"Syksyllä kuollut sosiaalipsykologian professori Antti Eskola valitsi elämäntehtäväkseen lukemisen ja kirjoittamisen" - Uutiset - Aamulehti

Antti Eskolan kantapaikka täyttyi, kun ihmiset saapuivat kuulemaan professorin viimeisiä ajatuksia – kirjailija ehti järjestää tapahtuman juuri ennen kuolemaansa

Vastapainon kustantaja Kimmo Jylhämö (vas.) ja Tampereen yliopiston aikuiskasvatuksen professori Juha Suoranta Antti Eskolan viimeiseksi jääneen kirjan Vanhanakin voi ajatella julkistamistilaisuudessa Tammelassa tiistaina.

8.1.2019 21:00 | Päivitetty 9.1.2019 8:29

Viime syyskuussa 84-vuotiaana kuolleen Tampereen yliopiston sosiaalipsykologian professorin ja tietokirjailijan Antti Eskolan kirja Vanhanakin voi ajatella julkistettiin tiistai-iltana kirjailijan lähiravintolassa Wanhassa mestarissa Tammelantorin laidalla.

Ravintola, jonka pöytien ääressä Eskola takavuosina korjaili opiskelijoidensa tenttejäkin, täyttyi ihmisistä, jotka halusivat kuulla kirjailijan viimeiseen teokseensa ikuistamiaan ajatuksia.

Vastapaino-kustantamon toimitusjohtajan Kimmo Jylhämön mukaan kustannussopimus ja kirjan julkistamisen aikataulu sovittiin tutussa lähiravintolassa viisi tuntia kestäneessä palaverissa viime vuoden elokuussa.

–Sovimme Antin kanssa, että kirja kustannetaan mahdollisimman nopeasti, mutta kiirehtimättä. Eskola kävi samassa istunnossa sopimassa ravintolan kanssa kirjan julkistamistilaisuuden tiistai-illalle, selvitti Jylhämö.

Lue myös:

Antti Eskola tiesi kuolevansa ennen kuin pani viimeisen pisteen kirjaansa – Viiniä, seksiä, viisauksia: vanhakin saa ajatella ihan mitä tahansa, hän todistaa teoksessaan

Eskolan ajateltiin aluksi itse lukevan äänikirjaansa, mutta kesällä 2018 edennyt eturauhassyöpä vei voimat.

Jylhämön mukaan käsillä on kirja, "jossa näennäisen yksinkertaisuuden takana on paljon syvällisyyttä". Kirjan keskiössä ovat mielikuvat ja niiden voima.

Antti Eskola ehti julkaista kymmeniä tieteellisiä ja oppikirjoja sekä yhteiskunnallisia keskustelukirjoja.

"Tärkein yhteiskunnallinen keskustelija"

Uunituoretta kirjaa esitellyt Tampereen yliopiston aikuiskasvatuksen professori Juha Suoranta piti Eskolaa toisen maailmansodan jälkeisen Suomen tärkeimpänä yhteiskunnallisena keskustelijana.

–Hän valitsi elämäntehtäväkseen lukemisen ja kirjoittamisen. Kirjoituksillaan hän vaikutti keskusteluun ja herätti tunteita.

Suoranta vertasi Eskolan ajattelua kaleidoskooppiin, jonka sisällä olevat lasinpalat muodostavat yhä uusia ja uusia kuvioita, vaikka itse osat putkessa pysyvät täysin samoina.

Eskolan ehti 30 vuotta kestäneen professuurinsa aikana kirjoittaa kaikkiaan 20 teosta ja 20 vuoden eläkekautenaan vielä kymmenen teosta.

Antti Eskolan tuotanto käsittää tieteellisiä tai oppikirjoja ja toisaalta yhteiskunnallisia keskustelukirjoja, joita hän ei Juha Suorannan mukaan kuitenkaan halunnut kutsua pamfleteiksi.

–Hän toivoi lukijoiltaan palautetta jo 20 vuotta sitten, ja saikin muun muassa Vanhuus -kirjaansa yli 500 lukijakirjettä. Hän ei kirjoittanut tunnustuskirjallisuutta, vaan valikoi hyvin tarkkaan, mitä kirjoittaa ja mitä ei, selvitti Suoranta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: