta korvataan asunto- ja kiinteistökauppariidoista aiheutuneita asianajo- ja oikeudenkäyntikuluja.

Kaikkiin oikeusturvavakuutuksiin liittyy niin sanottu kahden vuoden sääntö. Jos oikeusturvavakuutus on ollut voimassa alle kaksi vuotta, tulee myös niiden asioiden, joihin riita perustuu, olla syntynyt vakuutuksen voimassaolon aikana.

–Käytännössä se tarkoittaa esimerkiksi sitä, että oikeusturvavakuutuksen pitää olla voimassa jo silloin, kun allekirjoittaa asuntokauppakirjaa. Jos vakuutuksen ottaa vasta muuttaessa eikä aikaisempaa vakuutusta ole, oikeusturvavakuutuksesta ei ole apua, jos asunnossa myöhemmin ilmenee jotakin, jonka vuoksi ajaudutaan myyjän kanssa riitaan. Valitettavan moni ei tiedä tätä.

Ifiin tulee viikoittain tapauksia, joissa vakuutus ei ole ollut voimassa oikealla hetkellä. Toinen syy tähän on se, että kotivakuutus on jouduttu päättämään maksamattomien vakuutusmaksujen vuoksi.

Kotivakuutus voi yhtä hyvin olla voimassa vaikka edelliseen asuntoon – ratkaisevaa on, ettei siihen tule katkosta, vaan henkilöllä on oikeusturvavakuutus jotakin kautta voimassa.

–Oikeusturvavakuutusta ei usein osata ajatella tai arvostaa, ennen kuin jotakin sattuu. Etenkin asuntokauppariidat ovat kuitenkin valitettavan yleisiä ja myös kalliita, koska niiden käsittelyssä tarvitaan tyypillisesti myös erilaisia rakennusalan toimijoiden selvityksiä ja lausuntoja. Ifin korvaama keskivahinko on niissä yli 4 000 euroa. Monessa tapauksessa kuluja maksetaan kuitenkin enimmäiskorvausmäärä, joka on oman valinnan mukaan joko 10 000 tai 20 000 euroa, toteaa vakuutuspäällikkö Sanna Bergroth Ifistä.

Kannattaa aina selvittää, että oma kotivakuutus varmasti sisältää oikeusturvavakuutuksen sekä mikä on sen enimmäiskorvausmäärä.

Alle 30-vuotiaat nuoret aikuiset erottuvat Ifin vahinkotilastoissa, sillä he hakevat oikeusturvavakuutuksesta useimmiten apua jouduttuaan rikoksen uhriksi. Nuorilla rikokset muodostavat lähes 30 prosenttia kaikista oikeusturvavahingoista. Vahinkojen määrä on kasvanut viime vuosina.

–Nuoret aikuiset joutuvat selvästi vanhempia useammin rikoksen kohteeksi. Tyypilliset tapaukset ovat erilaisia ryöstöjä tai pahoinpitelyjä, joissa vakuutus korvaa lakimiehen ja mahdollisten todistajien palkkioita, Bergroth toteaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos