Ylioppilaskokeita saa uusia maksutta syksyllä 2020 - Uutiset - Aamulehti

Osan ylioppilaskokeista saa uusia maksutta ensi syksynä – syynä kevään tiukka aikataulu

Opetus- ja kulttuuriministeriön linjaus koskee niitä kokeita, jotka koronaviruksen aiheuttaman tilanteen vuoksi jouduttiin suorittamaan tiiviisti saman viikon aikana.

Oppivelvollisuuden pidentäminen merkitsee sitä, että jokainen nuori on velvollinen jatkamaan opintoja perusopetuksen jälkeen toisen asteen opintoihin. Useimmille se tarkoittaa lukio-opintoja tai ammatillisia opintoja.­

8.5.2020 17:14

Aamulehti

Opetus- ja kulttuuriministeriö tarjoaa kevään 2020 ylioppilaskokelaille mahdollisuuden kokeiden osittaiseen uusimiseen. Koronaviruksen takia osa kokeista jouduttiin siirtämään aikaisemmalle viikolle.

Uusiminen koskee niitä kokeita, jotka jouduttiin suorittamaan tiiviillä aikataululla saman viikon aikana. Näitä ovat reaaliaineen koe, toinen kotimainen kieli, matematiikka ja pitkä vieras kieli.

Ylioppilaskokeen saa uusia, jos on jo maksanut kokeen ilmoittautumismaksun. Mikäli ylioppilaskokelas on mitätöinyt kokeeseen osallistumisen ja hänelle on palautettu koekohtainen tutkintomaksu, on kokeen uusiminen maksullista.

Ylioppilastutkintolautakunnan (YTL) erityisasiantuntija Thomas Vikbergin mukaan lautakunta on helpottanut perusteita mitätöidä kokeeseen osallistuminen.

– Kokeen voi mitätöidä vain perustellusta syystä. Tällainen syy on yleensä terveyssyy, ja silloin vaadimme lähtökohtaisesti lääkärintodistuksen. Koronaviruksen aiheuttaman tilanteen vuoksi emme tällä hetkellä vaadi kokelailta lääkärintodistusta ja mitätöintejä onkin tänä keväänä tullut enemmän kuin aiempina vuosina.

YTL:lle lähes 940 000 arvoinen määräraha

Tiina Silander Opetus- ja kulttuuriministeriöstä muistuttaa, että ylioppilaskokeisiin valmistautuminen on aloitettu jo kauan ennen sitä, kun kokeita on pitänyt siirtää.

–  Kokeessa vaadittava osaaminen on kertynyt koko lukiokoulutuksen ajan. Kertaamiseen vaadittava aika kyllä lyheni, mutta kaikki saivat tiedon kokeiden siirtämisestä samaan aikaan.

YTL:lle on myönnetty kokeiden uusimista varten 938 000 euron arvoinen määräraha, jotta ylioppilaskokelaat eivät joudu maksamaan kokeidensa uusimisesta koekohtaista tutkintomaksua.

–  Kokelaalle ylioppilaskokeet ja niissä menestyminen ovat tärkeitä. Kun koronan takia aikataulua piti tiivistää, osa kokelaista joutui tekemään muutoksia suunnitelmiinsa hyvin nopealla aikataululla ja heille voi tulla tarve uusia koetta. On oikeudenmukaista, ettei heidän tässä tilanteessa täydy maksaa uusinnasta, Silander toteaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?