Pelastaja vie Luminaryyn letkun laukussa hissillä ylös – Tornitalossa tulipalon tiellä on monta estettä - Uutiset - Aamulehti

Pelastaja vie Luminaryyn letkun laukussa hissillä ylös – Tornitalossa tulipalon tiellä on monta estettä

Liikenneviikko: Tampereen uusissa tornitaloissa on omat pelastajahissit ja sisäänrakennetut sammutusvesiputkistonsa.

Luminaryyn pääsee keskuspaloasemalta nopeasti, mutta Tampereen monet rakennustyömaat hidastavat paloautojen hälytysajoa jonkin verran keskustassa, kertoo palotarkastusinsinööri Tapio Stén. Stén on kuvassa Luminaryn 20. kerroksen paloportailla.

9.9.2019 6:30 | Päivitetty 7.9.2020 8:00

Aamulehti

Mitä enemmän uuteen taloon on tulossa kerroksia, sitä tiukemmin pelastuslaitos on mukana ohjaamassa sen suunnittelua. Palotarkastusinsinööri Tapio Stén on mukana jo silloin, kun tornitaloja suunnitellaan.

Pelastuslaitos osallistuu myös kaupungin rakentamisen suunnitteluun, jotta paloautot pääsevät kulkemaan liikenteessä mahdollisimman nopeasti. Tällä hetkellä monet rakennustyömaat hidastavat pakosta paloautojen kulkua Tampereen keskustassa.

Aleksanterinkatu on pelastajille tärkeä reitti etelän suuntaan, mutta Hämeenkadun risteyksessä vauhti usein hidastuu. Aleksanterinkadun kaista Napparin talon edessä on varattu hälytysajoon, mutta moni pysäköi sille autonsa, eikä paloauto pääse sumpusta nopeasti ohi.

Hälytysajoneuvo liikenteessä

Tee tilaa hälytysajoneuvolle

Jos olet liikkeellä kävellen tai pyöräillen, osoita toiminnallasi, että olet huomannut hälytysajossa olevan ajoneuvon.

Joskus hälytysajoneuvo voi joutua käyttämään kevyen liikenteen väylää. Tee silloin autolle tilaa pysähtymällä ja siirtymällä reilusti sivuun.

Kaupunkialueella kuulo on hälytystilanteissa tärkeä aisti. Siksi liiallinen äänenvoimakkuus korvanapeissa voi aiheuttaa turhia vaaratilanteita.

On hyvä muistaa, että hälytysajoneuvoja voi olla liikkeellä useita. Tarkkaile siksi, tulee ensimmäisen jälkeen vielä muita hälytysajoneuvoja.

Pelastajahissi toimii aina

Uusien tornitalon rakenteet on suunniteltu niin, että tulipalon leviäminen on estetty kaikissa mahdollisissa kohdissa. Näin palokunnan ei tarvitse hankkia yhä suurempia nostureita palojen sammutustöihin talojen ulkopuolelta.

– Taloista rakennetaan koko ajan korkeampia, joten meidän on turha lähteä kaluston varustelukilpailuun. Siinä jää pakosta hopealle, Stén sanoo.

Lue lisää:Toimi näin, jos kerrostalossa palaa

Tampereen keskustassa on kerrostalo, joka on peräti 21-kerroksinen. Sen nimi on Luminary. Talossa on kaupungin vesiverkostoon yhdistetty palosammutuslaitteisto ja pelastajahissi, joka toimii kaikissa tilanteissa omalla aggregaatillaan. Se on laite, jolla saadaan nopeasti varavirtaa. Pelastajahissiin mahtuu tarvittaessa paarit, ja sillä saa isoakin kalustoa nopeasti ylös huipulle saakka.

Sténille tornitalojen rakentaminen tietää sitä, että kaikkien mahdollisten turvallisuussäädösten on oltava hallussa. Pelastusopisto ja pelastuslaitos kouluttavat pelastajia korkeiden paikkojen sammutustöihin.

Matrix oli oppikoulu

Joskus jo yhdeksänkerroksisiin taloihin pitää rakentaa niin sanottu kuivanousu, koska talon korkeus ylittää 24 metrin rajan. Näin kertoo taloja rakentavan Skanskan yksikönjohtaja Toni Tuomola.

Kuivanousu on rakennukseen kiinteästi asennettu vesiputki, joka on tarkoitettu sammutusveden siirtämiseen. Tulipalon sattuessa palokunta täyttää putken vedellä sammutusauton vesisäiliöstä.

Taloihin, jotka ovat yli 56 metriä korkeita, pitää rakentaa automaattinen palonsammutuslaitteisto.

Jokainen korkea rakennus on Tuomolan mukaan oma yksilöllinen palapelinsä. Tällaisia ovat myös Hervannan 16-kerroksiset tornitalot Matrix ja Solaris, jotka olivat Tuomolan oppikoulu korkeaan rakentamiseen.

Portaita pääsee aina alas

Luminaryn joka toisesta kerroksesta löytyy pääsy talon sisään rakennettuihin sammutusvesiputkiin, joihin pelastajat voivat yhdistää letkulaukussa ylös tuomansa sammutusletkun. Paloauto syöttää putkistoon vettä alhaalta.

Tornitalossa on kaksi porrashuonetta, joiden sisäovia ei lukita. Asukkaat pääsevät portaita alas joko talon sisällä tai ulkoseinän ritiläaskelmia. Asuntojen ovissa on pumput, jotka estävät ovien jäämisen auki.

Luminaryn betoninen julkisivu ja sen eristeet ovat palamatonta materiaalia.

Joka toisen kerroksen hissikäytävästä löytyy luukku, jonka sisältä pelastaja pääsee yhdistämään paloletkun talon sisälle rakennettuun sammutusvesiputkistoon.

Luminaryn asunnoissa myös parvekkeella ja saunassa on vesisprinklerit. Reilun sadan neliön asunnossa sprinklereitä on noin kymmenen.

Luminaryn tornin hissikuilun ja asuntojen välillä on kolme palo-ovea. Hissi, porraskäytävä ja asunnot ovat omia palo-osastojaan. Katoissa on joka puolella vesisprinklereitä. Sekä Luminaryn betoninen julkisivu että seinän eristeet ovat palamattomia materiaaleja.

”Taloista rakennetaan koko ajan korkeampia, joten meidän on turha lähteä kaluston varustelukilpailuun.”

– Jos tornitalon tulipaloa pitäisi jostain syystä lähteä sammuttamaan ulkokautta, se olisi ongelmallista, sanoo Stén.

Sammutustyöt ovat Sténin mukaan hankalimpia Tampereen vanhoissa puu- ja kerrostaloissa. Jos tuli pääsee leviämään puukerrostalon rakenteissa, palo etenee nopeasti.

Monet Tampereen hoitolaitokset ja sairaalat ovat asentaneet sammutusjärjestelmät sisälle rakennuksiin jälkeenpäin.

Juttu on julkaistu Aamulehdessä ensimmäisen kerran 8.9.2019.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: