Jukolan viesti ruuhkauttaa liikennettä Valtatie 12:lla - Uutiset - Aamulehti

Jättimäinen Kangasala–Jukola tulee ja sillä on laajat liikennevaikutukset – Selvitimme, mitä reittejä kannattaa käyttää ja milloin muodostuvat pahimmat letkat

Viikonlopun jättimäinen viestitapahtuma Kangasala–Jukola aiheuttaa kovia ruuhkia valtatie 12:n liikenteeseen. Selvitimme, mitä reittejä autoilijoiden kannattaa käyttää.

12.6.2019 6:33 | Päivitetty 14.6.2019 6:43

Aamulehti

Viikonloppuna järjestettävä suurtapahtuma Kangasala–Jukola-viesti aiheuttaa mittavia ruuhkia valtatie 12:n liikenteelle, varsinkin Pälkäneen ja Kangasalan väliselle alueelle.

Tapahtuman turvallisuuspäällikkö Tapani Saarisen mukaan tiellä kulkee määrällisesti noin 7 000 autoa tavallista enemmän. Se on normaalistikin täydelle tielle suuri määrä.

Jonoja on siis varmasti luvassa. Kangasala–Jukolan virallinen osoite on Heponiementie 73:ssa.

Viestin takia liikenne lisääntyy jo perjantaina, mutta Saarisen mukaan sen ei odoteta aiheuttavan isompia ruuhkia.

Lauantaina valtatie 12:lle odotetaan ruuhkaa kello 8–14 ja sunnuntaina ainakin kello 7–14 välillä. Saarinen kertoo, että jonot yritetään pitää koko ajan liikkeellä. Jonotusajat voivat silti venähtää.

– Lahdesta Kangasalle voi ajaa Tuuloksen kautta tai moottoritietä (Helsingin moottoritie) pitkin Hämeenlinnasta. Vaikka matka on pidempi moottoritien kautta, ajallisesti matka voi kestää silti vähemmän, Saarinen sanoo.

Tampereen suunnalta tuleville ruuhkia on Saarisen mukaan odotettavissa Kaivannon seudulla ennen Raikun risteystä. Lahdesta päin tuleville ruuhkat voivat yltää Pälkäneen Aapiskukko-huoltoaseman kohdalle asti.

Nopeusrajoitukset laskevat

Tampereelta Lahteen ajamista Saarinen suosittelee Helsingin moottoritien ja Hämeenlinnan kautta, mutta Pälkäneelle kulkeville on erityisjärjestelyitä.

– Pälkäneelle ajaville on Kaivannon kohdalla opasteet, joissa ohjeistetaan ajamaan Vehoniemen automuseon suuntaan. Tie on muutettu tapahtuman ajaksi yksisuuntaiseksi, sillä sen ahtaus on turvallisuusriski.

Järjestäjällä on Saarisen mukaan myös oma liikenteen ja turvallisuuden johtokeskus. Siellä liikenteen kulkua seurataan ja siihen reagoida siten, että häiriöt jäisivät mahdollisimman pieniksi.

Saarinen kertoo, että liikenteenohjaajat auttavat pahimmissa risteyksissä. Tukoksia varten on varasuunnitelmia, kuten Raikun kylälle järjestettyjä ruuhkaparkkeja, joiden avulla liikennesumaa hallitaan.

Viesti vaikuttaa myös alueen asukkaiden normaaliin liikkumiseen, mutta vain yksi tie suljetaan.

– Kisapäivinä suljetaan Heponiemen–Majalahden tie, mutta siellä ei ole asutusta, Saarinen sanoo.

Nopeusrajoituksia on laskettu useissa paikoissa. Raikuntiellä, Heposeläntiellä ja Heponiementiellä rajoitukset ovat 30–40 kilometriä tunnissa. Kaivannon seudulla nopeusrajoitus lasketaan 50 kilometriin tunnissa. Pysäköintikiellot ovat voimassa kisa-alueen teiden varsilla ruuhkien välttämiseksi.

Marko Luosa Sisä-Suomen poliisista kertoo, ettei Kangasala-Jukolan viesti aiheuta poliisille erityisjärjestelyitä.

– Liikenneyksikön partioita on töissä ja olemme varautuneet ruuhkiin. Katselemme lähinnä, että ihmiset ajelevat mukavasti.

Oikaisu 12.6.2019 kello 21.55: Heponiementie ei ole Raikussa, vaan Heponiemen kylässä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos