9 kysymystä kuivuudesta: Tiesitkö, että sateella on paras hetki kastella nurmikkoa? - Uutiset - Aamulehti

9 kysymystä kuivuudesta: Tiesitkö, että sateella on paras hetki kastella nurmikkoa?

Rankkasade ei juuri kuivuutta helpottaisi, sillä maa on paikoin niin kuivaa, ettei se ehdi imeä ja ottaa vettä vastaan.

1.8.2019 19:04

Aamulehti

Ainakin pari päivää kestävä, hiljalleen alkava sade olisi nyt luonnon kannalta paras.

Pirkanmaalla ei tänäkään kesänä ole satanut monta kertaa. Pitäisikö nurmikoita jo alkaa kastella?

Tampereen kaupungin rakennuttajahortonomi Teemu Kylmäkoski vastasi vuosi sitten Aamulehden kysymyksiin kuivuudesta ja kastelusta. Julkaisemme jutun nyt uudestaan.

1. Toipuuko kellastuneeksi kuivunut pihanurmikko sitten aikanaan, kun alkaa sataa?

–Kyllä toipuu, ainakin pääosin. Nurmikot menevät kuivuudessa ikään kuin lepotilaan ja ruskettuvat, mutta alkavat kyllä uudelleen vihertää, kun niitä kastellaan tai tulee vesisadetta.

–Kuivuudesta kärsivät nyt myös puut, pensaat ja perennat. Yleisilme on kellastuneen oloinen ja puutkin näyttävät nuokkuvan, kun niiden nestejännitys on huono.

2. Jos nurmikko ei toivu, mikä neuvoksi? Pitääkö koko nurmikko uusia?

–Ruskettuneille kohdille voidaan tehdä niin sanottu paikkokylvö. Kuivuneista kohdista nurmikon pinta jyrsitään tai haravoidaan rikki. Kohtaan levitetään uutta multaa ja kylvetään siihen uusi nurmikonsiemen.

3. Kuinka kauan nurmikko ylipäätään voi kestää tällaista kuivuutta?

–Kasvualusta, siemenseos ja kulutus ratkaisevat. Pääasia on tietysti kasvualusta, onko nurmikon alla ohut viiden sentin multakerros vai 30 senttiä hyvää kasvualustaa?

–On myös olemassa siemenseoksia, jotka kestävät poutaa ja kuivuutta. Sen sijaan esimerkiksi golf- ja urheilukenttien nurmet taas ovat usein vaateliaita, ne kaipaavat kastelua, lannoitusta ja muuta hoitoa. Jos nurmikkoa vielä tallataan paljon, se tietysti rasittaa entisestään.

4. Millainen sade tarvittaisiin, että se todella elvyttäisi luontoa?

–Ainakin pari päivää pitäisi sataa, ja sateen pitäisi alkaa hiljakseen.

–Pieni sade ei enää auta, sillä maa on ihan tomua. Samasta syystä äkillinen rankkasade ei ole hyvä. Maa on niin kuivaa, ettei se ehdi imeä ja ottaa vettä vastaan.

5. Onko järkeä alkaa kastella pihanurmikkoa vesijohtovedellä?

–Se on jokaisen mietittävä erikseen. Jos on pieni rivitalopiha, jonka nurmikon haluaa säilyttää vihreänä, niin se voi olla ihan järkevää.

–Jos taas puhutaan tuhansien neliöiden nurmikentistä, sadetinta saa pyörittää jatkuvasti ja vettä kuluu.

6. Entä muut pihan kasvit, pitääkö niitä kastella? Mitkä ovat kriittisimmät tapaukset?

–Nurmikkoa enemmän olisin huolissani istutuksista: pensaista, perennoista, puista ja kesäkukista. Herkimpiä ovat uudet istutukset. Jos olet viime kesänä tehnyt pihan ja istuttanut sinne uudet taimet, ne ovat herkkiä kuivumaan. Niiden juuret eivät välttämättä ole vielä juurtuneet uuteen kasvupaikkaan.

–Myös uusi nurmikko vaatii kastelua, jos se on kylvetty tai siirretty nyt keväällä tai myöhään syksyllä. Muuten nuori nurmikon oras saattaa palaa ja kuolla.

–Havukasvit ja muut ikivihreät ovat myös nyt kovilla, kun takana on pitkä, kuiva kevät. Esimerkiksi tuijat, katajat, alppiruusut ja atsaleat.

7. Miten pitää kastella, että siitä on jotain hyötyä?

–Pensas- ja perennaistutuksia pitää kastella pari kertaa viikossa. Kun kastellaan, kastellaan reilusti. Marjapensaalle voi riittää pari sangollista vettä, mutta istutetulle puulle 50 litraa kerralla. Näin vesi laskeutuu juuriin asti eikä jää pintamaahan.

–Kannattaa kastella aikaisin aamulla ja myöhään illalla, kun on muutenkin viileätä eikä aurinko enää porota. Muuten vesi haihtuu takaisin ilmaan saman tien.

–Paras ajankohta kastelulle on pienellä sateella, silloin vesi imeytyy parhaiten. Sateella kannattaa kastella, vaikka naapurit vähän ihmettelisivätkin.

8. Mitä maksaa keskikokoisen rivitalopihan tai omakotitalopihan kunnollinen kastelu kerralla?

–Puhutaan muutamasta eurosta, vesi ei Suomessa ole kovin kallista.

9. Kasteleeko kaupunki kasvejaan?

–Kaupunki kastelee istutettuja puita ja muita istutuksia, myös kesäkukkaruukkuja. Kaupungilla on kolme kastelutraktoria, jotka kiertävät kastelemassa niitä.

–Koskipuistoon laitetaan kannojen kasteluun niin sanotut tihkukasteluputkistot, sellaiset ovat myös Arboretumin ruusutarhassa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut