Kommentti: On yhä lottovoitto syntyä mieheksi Suomeen – tulotiedot todistavat - Uutiset - Aamulehti

Tuppisuiset suomalaiset tarvitsevat julkisia tulotietoja, koska palkkojen epätasa-arvosta ei muuten pystytä puhumaan

Lännen Median toimittaja Markku Uhari.

1.11.2018 17:22

Rahasta puhuessa minun pitäisi varmaan olla kiitollinen siitä, että olen syntynyt mieheksi. Näin ei silti pitäisi Suomessa olla. Korkeakoulutus on ollut vuosikymmenien ajan ilmaista, mutta silti palkkatasa-arvon muutos on hidasta.

Torstaina julkaistut vuoden 2017 tulotiedot eivät anna kauhean mairittelevaa kuvaa sukupuolten välisestä palkkatasa-arvosta Suomessa.

Vauraus on edelleen jakaantunut epätasaisesti sukupuolten välille, vaikka naisten osuus yhteiskunnan ja yritysmaailman johtotehtävissä kasvaa. Varakkuudessa se ei valitettavasti vielä näy.

Sadasta viime vuonna eniten tienanneesta kolmetoista oli naisia, ja tämän luvun sain, kun otin laskuihin mukaan kuolinpesät.

Suurituloisin nainen Ulla Sjöström ylsi viime vuonna sijalle 28. Takavuosina naiset ovat päässeet kaikkien vauraimpien listakärkeen esimerkiksi yrityskauppojen ansiosta. Sama nimi harvoin toistuu listojen kärkisijoilla vuodesta toiseen.

Tuhannen kärjessä naisia (jälleen, kuolinpesät mukaan laskettuna) oli puolestaan hieman yli 140. Miehiä on siis varakkaimmista yli 85 prosenttia.

Tulojen epätasa-arvo ei kosketa pelkkiä ylimpiä tuloluokkia, vaan palkkakuilu miehen ja naisen välillä koskee kaikkia palkkatasoja.

Palkkatyössä käyvien miesten keskitulot ovat yli neljänneksen suurempia kuin naisten. Miesten saamat pääomatulot taas ovat yli 2,5-kertaiset naisiin nähden.

Se voi kieliä myös siitä, että miehillä on suurempien palkkojen takia enemmän ylimääräistä, jonka voi vaikka sijoittaa.

Valonhäivähdys näkyi silti naisten pääomatuloissa, jotka kasvoivat Verohallinnon tilastojen mukaan useita prosentteja edellisvuodesta. Rahasummat ovat silti enemmänkin herneitä kuin maltaita.

Joka vuosi puhutaan siitä, pitääkö verotietojen julkistamisesta tehdä aina niin isoa numeroa. Tänä vuonna suomalaisten verohärdelli herätti kiinnostusta jopa kansainvälisessä mediassa.

Julkisuuden avulla tulot ja varsinkin tuloerot saadaan tapetille. Se on tarpeen, koska tuppisuiset suomalaiset eivät pysty palkoistaan muuten puhumaan.

Vuodesta toiseen esiin nousee myös sama huutava epäkohta naisten ja miesten vaurauden välillä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos