Pyhäjärvi jäätyi jo, miten käy Näsijärven? Satamapäällikkö vastaa - Uutiset - Aamulehti

Pyhäjärvi jäätyi jo, miten käy Näsijärven? – Satamapäällikkö ei usko, että järvi jäisi tänä talvena ilman jäätä: ”Ei enää kamalan paljoa vaadi”

Pyhäjärvi on saanut ylleen jääkannen kuluneen vuorokauden aikana. Näsijärvi on kuitenkin yhä helmikuun alussa sula. Satamapäällikkö uskoo, että jää voidaan saada Näsijärvellekin pian.

Tänä vuonna Näsijärvi on ollut historiallisen pitkään sula. Tältä järvellä näytti 31. tammikuuta.

5.2.2020 21:24

Aamulehti

Tampereella läpi tammikuun puhuttanut Näsijärven jäätyminen voi viimein olla lähellä. Näin arvioi keskiviikkoiltana Tampereen kaupungin satamapäällikkö Matti Joki.

Pyhäjärvi on saanut jääkannen kuluneen vuorokauden aikana. Pieniä aukkoja järven jäässä on Joen mukaan enää virtauksesta johtuen lähellä Tampereen keskustaa.

Seuraavaksi odotetaan, miten käy Näsijärven. Lähellä järven jäätymistä käytiin Joen mukaan jo tiistain ja keskiviikon välisenä yönä. Pakkasta riitti, mutta tuuli aukaisi yöllä osin kiinni mennyttä järven pintaa.

Näsiselällä ja Koljonselällä on vielä keskiviikkona ollut muutamia aukkopaikkoja.

– Ei jäätyminen enää kamalan paljoa vaadi. Voi olla, että jäätyy jo ensi yönä, Joki arvioi.

Nämä kuvat sen todistavat, Näsijärvi teki poikkeuksellista tilastohistoriaa – nyt jännitetään, tuleeko tilanteeseen muutos: Aamulehti tutustui yhteen satamamestarin mustista kirjoista

Paljon riippuu kuitenkin tulevan yön säästä. Ilmatieteen laitos lupaa, että keskiviikon ja torstain välisenä yönä pakkanen voisi painua Tampereella 5–10 miinusasteeseen. Se vaikuttaa Joesta lupaavalta.

– Silloin jääkansi voisi syntyä. Mutta myös tuulen täytyisi tyyntyä, Joki huomauttaa.

Jos tuleva yö jää lauhaksi, jäätyminen voi Joen mukaan venyä useamman päivän päähän. Lauantaina sään ennustetaan lauhtuvan jo plussan puolelle.

Voiko Näsijärvi jäädä tänä talvena jäätymättä? Siihen Joki ei usko.

– Se, mikä järvestä jäätyi tiistaina, on keskiviikkona ollut jo neljä senttiä paksua jäätä. Äkkiä jää siitä vahvistuu, kun vaan pakkasta riittää.

Tänä vuonna Näsijärvi on ollut poikkeuksellisen pitkään jäätön.

Järven jäätymistä ja jäiden sulamista on seurattu ja tilastoitu vuodesta 1836. Ennen tammikuuta 2020 järvi ei ole ollut koskaan aiemmin ilman jääkantta tammikuun viimeisen päivän jälkeen

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos