Lihantuotanto kasvoi viime vuonna - Uutiset - Aamulehti

Lihantuotanto kasvoi viime vuonna – naudanlihan tuotanto oli korkeimmillaan sitten vuoden 2007

Lihaa tuotettiin viime vuonna noin 400 miljoonaa kiloa eli vajaa kaksi prosenttia enemmän kuin vuonna 2018.

Lihan tuotanto on lisääntynyt, kertoo Luonnonvarakeskus. Kuvituskuva.­

29.2.2020 20:54

Ilmastonmuutoskeskustelussa puhutaan usein punaisen lihan syömisenvähentämisestä. Tuoreimman Luonnonvarakeskuksen raportin mukaan kuitenkin lihantuotanto on lisääntynyt viime vuoteen verrattuna.

Sekä naudan- että sianlihan tuotanto lisääntyi prosentin edellisvuodesta ja siipikarjalihan tuotanto kolme prosenttia, kertoo Luonnonvarakeskus (Luke) tiedotteessaan. Ainoastaan lampaanlihan tuotanto kääntyi viime vuonna laskuun, sitä tuotettiin vajaa kaksi prosenttia vähemmän kuin vuonna 2018.

Naudanlihan tuotanto kasvoi prosentilla vajaaseen 88 miljoonaan kiloon. Viime vuotta enemmän naudanlihaa tuotettiin viimeksi vuonna 2007. Sianlihaa tuotettiin runsaat 171 miljoonaa kiloa, mikä on prosentin enemmän kuin vuonna 2018.

Myös siipikarjalihan tuotanto jatkoi kasvuaan, tuotanto oli viime vuonna reilu 139 kiloa. Sekä kalkkunan- että broilerinlihan tuotanto lisääntyivät kolme prosenttia.

– Siipikarjanlihan tuotanto on lisääntynyt yhtäjaksoisesti viimeisen kymmenen vuoden ajan ja viime vuoden tuotantomäärä oli reilu 45 prosenttia suurempi kuin kymmenen vuotta sitten, kertoo yliaktuaari Sanna Vuorisalo Lukesta.

Tuottajahinnoissa nousua

– Naudanlihan tuottajahinta pysyi suhteellisen vakaana koko viime vuoden. Sonninlihasta maksettiin tuottajalle keskimäärin 3,52 euroa kilolta eli lähes saman verran kuin edellisvuonna. Lehmän- ja hiehonlihan tuottajahinnat nousivat 1–2 prosenttia, kertoo yliaktuaari Sirpa Karppinen Luonnonvarakeskuksesta (Luke).

Sianlihasta maksettiin tuottajille keskimäärin 1,61 euroa kilolta, mikä on Luken mukaan neljä prosenttia enemmän kuin vuonna 2018.

Broilerinlihan tuottajahinta nousi kolme prosenttia edellisvuodesta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?