Näin osakesäästötili toimii ja miten se vaikuttaa piensijoittajan elämään. - Uutiset - Aamulehti

Näin se toimisi: osakesäästötili helpottaisi sijoittamista ja yksinkertaistaisi verotusta – uuden tilin valmistelu on Suomessa pidemmällä kuin koskaan ennen

Pörssisäätiön toimitusjohtaja Sari Lounasmeri kehottaa tekemään itselleen sijoitusstrategian hyvän sään aikana. Se helpottaa elämää, kun markkinoilla tapahtuu isoja muutoksia.

9.3.2018 6:32

Pörssisäätiön toimitusjohtaja Sari Lounasmeri on innoissaan osakesäästötilistä. Vielä ei ole varmuutta siitä, että tällainen tili tulee jokaisen suomalaisen ulottuville, mutta nyt sen valmistelu on pidemmällä kuin kertaakaan ennen.

Valtiovarainministeriön työryhmä viimeistelee parhaillaan kantaansa osakesäästötiliin. Ryhmän työn takaraja on maaliskuun lopussa. Valtiovarainministeri Petteri Orpo puolestaan on kertonut suhtautuvansa myönteisesti tiliajatukseen muun muassa Aamulehden haastattelussa.

–Osakesäästötili madaltaisi sijoittamisen kynnystä. Se loisi helpot rakenteet tavallisen säästäjän sijoituksille. Idea olisi samanlainen kuin asuntosäästäjän asp-tilissä, joka tarjoaa helpon tavan säästää tulevaa omistusasuntoa varten, Lounasmeri toteaa.

Lounasmeri on ollut muutaman otteeseen työryhmän kuultavana. Hän ei tietenkään voi tietää ryhmän lopullista ehdotusta, mutta hän odottaa vaalean vihreää valoa uudelle tilille.

Ruotsissa on ollut osakesäästötili vuodesta 2012. Norja aloitti omalla versiollaan viime syyskuussa ja Tanskan vuoro on ensi vuoden alussa.

Uusia sijoituksia

Näin tili toimisi: säästäjä avaa pankkiinsa tai vaikka kilpailevaan pankkiin osakesäästötilin. Tilin tarjoaja on tehnyt valmiiksi tuotteen, jonka kautta avautuvat osakesijoituksiin tarvittava arvo-osuustili ja mahdollisuus käydä kauppaa erilaisilla sijoitustuotteilla.

–Kun tili on perustettu, asiakas säästää (siirtää) sinne rahaa. Kun sopiva potti on koossa, tilinomistaja voi ryhtyä ostamaan ja myymään osakkeita, korkopapereita tai rahasto-osuuksia. Sinne ohjautuisivat myös pörssiosakkeista tulevat osinkotulot.

Lounasmeri arvioi, että osakesäästötilin kautta ei voi sijoittaa asuntoihin, kiinteistöihin, metsään tai listaamattomien yritysten osakkeisiin. Ehkä myös kaikkein spekulatiivisimmat sijoitustuotteet jäävät tilin ulkopuolelle.

Tilille ei myöskään voisi siirtää nykyisiä omistuksia.

Jokainen sijoittaja miettii sijoitustensa ja tuottojensa verokohtelua. Sijoittajan elämä on yhtä vero-optimointia. Osakesäästötilissä veroa maksettaisiin vasta sitten, kun tilinomistaja nostaa tililtä rahaa. Silloin veroa menisi yleisen pääomaveron verran. Tällä hetkellä pääomatulovero on 30 prosenttia 30 000 euroon asti ja sen jälkeen 34 prosenttia.

–Nykyisin verotus ohjaa liikaa sijoituspäätöksiä. Voitollisia myyntejä saatetaan jopa jättää tekemättä verojen pelossa. Tili poistaa tarpeen verotuksen optimointiin, eikä sijoituspäätöksiä tarvitse tehdä verotuksen perusteella.

Ruotsin osakesäästötililtä maksetaan veroa kerran vuodessa laskennallisen tuoton mukaan. Lounasmeri uskoo Suomen kuitenkin päätyvän malliin, jossa veroa maksetaan tuotoista noston yhteydessä. Käytäntö olisi sama kuin nykyisin rahastoissa.

Korkoa korolle

Verotuksen selkeyden lisäksi Lounasmeri laskee tilin eduksi verotuksen lykkääntymishyödyn. Tuotoista saa korkoa korolle, jos rahat pysyvät tilin sisällä.

Nykyisin pörssiyhtiön osingot nauttivat alennusta verotuksesta, koska osingoista 85 prosenttia on veronalaisia. Eikö osakesäästötilille ohjatusta osingosta mene siis korkeampi vero?

–Jos osingon saa verotta ja vero maksetaan vasta nostettaessa, niin siinä välissä sijoittaja hyötyy korkoa korolle ilmiöstä olettaen tietenkin, että hän sijoittaa rahat tuottamaan ja pitää ne kiinni sijoituksessa muutamia vuosia.

Osakesäästötilin voisi avata kenelle tahansa luonnolliselle henkilölle. Vanhemmat voisivat avata tilin vaikka alaikäiselle lapselleen.

Voiko yhdellä ihmisellä olla useita tilejä eri palvelutarjoajilla?

–Periaatteessa ehkä, mutta selkeintä olisi yksi tili henkilöä kohti. Sekin pitää ottaa huomioon, että sijoittajan on voitava vaihtaa palveluntarjoajaa. Ei voi olla niin, että sijoittaja on ikuisesti kiinni yhdessä tuottajassa. Sijoittajan on voitava kilpailuttaa tilin tarjoajia.

Palveluntarjoajat (pankit) veloittavat tilinhoidosta ja palvelusta. Sitä on vielä vaikea arvioida, mitä palvelu maksaisi. Jos palkkiot ovat korkeita, tilin suosio kärsii.

Lisää hajautusta

Lounasmeri muistuttaa, että osakesäästötili on tarkoitettu tavalliselle suomalaiselle. Varakkailla on jo omat sijoitustuotteensa ja -palvelunsa; he tuskin kiinnostuvat tästä vaihtoehdosta.

–Suomalainen piensijoittaja omistaa tyypillisesti kolmen yhtiön osakkeita. Uskon, että osakesäästötili monipuolistaa ja hajauttaa omistusta ostamisen ja myymisen helpottuessa.

Lisääkö se spekulatiivista kaupankäyntiä?

–En usko siihen, koska suomalaisen piensijoittajan aikahorisontti on pitkä. Lisäksi kulut saattavat nousta, jos kaupankäynti on kovin vilkasta. Täytyy myös muistaa, että paljon kauppaa tekevillä sijoittajilla verotus ei ole suurin sijoittamiseen vaikuttava tekijä.

Suomessa noin 800 000 piensijoittajaa omistaa pörssiosakkeita. Lounasmeri toivoo, että osakesäästötili lisäisi sijoittamisen suosiota. Hänen puheessaan vilahtelee jopa toive miljoonasta uudesta pörssiosakkeiden omistajasta. Ajatus perustuu muun muassa siihen, että Ruotsissa on noin 2,2 osakesäästötiliä noin 1,8 miljoonalla ihmisellä.

0,4 miljoonan ero tilien ja sijoittajien välillä kertoo muun muassa siitä, että ihmiset ovat vaihtaneet palveluntarjoajaa, eikä vanhoja tilejä ole lopetettu.

–Toivon kovasti, että osakesäästötili viedään rohkeasti loppuun, eikä ryhdytä rakentamaan monimutkaisia rajoituksia, kuten meillä usein on tapana. Helppous, valmis rakenne ja sijoitusten nousu keskustelunaiheeksi uudistuksen ansiosta lisäävät varmasti osakesijoitusten suosiota.

Hyvä hetki miettiä

Siioittajat saivat varoituksen helmikuussa siitä, että kurssit voivat myös laskea. Shokkihoidon jälkeen kurssit ovat taas toki nousseet.

Mitä Pörssisäätiön toimitusjohtaja neuvoo piensijoittajaa tekemään?

–Nyt on hyvä hetki miettiä omaa käyttäytymistään. Aika moni heräsi siihen, että kurssilaskukin on mahdollinen. Hyvän sään aikana kannattaa miettiä, mitä aikoo itse tehdä eli tuntea itsensä sijoittajana.

Luonasmeren mukaan kaikki vaihtoehdot ovat periaatteessa oikeita, mutta oman valinnan kanssa on syytä olla sinut. Hän tunnistaa neljä vaihtoehtoa.

Jos on kerran sijoittanut ja päättänyt sen jälkeen olla tekemättä mitään, niin sitten myös kannattaa olla tekemättä mitään ja unohtaa päivittäiset nousut ja laskut.

Jos taas säästää joka kuukausi esimerkiksi 50 euroa, niin kurssien laskiessa ostaa edullisempia osakkeita. Sitäkään suunnitelmaa ei ole syytä muuttaa.

Joku taas haluaa ostaa pelkästään nouseviin kursseihin ja joku taas hyödyntää vain laskevia kursseja. Kummassakaan tavassa ei ole mitään väärää.

–Kaiken tämän voi tiivistää niin, että kannattaa tehdä selväjärkinen oma suunnitelma ja pysyä siinä. Huonointa on se, että ostaa kalliilla, seuraa laskua aika pitkään ja sitten tekee hätiköidyn myyntipäätöksen.

–Jos kurssien kehitys stressaa, niin sellaisen sijoittajan kannattaa myydä osakkeensa aika nopeasti laskun alkaessa. Sijoittaminen ei saa stressata.

Osakesäästötili

Tili on kaikille suomalaisille säästäjille tarkoitettu työkalu.

Tilille voidaan säästää osakkeita ja muita arvopapereita.

Tilin sisällä tehtyjä ostoja myyntejä ei veroteta, vaan veroa maksettaisiin todennäköisesti sijoitusrahastojen tapaan siinä vaiheessa, kun varoja nostetaan tililtä.

Valtiovarainministeriöltä odotetaan kannanottoa tilin käyttöönottoon Suomessa.

Työryhmän ehdotuksen jälkeen tili vaatii vielä poliittisen hyväksymisen.

Vastaavia tilejä on otettu käyttöön muissa Pohjoismaissa.

Ruotsissa tilejä on avattu yli kaksi miljoonaa muutamassa vuodessa.

Suomen Pörssisäätiö

Pörssisäätiö on perustettu vuonna 1985.

Tehtävänä on arvopaperisäästämisen ja arvopaperimarkkinoiden edistäminen.

Pörssisäätiö on puolueeton yhteisö. Se rahoittaa toimintansa Pörssitalo Oy:n vuokratuloilla.

Hallituksen jäsenet: Jukka Ruuska (pj.), Vesa Puttonen, Jaakko Eskola, Jussi Laitinen, Heikki Lehtonen, Riikka Laine-Tolonen ja Taru Tujunen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut