Rauhoitettu ja silmällä pidettävä heinä on nyt suojeltu Tampereella – puronvarsilehdon ympärille perustettiin luonnonsuojelualue - Uutiset - Aamulehti

Rauhoitettu ja silmällä pidettävä heinä on nyt suojeltu Tampereella – puronvarsilehdon ympärille perustettiin luonnonsuojelualue

Hajuheinä kasvaa kuusivaltaisissa tai sekapuustoisissa louhikkoisissa puronvarsilehdoissa. Se kasvaa lähes metrin korkuiseksi. Nimensä se on saanut siitä, että sen kuivat versot tuoksuvat kumariinilta. Hajuheinän luontaiset kasvupaikat ovat vähentyneet.

24.1.2019 10:21

Tampereelle Kolmenkulmaan on perustettu Pahaluoman luonnonsuojelualue. Pirkanmaan ely-keskus teki päätöksen alueen rauhoittamisesta viime perjantaina.

Pahaluoma sijaitsee Myllypuron kaupunginosassa. Se perustettiin puronvarsilehdossa kasvavan hajuheinän suojelemiseksi. Tampereen kaupunki haki alueen rahoittamista viime vuonna.

Lue myös:

Uusi yli kahden hehtaarin luonnonsuojelualue Tampereelle – alueella kasvaa runsaasti hajuheinää, jonka hävittäminen on kielletty

Pahaluoman alue sijaitsee kaupungin länsireunalla, noin 11 kilometriä Tampereen keskustasta. Suojelualue on laajuudeltaan 2,2, hehtaaria.

Luonnonsuojelualueen merkittävin laji on hajuheinä. Hajuheinä on uhanalaisluokituksessa silmällä pidettäväksi luokiteltu laji. Lisäksi se on rauhoitettu ja EU:n luontodirektiivin laji.

Pahaluoman suojelualueen halki virtaa polveileva, kivikkoinen purouoma, jonka reunoilla on rehevää, paikoin ryteikköistäkin puronvarsilehtoa ja korpea. Ely-keskus kertoo, että alueella kasvaa lehtomaista kangasmetsää, jonka puusto on kuusivaltaista ja eri-ikäistä. Joukossa on myös metsälehmusta, ja lahopuutakin on melko runsaasti.

–Suojelualueen tavoitteena on säilyttää luonnontilainen puronvarsi ja sitä ympäröivä arvokas ympäristö hajuheinän kasvupaikkoineen. Rajauksessa on mukana suojavyöhyke, jotta kasvupaikan kostea ja varjoisa pienilmasto säilyy, Pirkanmaan ely-keskus perustelee päätöstään tiedotteessa.

Rauhoitus on osa Tampereen kaupungin luonnonsuojeluohjelmaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos