Roottoripurje säästää Viking Gracen polttoaineen kulutusta jopa 300 tonnia vuodessa: ”Nyt tutkimme, miten purjeesta saadaan vielä enemmän tehoa irti” - Uutiset - Aamulehti

Roottoripurje säästää Viking Gracen polttoaineen kulutusta jopa 300 tonnia vuodessa: ”Nyt tutkimme, miten purjeesta saadaan vielä enemmän tehoa irti”

Viking Line säästää uuden teknologian ansiosta noin 180 000 euroa vuodessa.

Viking Grace, Norsepowerin roottoripurje huhtikuu 2018.

16.5.2019 7:59 | Päivitetty 16.5.2019 7:59

Turun ja Tukholman väliä matkaava Viking Grace sai vuosi sitten kannelleen roottoripurjeen, ja nyt ABB:n ja Napan asiantuntijat ovat saaneet valmiiksi ensimmäiset arviot purjeen hyödystä.

Tulokset tukevat odotuksia: roottoripurjeen ansiosta polttoaineen kulutuksen arvioidaan putoavan 231–315 tonnia vuodessa. Aiempien laskelmien mukaan 300 tonnin pudotus polttoaineen kulutuksessa tarkoittaa vuosittain noin 180 000 euron säästöjä kuluihin ja 900 tonnin leikkausta hiilidioksidipäästöihin. Viking Grace käyttää polttoaineenaan nesteytettyä maakaasua.

– ABB:n ja Napan tulokset osoittavat selkeästi, että teknologia toimii. Ensimmäinen vuosi meni vielä tieteellisen tutkimuksen nimiin, kun alusta ajettiin välillä ilman purjetta, välillä täysillä ja välillä puoliteholla. Täyttä säästöpotentiaalia ei vielä ole saavutettu. Nyt trimmaus jatkuu ja katsomme, miten purjeesta saadaan vielä enemmän tehoa, kertoo markkinointijohtaja Kaj Takolander.

Jakson päätteeksi Viking Linella on mahdollisuus lunastaa roottoripurje käyttöönsä.

Roottoripurjeen on kehittänyt helsinkiläinen yritys Norsepower, joka on toimittanut niitä myös Bore-varustamon Estraden-alukseen sekä Maersk-varustamon Maersk Pelican öljytankkeriin. Maersk odottaa roottoripurjeen säästävän tankkerin polttoainetta keskimäärin 7–10 prosenttia, kun laiva purjehtii keskimääräisissä tuulioloissa ja kovatuulisilla alueilla jopa 20 prosenttia.

Viking Gracen kokemusten perusteella roottoripurjeesta on eniten hyötyä avomerellä, jossa tuuli puhaltaa tasaisemmin kuin saariston mutkaisissa kapeikoissa. Purjetta ohjaa automatiikka ja kapeikoissa purje on valmiustilassa.

Norsepowerin toimitusjohtaja Tuomas Riski arvioi, että roottoripurjeilla voi olla jopa 30 miljardin euron maailmanlaajuiset markkinat. Parhaiten ne sopivat hänen mukaansa tankkereihin, koska järjestelmä tarvitsee avointa tilaa laivan kannella.

Esimerkiksi Viking Gracen kannelle purjeita mahtuu vain yksi. Kiinassa rakenteilla olevaan alukseen Viking Line on varannut paikat kahdelle roottoripurjeelle. Jos purjeet asennetaan, se työ tehdään Suomessa. Uuden risteilijän köli lasketaan ensi kuussa ja liikenteeseen Turun ja Tukholman välille alus ehtii vuoden 2021 tammi-maaliskuussa.

Joulukuussa Norsepower kertoi, että se alkaa valmistaa alihankintaverkoston kautta laitteita myös Kiinassa, missä ovat suurimmat telakat. Yhteistyöneuvottelut kiinalaisten toimittajien kanssa ovat käynnissä ja ensimmäiset Kiinassa tehdyt roottoripurjeet voivat valmistua jo ensi vuoden alkupuolella.

Jos tilauskanta kehittyy odotetusti, Norsepowerin liikevaihto on tänä vuonna noin kaksi miljoonaa euroa. Riskin tavoite on nostaa se noin 100 miljoonaan euroon vuonna 2024.

Roottoripurjeen idea perustuu Magnus-ilmiöön: kun purje pyörii, sen pinta vetää ilmaa toisella puolella pienemmällä paineella kuin toisella. Paine-ero synnyttää työntövoiman, joka puolestaan liikuttaa laivaa eteenpäin.

Tyypillinen 2-4 roottoripurjeen asennus rahti- tai matkustaja-alukselle maksaa 1–2 miljoonaa euroa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut