Kansanedustaja Packalénin korona peräisin yksityistilaisuudesta - Uutiset - Aamulehti

Kansanedustaja Tom Packalénilla koronatartunta – Packalén oli pääministeri Marinin kanssa samassa tilaisuudessa keskiviikkona

51-vuotias Packalén voi hyvin. Hänen oireensa ovat lieviä flunssan oireita.

Kansanedustaja Tom Packalén kertoi koronatartunnasta itse julkisuuteen perjantaiaamuna.­

16.10.2020 10:40 | Päivitetty 16.10.2020 11:51

Tom Packalén ei osallistunut eilen perussuomalaisten ryhmäkokoukseen. Tiistaina ja keskiviikkona hän oli ulkoasianvaliokunnan kokouksessa, jossa istutaan maskit päällä.

Perussuomalaisten kansanedustajalla Tom Packalénilla on todettu koronavirustartunta. Hän kertoi asiasta itse julkisuuteen perjantaiaamuna.

– Olin eilen ajanut auton eduskunnan talliin, kun sain soiton, että minulla on mahdollinen altistuminen. En mennyt ulkoasiainvaliokuntaan, vaan suoraan lääkäriin. Sain lähetteen testiin, kävin testissä ja sain illalla vastauksen, Packalén kertoo Lännen Medialle.

Hän sanoo, että tartunta on lähtöisin eduskunnan ulkopuolisesta yksityistilaisuudesta.

Packalén ei ollut eilen eduskuntaryhmänsä kokouksessa. Joitakin altistuneita voi kuitenkin olla.

Tiistaina ja keskiviikkona Packalén osallistui ulkoasianvaliokunnan kokouksiin, joissa istuttiin maskit päällä. Täysistuntoihin hän osallistui ainoastaan käymällä äänestämässä ministeri Krista Kiurun (sd.) luottamuksesta.

Koronatilanteen takia kansanedustajien osallistumista täysistuntoihin on rajoitettu.

51-vuotias Packalén voi hyvin. Hänen oireensa ovat lieviä flunssan oireita. Kansanedustaja on nyt kotona noudattamassa karanteeniohjeita.

– Olen virkeässä kunnossa. Jos olisin saanut testissä koronasta negatiivisen tuloksen, olisin työpaikalla.

Packalén on Helsingin vaalipiiristä ja hänen kotikuntansa on Helsinki. Hän on ollut kansaedustajana vuodesta 2011 alkaen.

Pääministeri samassa tilaisuudessa

Eduskunnan tämänhetkisen käsityksen mukaan Packalénin koronavirustartunnasta ei ole syntynyt mitään laajoja altistuksia.

Eduskunnan hallintojohtaja Pertti Rauhio korostaa Lännen Medialle, että kyse on nimenomaan tämänhetkisestä arviosta.

– Sillä tavalla ei siis ole huolta, mutta turhaan optimismiin ei kannata etukäteen mennä, koska THL on aloittanut jäljittämisen, Rauhio toteaa.

– Sitä mukaa kun jäljittäminen edistyy, piirtyy parempi kuva siitä, millaisia altistukset ovat. Täytyy ottaa huomioon, että lievä oire tai täysi oireettomuus eivät vielä turvaa.

Rauhio vahvistaa, että Packalén oli vielä torstaina ollut eduskunnassa. Hän on myös keskiviikkona osallistunut luottamusäänestykseen.

STT uutisoi, että Packalén ja pääministeri Sanna Marin (sd.) ovat olleet läsnä samassa kuulemistilaisuudessa keskiviikkona.

– Heidän välillään on valiokuntaneuvos Jonna Laurmaan mukaan ollut turvavälit, STT kirjoittaa.

Rauhio huomauttaa, että eduskunnassa kaikki asiat merkitään pöytäkirjaan, mistä on hyötyä jäljittämisessä.

– Jäljittäminen etenee nyt, ja kyseinen sairastunut yksilö on keskipisteessä. Julkinen terveydenhuolto ja työterveys seuraavat edustajan vointia. Yksilöä ei unohdeta, Pertti Rauhio vakuuttaa.

Rauhio vahvistaa, että Packalénin koronatartunta on ensimmäinen todettu kansanedustajan koronatartunta.

Sen sijaan eduskunnassa on todettu keväällä yhteensä kolmella työntekijällä koronatartunta. Rauhion mukaan keväällä koronapositiiviseksi osoittautui yksi virkamies, joka oli ollut talossa töissä silloin. Tämän lisäksi keväällä kahdella etätöissä olleella henkilöllä todettiin korona.

Eduskunta on iso työpaikka, sillä henkilökuntaa on Rauhion mukaan ilman kansanedustajia noin 700. Tästä virkakuntaa on yli 400, ja lisäksi avustajia ja ryhmäkanslioiden henkilökuntaa.

Keväästä lähtien eduskunnassa on ollut voimassa etätyömääräys, ja esimerkiksi virkakuntaa on talossa tällä hetkellä vain toistasataa.

– Työterveysasema toimii täällä, ja siivoustoimi, kun hygieniatasoa on pidettävä parempana. Itsekin olen paikan päällä talossa, jossa on nyt vain murto-osa henkilökuntaa. Kaikki, jotka pystyvät etätöihin, ovat siirtyneet.

Perjantaina kello 13 eduskunnassa alkaa viikon viimeinen täysistunto. Rauhion mukaan puhemies ei ole ilmoittanut, ettei istuntoa pidettäisi.

Merkittävä askel kohti etä-äänestämistä

Eduskunta otti torstaina ison askeleen kohti etä-äänestämistä, kun se hyväksyi ehdotuksen eduskunnan työjärjestyksen väliaikaisesta muuttamisesta.

Sen perusteella eduskunta voi erityisen vakavan, hyvin laajalle levinneen vaarallisen tartuntataudin johdosta päättää mahdollisuudesta toimittaa täysistuntoäänestykset etäyhteyksin. Valiokuntien on mahdollista pitää virallisia etäkokouksia.

Kansanedustajat koulutetaan loka-marraskuussa etä-äänestämiseen. Etä-äänestys tapahtuisi eduskunnan laitteilla ja yhteyksillä vahvasti tunnistautuneena. Riippumaton toimija on auditoinut tietoturvan.

Perustuslakivaliokunnan tehtävänä on arvioida oikeudelliset edellytykset sitten menettelyyn siirtymiselle, jonka jälkeen asiasta päätetään vielä eduskunnan täysistunnossa.

Tavio oli kaksi päivää kotona

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio sai flunssan oireita tiistaina ja oli keskiviikon ja torstain kotona.

– En huomannut mennä pikakaistalle ja sain koronatestituloksen vasta tämä aamuna. Se oli negatiivinen, Tavio kertoi.

Hän aikoi palata tänään eduskuntaan jättämään talousarvioaloitteita.

Perussuomalaisten ryhmänjohtaja Ville Tavio palaa tänään eduskuntaan saatuaan koronasta negatiivisen testituloksen.

Päivitys 16.10.2020 kello 11.49: Päivitetty lisätiedoilla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?