Kolumni: Se koulumatka jäi mieleeni - Uutiset - Aamulehti

Kolumni: Se koulumatka jäi mieleeni

9.9.2019 7:30

Kun minä olin pikku koululainen, kuljin kouluun bussilla. Eräänä päivänä, kun laskeuduin bussista, pyöräilijä ajoi päälleni. Onneksi minulle ei käynyt pahasti, mutta varmuuden vuoksi pyöräilijä saattoi minut kotiini ja kertoi äidilleni, mitä oli tapahtunut.

Kului vuosia ja unohdin koko asian, kunnes eräänä päivänä hain postin laatikosta. Siellä oli suklaalevy, jonka ympärille oli sidottu kirje. Sen oli lähettänyt se pyöräilijä, joka oli ajanut päälleni. Kävi ilmi, että hän ei ollut unohtanut tapausta. Päälleajo oli jäänyt vaivaamaan hänen mieltään ja hän halusi vielä kerran pyytää anteeksi virhettään. Se oli kaunis ele, ja kuten huomaatte, muistan sen vieläkin vaikka tapauksesta on kulunut jo vuosikymmeniä.

Liikenteessä tarvitaan hyviä tekoja joka päivä. Suklaalevyjä ei tarvitse lähetellä, mutta se riittää että huomioimme toisemme liikenteessä: minä sinut ja sinä minut. Sitä varten on liikennesäännöt. Kun jokainen tietää, miten liikenteessä on toimittava, toisen huomioiminen on helppoa tai ainakin helpompaa.

Liikennesääntöjen opettelu ja kertaaminen on elinikäinen tehtävä. Tällä viikolla on Aamulehden liikenneviikko. Se on tarkoitettu ennen kaikkea koululaisille, mutta se muistuttaa myös meitä aikuisia siitä, että liikenteessä on paljon meitä kokemattomampia ja pienempiä kulkijoita. Ja mitenkäs ne pyöräilijän väistämissäännöt menivätkään? Ne on hyvä myös aikuisten kerrata.

Kirjoittaja on Aamulehden toimittaja ja kouluvastaava.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos