Poikkeuksellinen lintuhavainto tallentui videolle Sastamalassa - Uutiset - Aamulehti

Poikkeuksellinen lintuhavainto tallentui videolle Sastamalassa – Lintuasiantuntijan mukaan västäräkin pitäisi olla tähän aikaan vuodesta jo kaukana Suomesta

Västäräkkien pitäisi olla jo kaukana Suomesta. Arkistokuva linnusta.

4.1.2019 18:59

Vammalan Roismalanlahti on jäässä. Ulkona on pakkasta, mutta aurinko lämmittää lämpimästi.

Elisa Salmi viettää tapaninpäivää ulkoillen ja luontokuvia ottaen. Yhtäkkiä jäällä ja puolittain rantakivillä näkyy jotain yllättävää.

Hopun urheilupuiston rannassa Vammalan keskustassa hyppelehtii västäräkki ja heiluttaa virkeästi pyrstöään. Salmi on hämmästynyt.

–Pakko oli ottaa videota. En olisi muuten uskonut itsekään, luontoharrastajaksi tunnustautuva Salmi kertaa tilannetta.

"Pitäisi olla jo muualla tähän aikaan"

BirdLife Suomen asiantuntija Tero Toivanen pitää Sastamalan västäräkkihavaintoa poikkeuksellisena. Normaalisti västäräkki viettää talvea tähän aikaan lämpimämmissä oloissa Länsi-Euroopassa.

–Yksittäisiä västäräkkejä saattaa jäädä talvehtimaan Suomeen, mutta kyllä niiden pitäisi jo olla ihan muualla tähän aikaan, Toivanen sanoo.

BirdLife Suomen tietojen mukaan yksittäisiä västäräkkihavaintoja on tehty kuluneen viikon aikana Sastamalan lisäksi neljällä paikkakunnalla Suomessa; Espoossa, Kaarinassa, Muuramessa ja Porissa.

Luontoharrastajaksi tunnustautuva Elisa Salmi ei ole nähnyt västäräkkiä koskaan aikaisemmin keskellä talvea. Hän otti havainnostaan valokuvia, mutta video onnistui paremmin. Siinä liikkuvainen lintu on selvästi tunnistettavissa.

Kompassi sekaisin?

Suomeen talvehtimaan jääneet yksittäiset västäräkit ovat yleensä nuoria, edellisenä kesänä syntyneitä yksilöitä.

Suomeen jäämiseen on monia syitä.

–Voi olla, että lintu on ollut liian heikkokuntoinen lähteäkseen muuttomatkalle. Voi myös olla, että linnun kompassi on sekaisin, eikä tämä ole edes ymmärtänyt lähteä, Toivanen sanoo.

Mahdollista on myös, että västäräkki on harhautunut Suomeen.

–Se on voinut lähteä syysmuutolle muualta ja päätynyt Suomeen.

Västäräkki voi käydä ruokintapaikalla tai "asua" kasvihuoneessa

Suomen talvi ei välttämättä ole västäräkille tuhoisa. Yleensä linnut pärjäävät varsin hyvin, jos ne vain löytävät itselleen ravintoa. Osa linnuista oppii esimerkiksi käymään ruokintapaikoilla.

–Pohjanmaalta tiedetään myös tapauksia, että västäräkit ovat talvehtineet kasvihuoneissa.

–Tärkeää niiden on löytää paikka, jossa maa pysyy paljaana ja jossa on sulaa vettä. Jos ympärillä on pelkkää lunta tai jäätä, västäräkki ei selviä talven yli, Toivanen sanoo.

Voiko västäräkki lähteä vielä muuttomatkalle, jos olot käyvät tukaliksi?

–Pienet siirtymät onnistuvat, jos olosuhteet käyvät mahdottomiksi. Toisaalta lintu on ollut koko syksyn ja alkutalven täällä. Sillä ei ehkä enää ole muuttovire päällä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos