Mikä eläin seurasi Härmälässä rusakkoa joulupäivän iltana? - Uutiset - Aamulehti

Lukija kuvasi Härmälässä lähes 15-senttimetriset jäljet, joita epäili suden tekemiksi – Petoyhdyshenkilö katsoi kuvat ja kertoo, mistä suden ja koiran jäljet erottaa

Yksittäisen jäljen pituus oli noin 13–14 senttimetriä.

26.12.2018 16:03

Härmälästä tuli Aamulehden toimitukseen lukijalta kuvia isoista jäljistä, joita hän epäili suden jäljiksi. Kuvat oli otettu joulupäivän iltana noin kello 20. Lukija kirjoitti, että noin 13–14 senttiä pitkät jäljet seurasivat rusakon jälkiä.

Tampereen riistanhoitoyhdistyksen petoyhdyshenkilö Markku Josefsson, miten pystyy erottamaan, onko jälki suden vai koiran?

–Jäljen muodosta ja siitä, kuinka pitkä on askelten väli. Ison koiran jälki on pyöreämpi kuin suden jälki, ero on huomattava.

Voisiko 13–14-senttiä pitkä jälki olla suden?

–Vaikuttaisi kooltaan ihan sopivalta.

Kuinka erikoista olisi, että susi olisi liikkunut asutuksen lähellä Härmälässä?

–Härmälä on paikassa, jonne ei pääse muuta kautta kuin maata pitkin, järvi on varmaan vielä siltä kohtaa auki. Se olisi kyllä aika lähellä keskustaa. Lähiaikoina ei ole ollut minkäänlaisia havaintoja. Siinä mielessä tuntuu vähän oudolta, että se olisi niin keskustaan tullut.

Miksi susi liikkuisi kaupungin lähellä?

–Jos se kulkee yksin, niin se on todennäköisesti saatettu jostain laumasta pois ja se hakee uutta reviirialuettaan. Jos se eksyy kaupunkiin, se on läpikulkumatkalla oleva eläin. Tampereella on aika lailla määrätyt paikat, mistä ne yleensä kulkevat.

Missä nämä paikat ovat?

–Nyt on pitkä aika, kun niitä on ollut kulussa Tampereella. Havainnot ovat lähinnä tuosta Näsijärven molemmin puolin Teiskon paikkeilta Ylöjärven Kurun puolelle. Siellä on isot metsät molemmin puolin.

Milloin Tampereella on viimeksi ollut susihavaintoja?

–Niitä ei ole ollut hetkeen. Siitä on toista vuotta, kun oli viimeksi epäilty havainto Hervannassa. Sielläkin oli koira kulkenut.

Miten pitää toimia, jos onnistuu näkemään suden lähellä kaupunkia?

–Se yleensä väistää ihmisen konstilla tai toisella, se kulkee niin omia teitään. On aika harvinaista, jos suden pystyy tänä päivänä näkemään varsinkaan kaupunkialueella. Tampereen alueella on ihminen törmännyt suteen viimeksi kauan sitten. Ei siitä vaaraa ole.

Ovatko kuvissa olevat jäljet suden vai koiran, Tampereen riistanhoitoyhdistyksen petoyhdyshenkilö Markku Josefsson?

–Kyllä nämä jäljet ovat isokokoisen koiran tekemät. Sudella ovat polkuanturat enemmän erillään toisistaan verrattuna koiraan. Suden takajalka astuu käydessä etujalan ohi, joten siitä jää rinnakkaisjälki.

Jäljet kuvattiin Tampereen Härmälässä joulupäivänä noin kello 20.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: