Elinaikakerroin pienentää eläkkeitä - Uutiset - Aamulehti

Onko tämä syntymävuotesi? Jos vastaus on kyllä, tuleva eläkkeesi pieneni juuri lähes 5 prosenttia

Sosiaali- ja terveysministeriö on vahvistanut elinaikakertoimen vuodelle 2020.

Syy ja seuraus. Elinaikakerroin pienentää eläkkeitä, koska suomalaiset elävät entistä pidempään.

18.11.2019 12:06

Vuodelle 2020 vahvistettu elinaikakerroin on 0,95404. Vahvistettu elinaikakerroin pienentää vuonna 1958 syntyneiden vuonna 2020 tai sen jälkeen alkavia työeläkelain mukaisia vanhuuseläkkeitä 4,596 prosenttia, kertoo sosiaali- ja terveysministeriö tiedotteessaan.

Elinaikakerroin pienentää myös vuonna 2020 alkavan työkyvyttömyyden perusteella myönnettäviä työeläkelakien mukaisia työkyvyttömyyseläkkeitä – ei kuitenkaan niihin sisältyvää tulevan ajan eläkkeen osuutta, johon elinaikakerrointa ei sovelleta.

Lisäksi elinaikakerroin vaikuttaa ensi vuonna myönnettäviin työeläkelakien mukaisiin perhe-eläkkeisiin, osittaisiin varhennettuihin vanhuuseläkkeisiin ja työuraeläkkeisiin.

Ministeriön mukaan elinaikakertoimen tarkoituksena on sopeuttaa alkavien työeläkkeiden tasoa ja eläkemenoa sen mukaan, miten odotettavissa oleva keskimääräinen elinikä muuttuu. Jos keskimääräinen elinikä jatkaa nousuaan, elinaikakerroin pienentää kuukausieläkkeitä.

Elinaikakerrointa sovellettiin ensimmäisen kerran vuonna 2010. Tavoitteena on, että työntekijät korvaisivat elinaikakertoimen eläkettä pienentävää vaikutusta olemalla työelämässä nykyistä pidempään.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut