Sosiaali- ja terveysministeriön ja THL:n katsaus koronatilanteesta - Uutiset - Aamulehti

Koronavirustilanne on Suomessa nyt ennustetta parempi – ”Pientä pelkoa on, että tartunnat siirtyvät vanhempiin ihmisiin”

Ministeriön ja THL:n koronaviruskatsauksessa kuultiin selitys siihen, miksi tartuntojen määrä on laskenut Suomessa seitsemän viime päivän aikana.

Sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Kirsi Varhila puolustaa Suomen maskilinjauksia koronaviruspandemian aikana ja avaa blogissaan maskiselvityksen tekoa.­

22.10. 7:18 | Päivitetty 22.10. 12:10

Aamulehti

Sosiaali- ja terveysministeriö sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL antavat torstaina 22. lokakuuta kello 10–10.45 tilannekatsauksen koronavirustilanteesta Suomessa ja maailmalla.

Tilaisuudessa käydään läpi tautitilanne ja koronavirustilanteen epidemiologinen arvio.

Lisäksi käsitellään kansallisia ja alueellisia suosituksia koronavirusepidemian toisessa vaiheessa. Tilannekatsauksessa ovat mukana kansliapäällikkö Kirsi Varhila ja strategiajohtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkki STM:stä sekä projektipäällikkö Anna Katz THL:stä.

Voit seurata tilaisuuden kulkua suorana tästä livelähetyksestä alkaen kello 10.

Aamulehti tekee tilaisuudesta myös liveseurannan. Voit lukea sen tästä jutusta:

Tilaisuus alkaa.

Projektipäällikkö Anna Katz THL:stä kertoo, että ilmaantuvuus on kasvanut monissa Euroopan maissa ja epidemia on kiihtynyt. Korkeimpia tartuntalukuja on Espanjassa, Belgiassa, Alankomaissa sekä Itä-Euroopasta muun muassa Tsekissä, Sloveniassa ja Slovakiassa.

Suomessa tilanne on hyvä verrattuna muuhun Eurooppaan. Suomessa oli 21. lokakuuta mennessä todettu 14 071 tartuntaa. Tartuttavuusluku eli R-luku on pysynyt ennallaan. Koronataudista parantuneita arvioidaan olevan yli 9 000.

Näytteitä on Suomessa otettu jo yli 1,3 miljoonaa.

Koronavirus on vaatinut 355 kuolonuhria Suomessa. Sairaalahoidossa on 22. lokakuuta 65 ihmistä, heistä tehohoidossa 7.

Katz muistuttaa, että vaikka syksyn tartuntapiikki näyttää kevättä pahemmalta, se ei ole koko totuus tilanteesta. Keväällä jäi paljon diagnosoimatta sairaustapauksia, koska testejä tehtiin paljon vähemmän kuin nyt syksyllä.

Tapausmäärien kasvu on vähentynyt

Viime aikoina Suomessa on ylitetty päivittäin yli 200 todettua tartuntaa. Katzin mukaan viikkoseuranta antaa kuitenkin paremman kuvan: tapausmäärien kasvu on vähän vähentynyt viimeksi kuluneen viikon aikana.

Ulkomailta tartuntoja tulee nyt vain alle 5 prosenttia. Valtaosa tartunnoista tulee siis kotimaasta. Yli puolessa tapauksista tartunnan lähde jää epäselväksi.

– Alle 30-vuotiaiden osuus on lähes 50 prosenttia. 80 prosenttia tartunnoista on todettu alle 50-vuotiailla. Se on hyvä uutinen, Katz sanoo.

Kiihtymisvaiheessa on kuusi sairaanhoitopiiriä: Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri, Kanta-Häme, Pirkanmaa, Varsinais-Suomi, Etelä-Pohjanmaa ja uutena Ahvenanmaa.

Katz kertoo, että Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella ilmaantuvuus on korkeahko, 85,2 sataatuhatta asukasta kohden. Näytteistä positiivisia on noin 2 prosenttia.

Leviämisvaiheessa olevassa Vaasassa ilmaantuvuusluku on 338,4. Positiivisten näytteiden osuus tehdyistä testeistä on noin 4 prosenttia.

Tilanne on ennustetta parempi

Sosiaali- ja terveysministeriön strategiajohtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkki toteaa hänkin tapausmäärien kääntyneen vähän laskuun ja R-arvon pysyneen 1,3–1,45 vaiheilla.

– Edellisviikon ennusteet eivät, onneksi, täysin toteudu. Se kertoo siitä, että ikäihmisiä on pystytty suojaamaan.

Tehohoidossa olevien määrä on kasvanut, mutta suhteellisen maltillisesti.

Kahden viikon ilmaantuvuuskehitys on rauhoittunut ja on 51,5 sataatuhatta asukasta kohden. Seitsemän vuorokauden tartuttavuusluku on 22,2.

Tartunnat alkavat siirtyä vanhempiin ihmisiin

Hyvä seikka on, että tartuntoja todetaan jo karanteenissa olevilla ihmisillä.

– Edelleen tartunnoista yli 40 prosenttia tapahtuu perhepiirissä.

Tartuntoja on havaittu sosiaali- ja terveydenhuollon yksiköissä, joten Voipio-Pulkki sanoo, että pientä pelkoa on siitä, että vähän vanhempiin ikäluokkiin tartunnat olisivat siirtymässä.

Voipio-Pulkin näkemys on, että alueelliset, ripeät toimenpiteet ovat osoittautumassa tehokkaiksi epidemian hillitsemisessä.

”Ei turhaa häiriötä”

Sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Kirsi Varhila käy läpi eri alueiden koronavirustarjoituksia ja toivoo, että suosituksia ja rajoitustoimenpiteitä asetetaan ennakoivasti. Hänen mukaansa se on tärkeämpää kuin saada tartunnat kiinni.

Hän kuitenkin sanoo, että toimenpiteiden täytyy olla oikeasuhtaisia eivätkä ne saa aiheuttaa turhaa häiriötä yhteiskunnalle.

Varhila toteaa laajan etäsuosituksen olevan yhä voimassa. Kouluja ja oppilaitoksia hän neuvoo tekemään riskinarviointia.

Ravintoloita koskevat rajoitukset ovat eduskunnan käsittelyssä huomenna perjantaina.

Suuri osa tartunnoista saadaan kotona

10.28: Aika median kysymyksille. Ilta-Sanomat kysyy liikuntaharrastusten rajoittamisesta, onko todella niin, että rajoitukset jätetään seurojen vastuulle, koska ne luetaan yksityistilaisuuksiksi.

– Tarkoitus on pohtia ja ohjata aluehallintovirastoja siitä, mitkä urheilulajit ovat riskialttiita. On vaikea lähteä valtakunnantasolta määrittämään, millaisin reunaehdoin liikuntaa voi harjoittaa, koska muun muassa tilat ovat erilaiset.

Yle kysyy, millaisissa määrin ja missä tauti on päässyt hoivayksiköihin.

– Muutamissa hoivayksiköissä tartuntoja on ollut, ja niiden tai poliklinikoiden henkilöstöä on altistunut, minkä vuoksi henkilökuntaa on jouduttu asettamaan karanteeniin, sanoo Voipio-Pulkki.

Katzin mukaan tilanne on aika hyvin hallinnassa.

– Julkisuudessakin on ollut, että muutamia kuolemia on tullut hoivakodeissa tapahtuneiden tartuntojen jälkeen.

Iltalehti kysyy, missä tilanteissa tartunnat nyt helpoimmin tarttuvat. Katz kertoo, että 40 prosenttia tartunnoista saadaan kotona, mihin on vaikea vaikuttaa.

– Ehkä ensisijainen keino olisi se, ettei tartuntoja päästettäisi kotiin asti. Totta kai myös pintojen perusteellisesta siivoamisesta on apua ja siitä, että sairastunut olisi eri huoneessa.

Katz kertoo, että vaikka kouluissa ja oppilaitoksissa on moni altistunut, se ei välttämättä ole johtanut tartuntoihin.

–  Yksityiset juhlat ja kokoontumiset korostuvat tartunnoissa.

Miksi tartuntojen määrä on laskenut?

Varhila toteaa näyttävän siltä, että ikäihmiset edelleen varovat kontakteja ja käyvät rauhalliseen aikaan asioilla. Hän pitää sitä yhtenä selityksenä siihen, miksi sairastumisprofiili kohdistuu nyt nuorempiin ikäluokkiin.

Varhila lisää, ettei missään nimessä silti suositella, että ikäihmiset linnoittautuvat kotiin.

Katz mainitsee, että yli 60-vuotiaat ja etenkin yli 70-vuotiaat ovat suuremmassa riskissä saada koronaviruksesta vakavan tautimuodon.

Yle kysyy syytä siihen, miksi viikon aikana tartuntojen määrä on vähentynyt.

Voipio-Pulkki ilmoittaa Vaasan tilanteen nostaneen tartuntamääriä, mutta kokonaistilanteen rauhoittuneen.

– Katsotaan viikon päästä, missä mennään.

Kello 10.40: Tilaisuus päättyy.

Korjaus: Korjattu jutusta kello 12.10 kohta, jossa kerrottiin kiihtymisvaiheessa olevat maakunnat. Listassa virheellisesti olleen Pohjanmaan tilalle on korjattu Pirkanmaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?