Näin erotat sinilevän siitepölystä - Uutiset - Aamulehti

Uimari, näin erotat sinilevän siitepölystä – Tunnistamisessa voi käyttää apuna keppiä tai juomalasia

Sinilevämassa on yleensä sinivihreää, mutta voi muistuttaa myös kellertävää siitepölyä.

23.7.2018 16:15

Uimareiden jokakesäinen vitsaus ja huolenaihe on sinilevä, mutta mistä vaarallisen levän tunnistaa ja voiko sinileväiseen veteen mennä uimaan? Ely-keskuksen ylitarkastaja Sanna Kipinä-Salokannel sanoo, että sinilevän kanssa kannattaa aina olla varovainen.

Pahimmillaan sinilevä aiheuttaa hengitystieoireita, vakavia ihoreaktioita tai voimakasta päänsärkyä. Ihmisiä ei tiedetä kuolleen sinilevän myrkkyihin, mutta esimerkiksi koirille sinilevä on aiheuttanut erittäin vakavia oireita, kun koirat ovat vettä juoneet.

–Sinileväpitoista vettä ei tarvitse edes juoda, vaan oireita voi tulla jo hengitysilman kautta. Jos sinilevää on runsaasti, veteen ei kannata mennä edes uimaan, Kipinä-Salokannel neuvoo.

Osa sinilevistä muodostaa maksa- ja hermomyrkkyjä.

–Jos on uinut runsaasti sinileväpitoisessa vedessä ja oireita tulee, kannattaa kyllä mennä lääkäriin.

Miten erottaa sinilevä ja siitepöly?

Sinilevää on vaikea erottaa silmämääräisesti veden pintaan kertyvistä siitepölylautoista. Molemmat voivat näyttäytyä vedessä kellertävinä tiiviinä massoina. Yleensä sinilevä on kuitenkin sinivihreää ja siitepöly enemmän kellertävää.

Kipinä-Salokanteleen mukaan jotain voi päätellä myös siitä, näyttääkö lautta kelluvan puhtaasti veden pinnalla vai onko se nousemassa pohjasta päin, kuten sinilevä. Erottaminen on kuitenkin hankalaa.

–Useimmiten sinilevän ja siitepölyn väri on erilainen, ja loppukesästä ei yleensä enää siitepölyä ole.

Suomen ympäristökeskuksen ylläpitämässä Järviwikissä kerrotaan, miten sinilevän tunnistaa järvivedessä. Siitepöly saattaa näyttää lähes samanlaiselta kuin sinilevä, mutta yleensä ne esiintyvät eri aikoina. Siitepölyä on vedessä keväällä ja alkukesästä. Sinilevää puolestaan esiintyy vasta myöhemmin kesällä vesien lämmettyä.

Tunnistamisessa voi käyttää kahta helppoa testiä. Lasitestin avulla voi erottaa sinilevän siitepölystä. Jos vesilasin pinnalle nousee vihreitä hiukkasia, on kyseessä sinilevä.

Niin sanottua keppitestiä voi käyttää sinilevän erottamisessa muista, rihmamaisista levistä. Sinilevälautta hajoaa hippusiksi, kun sitä koskettaa kepillä, eikä levä takerru tikkuun.

Älä käytä sinileväpitoista vettä sauna- tai talousvetenä

Ensimerkit sinileväkukinnasta ovat vedessä näkyvät vihertävät tikut, hippuset tai pallerot. Tämä jälkeen sinilevä kohoaa veden pinnalle ja muodostaa siinä viiruja ja lopulta lauttoja.

Rantavedessä sinilevä voi näyttäytyä paksuna maalilta muistuttavana kerroksena. Kuivuessaan levä muuttuu sinivihreäksi tai jopa turkoosiksi.

Etenkin lapsien ja lemmikkien päästämistä sinileväpitoiseen veteen kannattaa välttää, koska nämä eivät välttämättä osaa varoa sinilevää. Jos sinileväpitoisessa vedessä ui, on tämän jälkeen syytä käydä pesulla puhtaassa vedessä, jotta levä ei aiheuttaisi iho-oireita.

Runsaasti sinilevää sisältävää vettä ei pitäisi käyttää edes syötävien kasvisten kasteluun, eikä tällaista vettä saa käyttää saunavetenä tai talousvetenä.

Näin tunnistat sinilevän

Sinilevän tunnistaminen ei aina ole ihan helppoa. Suomen ympäristökeskuksen ylläpitämässä Järviwikissä annetaan kaksi helppoa testiä sinilevän tunnistamiseen.

Juomalasitesti: Ota leväpitoista vettä lasiin ja anna sen seistä tunnin verran. Jos pinnalle nousee vihreitä hiukkasia, on kyseessä sinilevä.

Keppitesti: Koeta voiko levää nostaa kepillä. Jos levä jää roikkumaan keppiin, kyseessä on jokin muu kuin sinilevä. Jos levämassa kepillä kosketettaessa hajoaa hiukkasiksi veteen, kyseessä on sinilevä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: